Δευτέρα, 21 Οκτωβρίου 2013 09:10

Του Δημοτικού Θεάτρου του Πειραιά τα εγκαίνια..και πέντε σχόλια Τουρκίας.

Επιλέγων ή Συντάκτης 
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

Έγιναν χθες Τρίτη, 22/10, μέσα σε μια εορταστική ατμόσφαιρα ήχου και φωτός, τα δεύτερα εγκαίνια του ανακαινισμένου Δημοτικού Θεάτρου Πειραιά ( πρωτοεγκαινιάστηκε το 1895, επί δημαρχίας Θ.Ρετσίνα). Βεβαίως, αυτή η επανακίνηση του ιστορικού αυτού θεάτρου είναι μία καλή αρχή, αλλά για να είναι τα αποτελέσματα στο ύψος των απαιτήσεων της εποχής μας, έχουμε πιο πολύ ανάγκη από σοβαρή δουλειά παρά από λόγια και λόγους.

 

Ανάμεσα στους προσκεκλημένους, παρόντες ήταν ο πρόεδρος μας κ.Παπούλιας, ο πρωθυπουργός μας κ.Σαμαράς*, ο πρόεδρος της Βουλής μας κ. Μεϊμαράκης, ο γεν.γραμματέας του Κουμουνιστικού μας Κόμματος κ. Κουτσούμπας**, ο Δήμαρχος του Πειραιά μας κ. Μιχαλολιάκος***, οι υπουργοί μας Πολιτισμού, κ. Παναγιωτόπουλος, Παιδείας, κ.Αρβανιτόπουλος, Ναυτιλίας, κ. Βαρβιτσιώτης, Τουρισμού, κα. Κεφαλογιάννη, ο υφυπουργός μας αθλητισμού κ. Ανδριανός, η βουλευτίνα μας Α'  Πειραιά της ΔΗΜΑΡ, κα. Ρεπούση, και οι καλλιτέχνες μας Διονύσιος Σαββόπουλος, Γιώργος Κουρουπός, Γιάννης Σμαραγδής και πολλοί άλλοι. Εγώ δεν ήμουν προσκεκλημένος. Αλλά και να ήμουνα δεν θα πήγαινα, όχι από επαναστατική έξαρση ή από ελιτίστικο σνομπισμό, αλλά γιατί συνήθως βαριέμαι εκείνες τις περίλαμπρες εκδηλώσεις που έχουν κάτι τελετουργικό.

Τα εξέχοντα μέλη της κοινωνίας μας φυσικά και δεν θ'άφηναν την ευκαιρία ανεκμετάλλευτη και προέβησαν σε απίστευτες δηλώσεις, κι

έβγαλαν λόγους από κείνους που μας έκαναν ν'αναρωτηθούμε, μα που ήταν τόσα χρόνια κρυμμένος αυτός ο πολιτιστικός οίστρος, αυτή η

φλόγα που διαλύει τα σκοτάδια μας; Κι αλήθεια σας λέω πως απρόσκλητα μου ήρθανε στο νου αυτά τα στιχάκια " ...γοητευμένοι με το

ωραίο θέαμα / μ'όλο που βέβαια ήξευραν τι άξιζαν αυτά, / τι κούφια λόγια ήσανε αυτές οι βασιλείς.

Την παράσταση τώρα "Δρόμοι του Πειραιά" του Φωκά Ευαγγελινού, μπορεί και να πάω να τη δω. Το ρεπορτάζ μας λέει πως επί σκηνής εμφανίστηκαν διάφοροι ηθοποιοί, όπως οι Γιάννης Μπέζος, Δημήτρης Λιγνάδης, Σταμάτης Φασουλής, Γιάννης Ζουγανέλης,  Ελένη Κοκκίδου, Τζίνα Φωτεινοπούλου, Θανάσης Αλευράς και Κερασία Σαμαρά και ερμήνευσε ο καθένας τους από ένα τραγούδι για τον Πειραιά, διασχίζοντας μουσικά έναν αιώνα, περνώντας από ένα απόσπασμα οπερέτας σε λαϊκά ακούσματα, κι από «Τα παιδιά του Πειραιά» του Μάνου Χατζιδάκι στα «Λιμάνια» της Ευανθίας Ρεμπούτσικα. 

Πηγή έμπνευσης για την παράσταση στην οποία συμμετείχαν και μουσικοί του Πολεμικού Ναυτικού, της Φιλαρμονικής Ορχήστρας του Δήμου Πειραιά, της Παιδικής και Νεανικής Χορωδίας του Ωδείου Τερψιθέας Πειραιά, στάθηκε το ίδιο το θέατρο, οι μνήμες -καλλιτεχνικές και ιστορικές- και βεβαίως η σημασία του για το λιμάνι του Πειραιά. Πριν την έναρξη της παράστασης του Φωκά Ευαγγελινού προβλήθηκε ένα κινηματογραφικό ντοκιμαντέρ για το πώς φτιάχτηκε το Δημοτικό Θέατρο του Πειραιά και τις συνθήκες που οδήγησαν στην ανάγκη να δημιουργηθεί.Την εικαστική επιμέλεια της εκδήλωσης ανέλαβε η σκηνογράφος κι ενδυματολόγος Εύα Νάθενα.

