Παρασκευή, 04 Αυγούστου 2023 11:44

Eπιστολή του ευρωβουλευτή Πέτρου Κόκκαλη προς τους υποψηφίους δημάρχους για να εντάξουν στον προεκλογικό διάλογο την Ευρωπαϊκή Πράσινη Συμφωνία

Επιλέγουσα ή Συντάκτρια 
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

prasino2Σ.Δ. Ότι η τοπική αυτοδιοίκηση από άκρη σε άκρη σε όλη την χώρα ελάχιστα πράττει από μόνη της όσον αφορά την αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης είναι φανερό. Οι λόγοι πολλοί και σύνθετοι που ενισχύονται από το γεγονός ότι και η πολιτεία δε δίνει το καλό πράσινο παράδειγμα και η κοινωνία έχει αδύναμους δεσμούς με τις πράσινες επιλογές. Μιά καλοδεχούμενη σταγόνα αποτελεί αυτή η επιστολή του Π.Κόκκαλη που αν προκαλέσει κι άλλες παρόμοιες παρεμβάσεις ίσως κάτι αρχίσει να κινείται στον χώρο των δήμων και των περιφερειών της χώρας, αλλά και των δημοτών που θα πιέζουν για οικολογικές λύσεις. Αναφερόμαστε σε έργα, ποικίλλες δράσεις και υπηρεσίες που θα έχουν σχέση με το πνεύμα της Ευρωπαϊκής Πράσινης Συμφωνίας και με τους συγκεκριμένους στόχους της.  

Η Είδηση: Να εντάξουν την Ευρωπαϊκή Πράσινη Συμφωνία στον προεκλογικό διάλογο, κάλεσε με επιστολή του ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Πέτρος Κόκκαλης, τους Δημάρχους και υποψήφιους Δημάρχους σε όλη την Ελληνική επικράτεια.

Ο ευρωβουλευτής παρέθεσε τη φράση του ΓΓ του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτιέρες, πως «Η μάχη για την κλιματική αλλαγή θα κερδηθεί ή θα χαθεί στις πόλεις», για να αναδείξει τη σημασία της εξειδίκευσης της Πράσινης Συμφωνίας σε τοπικό επίπεδο.

Όλη η επιστολή:

Αγαπητή/Αγαπητέ Δήμαρχε,

Στις 17-19 Ιουλίου, δέκα ευρωβουλευτές της επιτροπής Περιβάλλοντος, Δημόσιας Υγείας και Ασφάλειας των Τροφίμων και της επιτροπής Ανάπτυξης (DEVE) του ΕΚ μεταβήκαμε στη Νέα Υόρκη και συμμετείχαμε στο Πολιτικού Φόρουμ Υψηλού Επιπέδου των Ηνωμένων Εθνών για τη Βιώσιμη Ανάπτυξη (High Level Political Forum). Το θέμα του HLPF φέτος ήταν «Η επιτάχυνση της ανάκαμψης από τη νόσο του κορονοϊού (COVID-19) και η πλήρης εφαρμογή της Ατζέντας 2030 για τη Βιώσιμη Ανάπτυξη σε όλα τα επίπεδα», και είχα την τιμή να είμαι επικεφαλής της αντιπροσωπείας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Με την συμμετοχή μας στο HLPF, εκπροσωπήσαμε τη θέση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου όπως ορίζεται στην έκθεση του Ιουνίου, σχετικά με την εφαρμογή και την επίτευξη των Στόχων Βιώσιμης Ανάπτυξης, συναντηθήκαμε με τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ António Guterres, καθώς και με εκπροσώπους κυβερνήσεων από κράτη μέλη της ΕΕ και άλλες χώρες, διεθνείς οργανισμούς, επιστήμονες, νέους και εκπροσώπους της κοινωνίας των πολιτών.

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο το 2019, κήρυξε την Ευρώπη και τον πλανήτη σε κλιματική και περιβαλλοντική κατάσταση έκτακτης ανάγκης.

Με επιστολή μου το 2019 σας καλούσα να κηρύξετε τις πόλεις σας σε κατάσταση κλιματικής και περιβαλλοντικής έκτακτης ανάγκης, με την παρούσα επιστολή μου θέλω να σας επισημάνω τον κρίσιμό ρόλο των πόλεων και των περιφερειών στην καλπάζουσα κλιματική κρίση που πλέον βιώνουμε.

Μια κρίση η οποία επιτάσσει την Πράσινη Μετάβαση για την οποία η Ευρωπαϊκή ένωση έχει ήδη στρατηγική, την Ευρωπαϊκή Πράσινη Συμφωνία. Μια στρατηγική η οποία θα αποτύχει αν δεν είναι προσαρμοσμένη στις ιδιαιτερότητες κάθε περιοχής και αν δεν είναι δίκαιη, δηλαδή συμμετοχική και συμπεριληπτική.

Η Ευρωπαϊκή Πράσινη Συμφωνία, σε συνέχεια της Συμφωνίας του Παρισιού, αποτελεί τον δρόμο προς έναν ασφαλή και δίκαιο κόσμο, μέσα από ένα πολύ μεγάλο φάσμα ριζοσπαστικών δράσεων, συνοδευόμενη παράλληλα από χρηματοδότησή ύψους €1 τρισεκατομμυρίου ευρώ (επενδυτικό σχέδιο της Ευρωπαϊκής Πράσινης Συμφωνίας) μέσα στην επόμενη δεκαετία. Αυτή η επένδυση στην ανθεκτικότητα ωχριά μπροστά στο κόστος αδράνειας.

