Τετάρτη, 26 Ιουλίου 2023 11:55

" Ο ΤΟΠΟΣ ΜΟΥ", μία ομάδα εθελοντών που δρα στον Ν.Πιερίας

Επιλέγων ή Συντάκτης 
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(1 Ψήφος)

kapnikosta2 largeΤα καλοκαίρια των πυρκαγιών μαθαίνουμε και για τους σπαρμένους σε όλη την Ελλάδα εθελοντές που ρίχνονται στη μάχη για την κατάσβεσή τους, που είναι παρόντες σ'αυτήν την επικίνδυνη δράση και για να σώσουν δάση και ζώα αλλά και ανθρώπους που κινδυνεύουν, ακόμα και όταν δεν είναι ενταγμένοι πουθενά. Μιλάμε για συνανθρώπους μας που βοηθούν την πυροσβεστική, τους δασικούς και όλους εκείνους τους υπαλλήλους που αυτή είναι η δουλειά τους. Να τονίσουμε εδώ για μία ακόμα φορά πως το σωστό, που το έχουν αντιληφθεί και αρκετές από τις κινήσεις εθελοντών, είναι η μεγάλη μάχη να δίνεται όλες τις υπόλοιπες εποχές με την υλοποίηση των κυβερνητικών μέτρων για την πρόληψη των πυρκαγιών, αλλά και όλων εκείνων που αποφασίζουν οι διάφορες περιβαλλοντικές ομάδες που ενδιαφέρονται για το θέμα αυτό.

Ως ένα παράδειγμα εθελοντών οργανωμένων σε συλλόγους/ κινήσεις επιλέξαμε την ομάδα "Ο ΤΟΠΟΣ ΜΟΥ" που μας τη σύστησε ο συνδημότης μας Γιώργος Μερεζιώτης. Πρόκειται για μία κίνηση που ιδρύθηκε το 2007 στον Ν.Πιερίας μετά τις φονικές πυρκαγιές στην Πελοπόννησο και από τότε έχει συμμετέχει σε πολλές δράσεις που αφορούν πυρκαγιές και προστασίας των δασών και του περιβάλλοντος, αλλά και γενικότερα υπεράσπισης της ζωής. 

Η ομάδα αυτή συγκεκριμένα επιδιώκει 

 • Την ενημέρωση, ευαισθητοποίηση και δραστηριοποίηση των πολιτών σε θέματα προστασίας του περιβάλλοντος
 • Την ανάδειξη των οικολογικών, οικονομικών, πολιτικών και κοινωνικών ζητημάτων μέσα από την κοινωνική, οικονομική και την πολιτική τους διάσταση.
 • Μέσα από επιλεγμένες δράσεις, ενώνουμε τις δυνάμεις μας, για να υπερασπιστούμε το περιβάλλον, την ποιότητα του βιοτικού μας επιπέδου, την ποιότητα των υπηρεσιών που μας παρέχονται από το κράτος ή οποιοδήποτε άλλο φορέα, επηρεάζουν όμως την ποιότητα της ζωής μας και την αξιοπρέπειά μας.

  Επίσης, ενώνουμε τις δυνάμεις μας και προσπαθούμε, με κάθε πρόσφορο μέσο, να πληροφορήσουμε, να ευαισθητοποιήσουμε και να συσπειρώσουμε τους πολίτες απέναντι σε φαινόμενα καταπάτησης των δικαιωμάτων τους.

  • Η ΕΟΔνΠ αρνείται να οργανωθεί στη βάση ενός κλασσικού συλλόγου, σωματείου ή ΜΚΟ και δεν διαθέτει Διοικητικό Συμβούλιο και γραφεία.
  • Τα μέλη της είναι ισότιμα, δεν υπάρχουν οργανωτικά επίπεδα και μόνιμος διαχωρισμός καθηκόντων.
  • Η ομάδα είναι ανοιχτή σε κάθε ευαισθητοποιημένο συμπολίτη που θα ήθελε να πάρει μέρος στις πρωτοβουλίες και εκδηλώσεις της.
  • Μέλος της Ομάδας θεωρείται ο/η πολίτης που συμφωνεί με τις γενικές αρχές της και συμμετέχει ενεργά στη λήψη και στην εκτέλεση των αποφάσεων.
  • Ολιγομελείς επιτροπές που εναλλάσσονται, συντονίζουν τις δραστηριότητες της ομάδας.