Πρώτο σχόλιο: Ότι λίαν συντόμως θα πρέπει να βρεθεί μία λύση για το συγκοινωνιακό πρόβλημα που θα δημιουργείται κάθε φορά που θα έχει εκδήλωση στο Δημοτικό Θέατρο, το κατάλαβε ακόμα κι ο γάτος μου. Εντάξει, απ'ότι λένε, το 2015 θα έχει λειτουργήσει το τραμ και το 2017 θα φτάσει έξω από το Δημοτικό η γραμμή του μετρό Χαϊδάρι - Πειραιά. Αλλά σε μια πόλη, που οι χώροι της για παρκάρισμα είναι απελπιστικά λίγοι, δεν είναι αναμενόμενο κάθε φορά που θα παίζει το Δημοτικό να έχουμε μποτιλιάρισμα;  Ως εκ τούτου θα οξυνθεί ένα προϋπάρχον πρόβλημα και μία από τις παρενέργεις που θα έχει θα είναι ότι πολύ γρήγορα ο θεατρόφιλος άλλος, που θα θέλει να έρθει με το αμάξι του, θα το σκέφτεται πριν και πέντε και δέκα φορές.Όμως πρέπει να υπενθυμίσουμε εδώ πως οι πολιτικοί γι'αυτήν ακριβώς τη δουλειά πληρώνονται. Για να λύνουν προβλήματα. Όχι τον κόκκινο Μάη κι όχι επιλέγοντας την χειρότερη και πιο ακριβή λύση. Εν πάση περιπτώσεi, επαναφέρουμε στη δημόσια διαβούλευση μια πρόταση σχετικά μ'αυτό το πρόβλημα που χρόνια πριν το Λιμάνι της Αγωνίας έχει δημόσια καθέσει. Πρότεινε λοιπόν, να γίνει ένα πολυόροφο υπόγειο γκαράζ απέναντι από το Δημοτικό Θέατρο, όπου εδώ και σαράντα χρόνια δεσπόζει το γιαπί της Ραλλείου και από πάνω να φτιαχτεί ένα πανέμορφο παρκάκι. Εκτιμώ πως in the year 2525 μ.Χ, θα ξεκινήσουν τα έργα για να λυθεί το συγκοινωνιακό πρόβλημα της πόλης μας. Και πάλι καλά να λέτε.

Δεύτερο σχόλιο: Δεν είναι δικό μας, είναι του κ.Στέλιου Μαρίνη, υποδιευθυντή του Μουσικού σχολείου Πειραιά. Δημοσιεύτηκε στην ιστοσελίδα Αλφαβήτα. Πατώντας   εδώ    θα σας εμφανιστεί το άρθρο αυτό, που αναφέρεται στον αποκλεισμό της χορωδίας του Μουσικού σχολείου Πειραιά από την εκδήλωση των εγκαινίων, με έναν πολύ σικ και πολιτισμένο τρόπο.

Ακολουθούν οι δηλώσεις των   

 *Σαμαρά Αντώνη«Η επαναλειτουργία του Δημοτικού Θεάτρου είναι ένα λαμπρό παράδειγμα συνέπειας και συνέχειας σε μία χώρα που έχει ανάγκη από συνέχεια και συνέπεια. Είναι κομμάτι λαμπρό της ιστορίας αυτής της πόλης, της ιστορίας της χώρας μας, που τώρα πια δεν είναι ερείπιο, είναι όρθιο, έτοιμο να γράψει νέες σελίδες στην ιστορία. Αυτός είναι και ο βαρύς συμβολισμός του έργου αυτού. Μια χώρα δεν πάει μπροστά σβήνοντας την ιστορίας της και αφήνοντας το παρελθόν της να ερειπώνεται, αλλά αναδεικνύοντάς της το δικαίωμα να το έχει ως εφαλτήριο για το μέλλον. Το Δημοτικό θέατρο είναι σύμβολο μιας πόλης που ξαναγεννιέται, μιας χώρας που ξαναγεννιέται, ενός λαού που στέκεται ξανά στα πόδια του, που δεν το βάζει κάτω, που μετατρέπει τα ερείπια σε μνημεία ομορφιάς, που μετατρέπει τα χαλάσματα σε νέα έμπνευση δημιουργίας, ενός λαού που πιστεύει στον εαυτό του και τέτοιος λαός για μια ακόμη φορά αποδεικνύουμε ότι είμαστε εμείς οι Έλληνες».

