Δευτέρα, 07 Αυγούστου 2023 16:50

Βιβλιοβούλιο, η μοναδική εκπομπή στην τηλεόραση για το βιβλίο (και βίντεο)

Επιλέγων ή Συντάκτης 
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

vivlia4Το "Βιβλιοβούλιο" είναι μία εκπομπή που ξεκίνησε να προβάλλεται τέλη του 2018  στο Κανάλι της Βουλής κάθε Κυριακή στις 8μ.μ. Η μοναδική εκπομπή για το βιβλίο που υπάρχει στην ελληνική τηλεόραση. Δεν ξέρω αν αυτό θεωρείται πρόοδος από τους καναλάρχες και τους τηλεθεατές, αλλά αυτή είναι η αλήθεια. Δεν είναι θέμα πάντως για την χώρα που ούτε ένας καναλάρχης δεν ενδιαφέρεται δεκαετίες τώρα να προβάλλει το βιβλίο επινοώντας ένα τρόπο και βρίσκοντας και παρουσιαστές που να τραβήξουν το μεγάλο κοινό, έτσι ώστε να έχει και κέρδη από τις διαφημίσεις;

Σε άλλες χώρες μας έχουν πει φίλοι που έχουν ζήσει σ'αυτές, έχουν αναδειχθεί ικανοί τηλεδημοσιογράφοι που κάνουν σουξέ με εκπομπές για το βιβλίο απευθυνόμενοι σε ένα ευρύ κοινό με ένα ανάλαφρο άλλα όχι ρηχό τρόπο.

Πίσω στα δικά μας. Μανώλης Πιμπλής είναι ο αρχισυντάκτης και παρουσιαστής του Βιβλιοβούλιου. Πρόκειται για έναν φιλικό, γλυκύ και ικανό δημοσιογράφο που και γράμματα ξέρει και δεν το επιδεικνύει. Στην εκπομπή αυτή παρόντες είναι και ο καλός κριτικός λογοτεχνίας Βαγγέλης Χατζηβασιλείου που κρίνει κάθε φορά ένα βιβλίο και η δημοσιογράφος Σταυρούλα Παπασπύρου που παρουσιάζει με ενθουσιασμό κάποια από τα βιβλία που εκδόθηκαν πρόσφατα και της άρεσαν.  

Στο συγκεκριμένο επεισόδιο που παρουσιάστηκε στις 30.7.2023 ο Μ.Πιμπλής συζητάει με τον λογοτέχνη και διευθυντή της ιστοσελίδας "bookpress" Κώστα Κατσουλάρη και με τον συγγραφέα και διευθυντή του ηλεκτρονικού περιοδικού "Ο Αναγνώστης" Γιάννη Μπασκόζο. Η συζήτηση περιστρέφεται γύρω από τα πρόσφατα βιβλία τους, από τη λειτουργία των δύο αυτών ηλεκτρονικών περιοδικών και στη συνέχεια μιλούν για το ιστορικό μυθιστόρημα και για την τύχη της ελληνικής λογοτεχνίας στο εξωτερικό. Στην ίδια εκπομπή η Σ.Παπασπύρου παρουσιάζει τέσσερα βιβλία που οι συγγραφείς τους είναι Βαλκάνιοι. 

Πέρα από τις παρουσιάσεις βιβλίων που γίνονται από έντυπα και ηλεκτρονικά μέσα έχω καταλήξει ότι την μεγαλύτερη επίδραση την ασκούν άνθρωποι που έχουν μία σχέση μεταξύ τους, που έχουν κάτι κοινό, κάθε φορά που μιλούν για τα βιβλία που διάβασαν πρόσφατα. Το μέσο δηλαδή που έχει την μεγαλύτερη επίδραση, είναι ακριβώς αυτό το πανάρχαιο "από στόμα σε στόμα".

Η γνώμη που έχω σχηματίσει όλα αυτά τα χρόνια είναι πως οι δημόσιες, ιδιωτικές, δημοτικές και σχολικές βιβλιοθήκες έχουν πολλά περιθώρια ακόμα για να βελτιωθούν ως προς το να εντοπίσουν και να αγγίξουν ένα κοινό που έχει μία προδιάθεση στο να έλθει σε επαφή με τα βιβλία. Στα σχολεία πάντως, που ελάχιστα γίνονται όσον αφορά τη σχέση των μαθητών με τα εξωσχολικά βιβλία, είχα παρατηρήσει ότι οι λίγοι καθηγητές που μιλούσαν στους μαθητές τους για βιβλία που είχαν διαβάσει και τους άρεσαν, αυτοί ασκούσαν και την πιο έντονη επίδραση. Ναι, και κάποιοι ακόμα που φτιάχνουν σχολικές λέσχες ανάγνωσης. 

Στους δύσκολους και φοβισμένους καιρούς που διάγουμε, πιστεύω ότι δεν είναι δυνατόν να μην υπάρχουν αρκετά ενδιαφέροντα βιβλία ανάμεσα στα χιλιάδες που εκδίδονται κάθε χρόνο. Βιβλία ντόπια και ξένα που έχουν τα φόντα να πάρουν στα φτερά τους για ταξίδια στις πολλές αποχρώσεις του ορατού και αόρατου κόσμου τους αναγνώστες τους, προσφέροντας στην καλύτερη περίπτωση και μία απόλαυση που εμπλουτίζει την ποιότητα της ζωής τους. Όταν οι επιρρεπείς στην ανάγνωση αποφασίζουν να τα ψάξουν και να πάρουν μέρος στο παιχνίδι τους, τότε κρίνοντας εξ ιδίων, νιώθουν καλύτερα. Όσο για το παιχνίδι τους, μπορεί να μας βοηθήσει πολύ αν καλλιεργήσουμε τη δυνατότητά μας να το παίζουμε και με τους δικούς μας όρους. 

Σκέψη: Αν κάτι είναι φανερό στα δικά μου μάτια είναι πως η τεχνολογία έπαιξε αποφασιστικό ρόλο ώστε τους τελευταίους αιώνες οι εικονολάτρες νίκησαν κατά κράτος τους εικονοκλάστες, δίχως μάλιστα να δώσουν καμία σοβαρή μάχη. Προσφέρεται πάντως για έρευνα η δυνατότητα των κινούμενων κατά βάση εικόνων, αν καλλιεργούν την πνευματικότητα, την κριτική ικανότητα των πολιτών και τους ποικίλλους δεσμούς τους πιο καλά από τον γραπτό και προφορικό λόγο. 

Τελευταία τροποποίηση στις Τρίτη, 08 Αυγούστου 2023 18:31
Λάκης Ιγνατιάδης

Ραβδοσκοπία ατζαμή

Προσθήκη νέου σχολίου

Κωδικός ασφαλείας
Ανανέωση