Πέμπτη, 27 Ιουλίου 2023 19:07

Ευχόμαστε ολοψύχως να ανακαλύψει σήμερα η κυβέρνησή μας την Πορτογαλία, πριν γίνουν όλα σ'αυτήν την έρημη χώρα στάχτη και μπούλμπερη

Επιλέγουσα ή Συντάκτρια 
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

portogaliaΓιώργος Λιάλιος. Tο 2019, μετά την τραγωδία στο Μάτι, η επιτροπή Γκολντάμερ* παρέδωσε το 150 σελίδων πόρισμά της στη Βουλή. Η ομάδα των Ελλήνων ειδικών, υπό τον Γερμανό καθηγητή, είχε προχωρήσει σε μια πλήρη καταγραφή των παθογενειών στη διαχείριση των δασών και την πυροπροστασία, καταλήγοντας σε ένα πλέγμα προτάσεων.

Η σημαντικότερη από τις προτάσεις της επιτροπής αφορούσε την ίδρυση μιας ανεξάρτητης υπηρεσίας – του Οργανισμού Διαχείρισης Πυρκαγιών Δασών και Υπαίθρου (ΟΔΙΠΥ). Ο οργανισμός αυτός θα λειτουργούσε επιτελικά και συνεργατικά με τους άλλους αρμόδιους φορείς, έχοντας ρόλο συμβουλευτικό, συντονιστικό και επιτελικό σε θέματα διαχείρισης των δασικών πυρκαγιών στη χώρα και την αποστολή να σχεδιάζει και να παρακολουθεί το επιχειρησιακό έργο της διαχείρισης των πυρκαγιών.

 Η επιτροπή προχώρησε και σε μια σειρά από επιμέρους προτάσεις, οι οποίες είχαν στόχο την αντιμετώπιση της πολυδιάσπασης των αρμοδιοτήτων (είχαν καταγραφεί 45 εμπλεκόμενες υπηρεσίες!) και τη συνεργατική αξιοποίηση όλων των δυνάμεων: πυροσβεστικής, δασαρχείων, αυτοδιοίκησης, πανεπιστημίων και επιστημονικού δυναμικού. Και βέβαια τη μεγάλη «στροφή» στη χρηματοδότηση, από την πυρόσβεση στην πρόληψη.

Εκτοτε το πόρισμα αυτό επανέρχεται κάθε χρόνο, ύστερα από την επόμενη καταστροφική πυρκαγιά. Από τις δράσεις του έχουν υλοποιηθεί κάποιες μόνο, αποσπασματικά. Οπως η δημιουργία ενός πλαισίου συνεργασίας και συντονισμού της δασικής υπηρεσίας και της πυροσβεστικής και η «μετακίνηση» των δασικών υπηρεσιών στο υπουργείο Περιβάλλοντος. Η ολιστική προσέγγιση που η επιτροπή πρότεινε, ουδέποτε δρομολογήθηκε. Και κάθε χρόνο συζητούμε τα ίδια.

Κι όμως, τίποτε από όλα αυτά που πρότεινε η επιτροπή δεν είναι εξωπραγματικό. Απόδειξη, η Πορτογαλία. Μετά τις καταστροφικές πυρκαγιές του 2018 η κυβέρνηση της χώρας ίδρυσε τον Οργανισμό Ολοκληρωμένης Διαχείρισης Πυρκαγιών, ο οποίος έχει ένα έργο παρόμοιο με τον προτεινόμενο ΟΔΙΠΥ.

Η πρόληψη, από 20% το 2017 έχει φθάσει σήμερα να απορροφά το 55% των πόρων που διατίθενται ετησίως σε θέματα που αφορούν τα δάση και τις πυρκαγιές. Αποτέλεσμα: Οι πυρκαγιές στην Πορτογαλία μέσα σε 5 χρόνια μειώθηκαν περισσότερο από το μισό. Ναι, διαβάσατε καλά, περισσότερο από το μισό μέσα σε 5 χρόνια. Δεν χρειάζεται να ανακαλύψουμε την Αμερική, ας ανακαλύψουμε την Πορτογαλία.

Σ.Δ. * Η  επιτροπή υπό τον καθηγητή Γιόχαν Γκολντάμερ που συστάθηκε με εντολή του Αλέξη Τσίπρα μετά την τραγωδία στο Μάτι.Το πόρισμα παρέλαβε και έδωσε στην δημοσιότητα ο πρόεδρος της Βουλής Νίκος Βούτσης το Φεβρουάριο του 2019.  ΕΔΩ  ένα ρεπορτάζ που αναρτήθηκε στο in.gr στις 7.2.19 με τον τίτλο "Επιτροπή Γκολντάμερ: Έλλειψη συντονισμού στην πρόληψη και την αντιμετώπιση των πυρκαγιών". 

Να σημειώσω εδώ πως εκτός από την υλοποίηση από την κυβέρνηση των πορισμάτων της επιτροπής Γκολντάμερ που αφορούν την πρόληψη, η άλλη αναγκαία συνθήκη για να πάνε όλα καλά είναι να τοποθετηθούν οι σωστοί και ικανοί άνθρωποι στις κατάλληλες θέσεις. Αν μάλιστα τους ενδιαφέρει πολύ το θέμα της προστασίας των δασών και του περιβάλλοντος γενικότερα, τότε ως κοινωνία θα έχουμε πιάσει το τζόκερ σ'αυτόν τον τομέα. Διαφορετικά για μια ακόμα φορά θα κάνουμε μια πράσινη τρύπα στο νερό. 

Τέλος εννοείται ότι το κρίσιμο ερώτημα είναι γιατί το πολιτικό προσωπικό και οι κοινωνικές δυνάμεις της Πορτογαλίας, μιας χώρας που έχει πολλά κοινά σημεία με τη δική μας, επέλεξαν να δώσουν προτεραιότητα σε ένα επεξεργασμένο σχέδιο για την πρόληψη των πυρκαγιών και οι δικές μας πολιτικοκοινωνικές δυνάμεις όχι; 

Τελευταία τροποποίηση στις Κυριακή, 30 Ιουλίου 2023 08:53

Προσθήκη νέου σχολίου

Κωδικός ασφαλείας
Ανανέωση