Δευτέρα, 31 Ιουλίου 2023 18:22

Αφέθηκε ελεύθερος ο πατέρας Αντώνιος σημαίνει ότι, α, τι καλά, αθωώθηκε;

Επιλέγων ή Συντάκτης 

adoniosΗ προσωπική μου φαντασίωση; Να αποδειχθεί αθώος ο πατήρ Αντώνιος για όλες τις κατηγορίες που του έχουν αποδοθεί. Κι αυτό διότι πολλές ήταν οι φιλανθρωπίες που έκανε για πολλά χρόνια. Πάντα θεωρούσα  πως οι δράσεις, οι δικές του και της ομάδας του, με την Κιβωτό, ήταν μια ανιδιοτελής προσφορά από αυτές που σώζουν ευάλωτες ζωές δίνοντας έτσι την ευκαιρία να σωθούν και ψυχές, κάτι που όπως έχουμε τραγουδήσει είναι πολύ μεγάλο πράμα. Προέκυψαν όμως κατηγορίες/καταγγελίες. Ελπίζω ότι η δικαιοσύνη θα κάνει καλά και σωστά τη δουλειά της και θα είναι αμερόληπτη. 

Πριν λίγες μέρες πήρε το μάτι μου την είδηση ότι μετά την απολογία του ο πατέρας Αντώνιος αφέθηκε ελεύθερος με περιοριστικούς όρους , ενώ με σύμφωνη γνώμη ανακρίτριας και εισαγγελέα του επιβλήθηκαν οι περιοριστικοί όροι της απαγόρευσης εξόδου από τη χώρα και εμφάνιση μία φορά το μήνα σε ΑΤ και εγγύηση 10.000 ευρώ. 

Η είδηση αυτή μας λέει με σαφήνεια περί τίνος ακριβώς πρόκειται. Όταν άρχισα όμως να κόβω βόλτες στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, σκέφτηκα, ρε μπας και δεν κατάλαβα καλά, μπας και τα μάτια μου κάνανε πουλάκια κι έκανα λάθος, ή μήπως διάβασα μία καραμπινάτη fake πληροφορία; Οπότε διασταύρωσa την είδηση. Ναι, δεν είχα κάνει λάθος.

Λάθος εσκεμμένο ή όχι, δυστυχώς είχαν κάνει αρκετοί συνάνθρωποί μας  που αναρτούν στα μέσα. Αυτοί είναι που ισχυρίζονται ότι ο πατέρας Αντώνιος αθωώθηκε. Για να πω την αλήθεια μου δεν μου έκανε καμία εντύπωση τα πάρα πολλά λάικ που παίρνουν και οι κοινοποιήσεις που γίνονται σε τέτοιες fake αναρτήσεις. Αυτό όμως γιατί να μην σημαίνει στην συγκεκριμένη περίπτωση και στην καλύτερη εκδοχή, ότι υπάρχουν αρκετοί καλοπροαίρετοι συνάνθρωποί μας που θέλουν πολύ να αθωωθεί ο πατέρας Αντώνιος; Πάντως αυτό σαν γεγονός απέχει από την πραγματικότητα πολλές κούτες τσιγάρα δρόμο, έτσι δεν είναι; 

Ο fb "φίλος" Giannis Pantelakis έδωσε σημασία σε όλα αυτά τα παραπειστικά άρθρα και έκατσε κι έγραψε ένα άρθρο όπου δίνει την απάντηση στο ερώτημα αν αποφασίστηκε η αθωότητα του πατέρα Αντώνιου. Ίσως σε τέτοιες εξωλογικές ιστορίες όπου η αλήθεια δεν αναπνέει και τα επιχειρήματα είναι ωδές στην ασυναρτησία και στην αυθαιρεσία, να είναι σωστή η στάση του Giannis. Το λέω αυτό παρόλο που τα τελευταία χρόνια νιώθω ότι έχω ανάγκη από καλά νέα, αυτά με ανεβάζουν.

Ακολουθεί η ανάρτησή του G.P στο fb. 

Ξαφνικά όσοι μπαίνουμε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης μάθαμε οτι ο πατέρας Αντώνιος της Κιβωτού αθωώθηκε απο το δικαστήριο για όλα όσα του καταλόγιζαν. Το έγραφαν πολλοί, εκατοντάδες, χιλιάδες ίσως, ανάμεσά τους και δημοσιογράφοι ! 

