Κυριακή, 06 Αυγούστου 2023 17:31

Ο ΣΥΡΙΖΑ έτσι όπως ψάχνεται θα λάμψει αλλιώτικα και πότε;

Επιλέγων ή Συντάκτης 
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

syrizaΣτις τελευταίες εθνικές εκλογές ψήφισα με βαριά καρδιά ΣΥΡΙΖΑ. Κι ένας από τους λόγους είναι ο προσωπικός καταγγελτικός τρόπος που πολιτεύτηκε ως αντιπολίτευση και ένας άλλος που σε πολλά κρίσιμα ζητήματα πατούσε σε δυο βάρκες. Ένας τρίτος λόγος ήταν ότι πολλά από εκείνα τα σημαντικά για μένα θέματα που είχε προτείνει προεκλογικά συγκεκριμένες και σαφείς προτάσεις δεν με εξέφραζαν.

Το ότι καλοκαιριάτικο τώρα έχει μπλέξει με την εκλογή νέας ηγεσίας δεν είναι και ότι καλύτερο. Δυο τρεις φορές αυτόν τον μισό αιώνα που είχα μία επαφή με όσα παιζόντουσαν στις εκλογικές αναμετρήσεις εντός των κομμάτων της αριστεράς θαρρώ πως ήταν άνοιξη, μπορεί και φθινόπωρο και αυτός ήταν ένας από τους λόγους που τις παρακολούθησα από κοντά με ένα κάποιο ενδιαφέρον. Πάντως ο βασικός λόγος που κρατούσα αυτήν την απόσταση είναι πως ένιωθα ότι σ'αυτές το πιο σύνηθες ήταν μια στενάχωρη κατάσταση από εκείνες που τα ανταγωνιστικά μαγαζάκια της κάθε ομάδας έξυναν τα νύχια τους. Αν μάλιστα δεν ήσουν ενταγμένος σε κάποια τάση ήταν πάρα πολύ στενά τα περιθώρια για να επικοινωνήσεις με τους συμμετέχοντες συντρόφους, να συννενοηθείς στα στοιχειώδη.

Ως γνωστόν οι εκλογές για την ανάδειξη της νέας ηγεσίας του ΣΥΡΙΖΑ θα διεξαχθούν τον Σεπτέμβριο και τέσσερις είναι τελικά οι υποψηφιότητες για την προεδρία του. Υποψήφιοι λοιπόν θα είναι οι Έφη Αχτσιόγλου, Νίκος Παππάς, του Ευκλείδης Τσακαλώτος και Στέφανος Τζουμάκας.  

Καμία φορά ρίχνω μια διαγώνια ματιά στα άρθρα που αναφέρονται σ'αυτές τις εκλογές. Μιας και ούτε μέλος είμαι ούτε φίλος για να ψηφίσω, ελάχιστα με ενδιαφέρει τι γίνεται, τι λέγεται και τι γράφεται. Απλά έχω κάποιες ήπιες συμπάθειες που ούτε καν πολιτικές είναι και μέχρι εκεί, that's all. Το σίγουρο είναι ότι ούτε με σφαίρες δεν πρόκειται να αλλάξουν αυτές από τα λεγόμενά τους. Από τις πράξεις τους, ίσως. Εξαρτάται αν θα'ναι σ'εκείνο τον αστερισμό της αριστεράς που βλέπω στον ουρανό κάποιες θεοσκότεινες νύχτες.

Και μία πρόβλεψη, που φαντάζομαι ότι την κάνουν πολλοί. Θέλει πάρα πολύ δουλειά και αφοσίωση και πίστη και δημοκρατικότητα και συντροφικότητα από όσους είναι αποφασισμένοι να μείνουν στο παιχνίδι για να μπορέσει ο ΣΥΡΙΖΑ να αρχίσει να συνομιλεί δημιουργικά με την ελληνική κοινωνία και όχι μόνο με τους δικούς του ψηφοφόρους.

Ακολουθούν τρία άρθρα που τυχαία έπεσα πάνω τους και με κατάφεραν να τα τελειώσω νιώθωντας ότι με τον τρόπο τους άναβαν ένα φως στο θολό τοπίο των νέων αναζητήσεων.

Το ένα είναι του Κώστα Δουζίνα που είχε εκλεγεί βουλευτής Α' Πειραιά την περίοδο '15-'19. Το δεύτερο είναι του αρθρογράφου της Εφημερίδας των Συντακτών Τάσου Παππά και το τρίτο είναι οι απαντήσεις των τεσσάρων υποψήφιων σε μία ερώτηση που τους υπέβαλλε η εβδομαδιαία εφημερίδα Εποχή. 

Πού πάει η Αριστερά;  του Κώστα Δουζίνα στις 10.7.23

Τι είδους κόμμα θέλουν να γίνει ο ΣΥΡΙΖΑ  του Τάσου Παππά, στις 5.8.23

Η επόμενη μέρα στον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ  η συνέντευξη της εφημερίδας ΕΠΟΧΗ. 

 

Τελευταία τροποποίηση στις Δευτέρα, 07 Αυγούστου 2023 06:29
Λάκης Ιγνατιάδης

Ραβδοσκοπία ατζαμή

Προσθήκη νέου σχολίου

Κωδικός ασφαλείας
Ανανέωση