  Τα μέλη της αγωνίζονται να χτίσουν μια κοινωνία, η οποία θα αποκλείει κάθε είδος φυλετικής ή εθνικής διάκρισης. Μια κοινωνία χωρίς αποκλεισμούς, περιορισμούς ή προτιμήσεις με βάση τη φυλή, το χρώμα, την καταγωγή ή την εθνική προέλευση. Καταδικάζουν την περιφρόνηση απέναντι σε συνανθρώπους μας που έχουν διαφορετικά φυσικά και πολιτιστικά χαρακτηριστικά από όσα οι υπόλοιποι πολίτες και θεωρούν, πως όλοι οι άνθρωποι είναι ισότιμοι μεταξύ τους. Σέβονται τα ανθρώπινα δικαιώματα και τις θεμελιώδεις ελευθερίες στον πολιτικό, οικονομικό, κοινωνικό, θρησκευτικό, πολιτιστικό ή οποιονδήποτε άλλο τομέα της δημόσιας ζωής.

  • Η ΕΟΔνΠ έχει μηδενικό budget,  αρνείται να διαχειριστεί χρήματα ή να δεχτεί οποιαδήποτε οικονομική ενίσχυση.
  • Οι υλικές ανάγκες των δράσεών της καλύπτονται ή από τα ίδια της τα μέλη ή από τη διάθεση των απαιτούμενων μέσων από τρίτους.
  • Όλες οι δράσεις της «στεγάζονται» στον ιστότοπο  www.otoposmou.gr
  • Πάγια αρχή της ΕΟΔνΠ είναι η πολιτική της ανεξαρτησία, κάτι που μέχρι τώρα έχει διαφυλαχθεί ως κόρη οφθαλμού.

  Οι συντονιστικές επιτροπές των ομάδων

  • Όλες οι ομάδες ξεκινούν από ένα δημόσιο κάλεσμα/πρόταση προς όλους τους πολίτες, για συμμετοχή στην οργανωτική επιτροπή, δίνοντας ένα χρονικό περιθώριο έως 10 ημερών.
  • Στις συντονιστικές επιτροπές δεν επιτρέπεται να συμμετέχουν πολίτες που αναπτύσσουν ενεργό δράση σε κομματικούς μηχανισμούς,  πολιτευτές, δημοτικοί σύμβουλοι, συνδικαλιστές και πολιτικά πρόσωπα.
  • Μέλη τα οποία απουσιάζουν επί τρεις συνεχόμενες φορές από τις συναντήσεις της ομάδας, θεωρείται πως δεν ενδιαφέρονται πλέον να συμμετάσχουν ενεργά και διαγράφονται.
  • Οι ομάδες είναι αυτόνομες και λαμβάνουν τις αποφάσεις τους σύμφωνα με την πλειοψηφία των παρόντων.

  Εθελοντική Ομάδα Δράσης Ν. Πιερίας
  Νοέμβριος 2007 – Ιανουάριος  2022

 • Πηγή:  otoposmou.gr
Τελευταία τροποποίηση στις Σάββατο, 29 Ιουλίου 2023 12:47
Λάκης Ιγνατιάδης

Ραβδοσκοπία ατζαμή

Σχόλια   

0 # Γιωργος Μεριζιώτης. 29-07-2023 12:00
Λάκη, βάλε και τι κάνουν σε αυτή την ομάδα για να ενημερωθούμε.
Στο έχω στείλει μέσο μειλ, βρίσκετε εδω:

«Οι άγρυπνοι φύλακες του Ολύμπου, Βοήθεια στη Ρόδο»

https://www.efsyn.gr/ellada/koinonia/398632_oi-agrypnoi-fylakes-toy-olympoy
Παράθεση

Προσθήκη νέου σχολίου

Κωδικός ασφαλείας
Ανανέωση