Ακολούθησαν φυσικά οι γνωστές κατάρες και αφορισμοί για όσους τον διέσυραν. Σταχυολογώ μερικές μόνο οι οποίες γνώρισαν επιδοκιμασίες χιλιάδων άλλων '' Όσοι τον κατηγορούσαν αδίκως εύχομαι να το έχουν βάρος στην συνείδηση τους᾽᾽,᾽Ήταν ολοφάνερο πως δέχτηκε επίθεση από συμφέροντα που θέλουν να βάλουν το συμφέρον τους πάνω από τα παιδιά με οποιοδήποτε τρόπο'', ᾽᾽Στυγνοί εκμεταλλευτές παιδιών''.  Αυτές είναι απο τις πιο ήπιες, άλλες έλεγαν για ''αδίσταχτους που τα μεθόδευσαν για να βγάλουν χρήματα'' και άλλα καταγγελτικά που μας αρέσει να τα διαβάζουμε γιατί έχουν μια δόση συνωμοσίας, λατρεύουμε τις συνωμοσίες.

Υπάρχει μια λεπτομέρεια που χαλάει την ιστορία, δεν έγινε καμμιά δίκη για τον πατέρα Αντώνιο, άρα δεν υπάρχει καμμιά απόφαση αθώωσης. Ούτε καταδίκης φυσικά. Απλά μετά την τετράωρη απολογία του στον ανακριτή αφέθηκε προσωρινά ελεύθερος με περιοριστικούς όρους. Οσοι διάβασαν οτι δεν έγινε δίκη είχαν έτοιμη μια απάντηση να δώσουν ''εντάξει δεν έγινε δίκη αλλά το γεγονός ότι τον άφησαν ελεύθερο σημαίνει πολλά, σημαίνει οτι είναι αθώος''. Αν τους έλεγες οτι έτσι κ αλλιώς πριν την ανάκριση ήταν ελεύθερος, μάλλον δεν θα σε άκουγαν, οι συνωμοσιολόγοι ακούνε όσα θέλουν κ ταιριάζουν στις φανταστικές ιστορίες τους.

Ο πατέρας Αντώνιος ανακρίθηκε ενα μήνα πριν, στα τέλη Ιουνίου, ωστόσο όσοι διακίνησαν τα περί της αθώωσής του το έγραψαν πολύ πρόσφατα, τις τελευταίες δυο ημέρες. Υπάρχει απάντηση και γι αυτό, για τους συνωμοσιολόγους δεν έχει σημασία ο χρόνος που συνέβη κάτι, σημασία εχει το γεγονός που έχουν φαντασιωθεί, αυτό αρκεί για να ικανοποιηθεί η φαντασίωση.

Το παράδειγμα αυτό είναι χαρακτηριστικό της αλήθειας των πληροφοριών που διακινούνται στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και του τρόπου που πολλές χιλιάδες άνθρωποι μαθαίνουν για γεγονότα. Με αυτές τις ''αλήθειες'' διαμορφώνουν απόψεις και συνειδήσεις και επηρεάζουν το ευρύτερο περιβάλλον τους. Και συχνά την ψήφο τους. 

Είναι όμως παράλληλα χαρακτηριστικό και της αδυναμίας πολλών ΜΜΕ να εμπνεύσουν εμπιστοσύνη και να παρέχουν εγκυρότητα, η απαξίωσή τους σε μεγάλο βαθμό οδηγεί μεγάλες ομάδες πληθυσμού να αναζητούν την αλήθεια μιας πληροφορίας ή στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ή σε διάφορες ιστοσελίδες αμφίβολής (sic) σοβαρότητας.

Συμβουλές για όσους παρασύρονται από τέτοιες πληροφορίες δεν υπάρχουν, απλή λογική και κρίση χρειάζονται. Ισως και μερικές βουτιές στις θάλασσες για να καθαρίσουν τα μυαλά....

Λάκης Ιγνατιάδης

Ραβδοσκοπία ατζαμή

Προσθήκη νέου σχολίου

Κωδικός ασφαλείας
Ανανέωση