Τρίτο σχόλιο: Μπράβο Αντώνη, άριστα. Μόνο σου τον έγραψες, ε; Ήθελε όμως ακόμα λίγη πρόβα στον καθρέφτη σου κοιτιέσαι κι από μόνο σου αγαπιέσαι. Ε, τι λες κι εσύ; Σε ρωτάω, γιατί τελευταία έχω παρατηρήσει πως έχεις γνώμη και βγάζεις και γλώσσα. Αχ άτακτο παιδί, έτσι όπως πας, στο τέλος θα το φας το κεφάλι σου.

**Κουτσούμπου Δημήτρη: «Το Δημοτικό Θέατρο του Πειραιά επαναλειτουργεί μετά από πολύχρονο αγώνα. Απαιτείται πλέον να εξασφαλιστεί η σταθερή λειτουργία του, με κρατική, μόνιμη χρηματοδότηση, να είναι ανοικτό στο λαό».

Τέταρτο σχόλιο: Εντάξει Δημήτρη, μην ανησυχείς, είσαι καίριος, ειλικρινής και βέρος κομμουνιστής. Να σε ρωτήσω όμως κάτι; Εκτός από τα της δημόσιας χρηματοδότησης δεν υπάρχει κανένα άλλο σοβαρό πρόβλημα για τη λειτουργία του Θεάτρου; Και αυτό το " να είναι ανοιχτό στο λαό" μήπως μπορείς να μας το κάνεις πιο λιανά; 

***Μιχαλολιάκου Βασίλη :" Ο Πειραιάς και η Ελλάδα ολόκληρη επαναποκτούν ένα ναό Τέχνης και Πολιτισμού. Ο Πειραιάς από σήμερα βγαίνει από το πολιτιστικό τέλμα δεκαετιών και ξαναγίνεται εκτός από δύναμη και κέντρο ναυτοσύνης πρωτοπόρος στον πολιτισμό και οδηγός στην ανάπτυξη. Και ο Πολιτισμός είναι το κλειδί για να απελευθερωθούν οι αστείρευτες δυνατότητες του λαού μας για να επαναποκτήσουμε την αυτοεκτίμησή και την αυτοπεποίθηση μας, για να ξαναβάλουμε στο κέντρο του αξιακού μας κώδικα τον πολιτισμό. Γιατί ο Πολιτισμός ενώνει και μας βελτιώνει».

Πέμπτο σχόλιο: Καλά Βασιλάκη, πετάς. Καλέ τι σου δίνουν τελευταία, τι εμπνευσμένοι λόγοι είναι αυτοί, τι πάθος ατελείωτο! Νομίζω Βασιλάκη πως εσύ θα έπρεπε να ήσουν ο πρωθυπουργός μας. Καλός κι ο Αντώνης δε λέω, αλλά εσύ παιδί μου είσαι άλλο πράγμα. 

Τελευταία τροποποίηση στις Πέμπτη, 19 Δεκεμβρίου 2013 04:26
Λάκης Ιγνατιάδης

Ραβδοσκοπία ατζαμή

Σχόλια   

0 # Λάκης 25-10-2013 03:43
Και τι μας περάσατε εμάς κ.Ιωάννη, μάνατζερ; Ή μήπως νομίζετε πως εμείς εδώ κάνουμε promotion?
Εν πάση περιπτώσει, εμείς σας ευχόμαστε να ευοδωθεί και αυτό το όνειρό σας, κάτι που εξ άλλου το θεωρούμε σίγουρο, μιας κι όλοι οι γείτονες σας, απ'ότι μάθαμε,από παλιά συμφωνούν πως η φωνή σας είναι αγγελική με γαλανά μάτια. Νύχτες και νύχτες τους κρατούσατε ξάγρυπνους.
Παράθεση
0 # Ιωάννης 23-10-2013 20:39
Θέλω να τραγουδήσω κι εγώ στο Δημοτικό...γιατί έχει τραγουδήσει μια φίλη μου και μου την "λέει" συνέχεια...Αλλά κι επειδή άρχισα να τραγουδάω από το Γυμνάσιο και νομίζω πως έχασα πολύτιμο χρόνο!!!Επίσης νομίζω ότι μετά τον Τζαμαριά πρέπει να γίνω εγώ Διευθυντής στο Δημοτικό γιατί βαρέθηκα να εί μαι ένας απλός και μόνος σκουπιδιάρης που κανένας Σαμαράς(αλήθεια...Σαμαράς-Τζαμ αριάς κάνει επικίνδυνη ομοιοκαταληξία!!!)δεν θα μου σφίξει το χέρι το πόδι ή έστω τα λουριά..........
Παράθεση

Προσθήκη νέου σχολίου

Κωδικός ασφαλείας
Ανανέωση