Σύμφωνα με τον Γ.Γ. του ΟΗΕ, António Guterres, «Η μάχη για την κλιματική αλλαγή θα κερδηθεί ή θα χαθεί στις πόλεις», αφού είναι εκείνες που καλούνται να υλοποιήσουν τις πράσινες πολιτικές και στρατηγικές μετριασμού και προσαρμογής για την ενέργεια, τις μεταφορές, τα κτίρια, ακόμη και τη βιομηχανία και τη γεωργία. Στην ΕΕ σχεδόν τα τρία τέταρτα του πληθυσμού της (325.000.000 κάτοικοι), ζουν σε αστικές περιοχές, με σχεδόν το 40% να κατοικεί αποκλειστικά σε πόλεις, ένα ποσοστό που αναμένεται να ξεπεράσει το 80% έως το 2050.

Σε αυτή την κατεύθυνση, 80.000 πόλεις της ΕΕ καλούνται να αναπτύξουν σχέδια για την υλοποίησή της Ευρωπαϊκής Πράσινης Συμφωνίας σε τοπικό επίπεδο, για την επιτάχυνση της μετάβασης σε όλους τους τομείς και τη δημιουργία μιας σταθερής πορείας προς μία ασφαλή κοινωνία με βιώσιμη ανάπτυξη, δίχως αποκλεισμούς.

Η λύση βρίσκεται στην Νέα Αστική Ατζέντα των Ηνωμένων Εθνών με την εφαρμογή της βιώσιμης αστικής ανάπτυξης και την εφαρμογή των Στόχων Βιώσιμης Ανάπτυξης (ΣΒΑ), αλλά και την εφαρμογή της Ευρωπαϊκής Πράσινης Συμφωνίας σε τοπικό επίπεδο (Local Green Deals).

Οι Ελληνικές πόλεις, βρίσκονται σήμερα αντιμέτωπες με όλες τις προκλήσεις της κλιματικής κρίσης. Η τοπική αυτοδιοίκηση, ως έχει, δεν διαθέτει πάντοτε τις κατάλληλες δομές και την τεχνογνωσία ώστε να ανταπεξέλθει στον μετασχηματισμό που καλείται να υλοποιήσει.

Είναι ευθύνη και καθήκον όλων μας να ενημερωνόμαστε και να ενημερώνουμε για την εφαρμογή της Πράσινης συμφωνίας σε τοπικό επίπεδο. Εξυπακούεται ότι εφεξής τα διαθέσιμα χρηματοδοτικά εργαλεία, τα Περιφερειακά και τομεακά προγράμματα, αλλά και όλες οι διαθέσιμες ευρωπαϊκές πρωτοβουλίες για την ενέργεια και το κλίμα είναι σχεδιασμένα για δράσεις μετάβασης.

Η δομή και τη φιλοσοφία τόσο της Πολιτικής Συνοχής αλλά και όλων των χρηματοδοτικών εργαλείων απαιτεί έναν ολοκληρωμένο και αποτελεσματικό σχεδιασμό πράγμα που μπορεί να επιτευχθεί μόνο με την εφαρμογή της Ευρωπαϊκής Πράσινης Συμφωνίας σε τοπικό επίπεδο (Local Green Deals), μέσα δηλαδή από την καλλιέργεια και τη δημιουργία ζωντανών και ενεργών τοπικών κοινωνικών οικοσυστημάτων με τη συμμετοχή των τοπικών φορέων και των πολιτών.

Τα εργαλεία είναι πλέον στα χέρια σας. Σας καλώ να ενσωματώσετε στην προεκλογική συζήτηση τον σχεδιασμό και την εφαρμογή της Ευρωπαϊκής Πράσινης Συμφωνίας σε τοπικό επίπεδο και σας προτρέπω αυτή η διαδικασία να αποτελέσει το σημείο συναίνεσης για την αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης και την επίτευξη της βιώσιμης ανάπτυξης.

Με εκτίμηση,

Πέτρος Κόκκαλης

Ευρωβουλευτής Σύριζα – Προοδευτική Συμμαχία​

Σ.Δ Με λίγα λόγια η Ευρωπαϊκή Πράσινη Συμφωνία 

Στις 11 Δεκεμβρίου 2019, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανακοίνωσε την Ευρωπαϊκή Πράσινη Συμφωνία, ως την κορυφαία πολιτική της Ευρώπης, για τη θητεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής 2019-2024, Η συμφωνία αυτή περιλαμβάνει:

  • Τη στρατηγική “Από το χωράφι στο πιάτο”, με στόχο τη μεταμόρφωση της παραγωγής και της κατανάλωσης τροφίμων σε βιώσιμες επιλογές.
  • Την ψηφιακή στρατηγική της Ε.Ε.
  • Τη βελτίωση της ενεργειακής επάρκειας στις μεταφορές και τη στέγαση.
  • Την αύξηση της παραγωγής ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές.
  • Την κυκλική οικονομία, με προϊόντα μεγαλύτερης διάρκειας, που θα μπορούν να διορθώνονται και να ανακυκλώνονται.

Η Πράσινη Συμφωνία κατοχυρώνει το στόχο της ΕΕ για την κλιματική ουδετερότητα, μέχρι το 2050. 

Ευρωπαϊκή Πράσινη Συμφωνία  

Τελευταία τροποποίηση στις Παρασκευή, 04 Αυγούστου 2023 12:15

Προσθήκη νέου σχολίου

Κωδικός ασφαλείας
Ανανέωση