Τετάρτη, 19 Ιουλίου 2023 18:49

Είναι ΟΡΙΣΤΙΚΟ: Ξεκινά η κατασκευή του EuroAsia Interconnector, που θα συνδέει το Ισραήλ με την Κύπρο και την Ελλάδα… Εξαιρετικά σημαντική εξέλιξη (video)

Επιλέγων ή Συντάκτης 
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

nexans1Η Nexans (NEXS.PA) ανακοίνωσε την Τετάρτη ότι κέρδισε  το συμβόλαιο ύψους 1,43 δισεκατομμυρίων ευρώ (1,6 δισεκατομμύρια δολάρια) για το τμήμα του EuroAsia Interconnector που θα συνδέει Ελλάδα, Κύπρο και Ισραήλ, όπως αναφέρεται σε σημερινό δημοσίευμα του Reuters.

Η χρηματοδοτούμενη από την Ευρωπαϊκή Ένωση (Ε.Ε.) διασύνδεση θα παραδώσει έως και 2.000 MW ενέργειας στην Ευρώπη και θα είναι το μεγαλύτερο έργο διασύνδεσης στην ιστορία, τροφοδοτώντας περισσότερα από 3 εκατομμύρια σπίτια με ηλεκτρική ενέργεια, ανέφερε ο όμιλος σε δήλωση.

Η Κύπρος και η Ελλάδα εγκαινίασαν τον Οκτώβριο τη φάση κατασκευής του EuroAsia Interconnector, που θεωρείται βασικό έργο υποδομής που ενισχύει την ενεργειακή ασφάλεια της ΕΕ συνδέοντας την Κύπρο με το δίκτυο ηλεκτρικής ενέργειας της ΕΕ και συμβάλλοντας στους στόχους του μπλοκ απαλλαγής από τις ανθρακούχες εκπομπές.

«Είμαστε περήφανοι που μετά από 12 χρόνια σκληρής δουλειάς η μεγαλύτερη και βαθύτερη υποθαλάσσια διασύνδεση HVDC ηλεκτρικής ενέργειας στον κόσμο που κατασκευάστηκε από τη Nexans θα βάλει την Κύπρο στον παγκόσμιο ενεργειακό χάρτη, τερματίζοντας ταυτόχρονα την ενεργειακή απομόνωση της Κύπρου, του τελευταίου μη διασυνδεδεμένου κράτους μέλους της ΕΕ. και το Ισραήλ», ανέφερε σε δήλωσή του ο διευθύνων σύμβουλος της EuroAsia Interconnector.

O πρώτος πόλος του έργου ολοκληρώνεται το 2028 και ο δεύτερος το 2029.

Ως κρίσιμο μέρος του ευρύτερου έργου EuroAsia Interconnector διασύνδεσης των δικτύων ηλεκτρικής ενέργειας Ελλάδας, Ισραήλ και Κύπρου, το καλώδιο συνεχούς ρεύματος υψηλής τάσης (HVDC) 525 kV θα είναι η μεγαλύτερη και βαθύτερη διασύνδεση στον κόσμο με διπολικό καλώδιο μήκους 2×900 km, και θα ποντιστεί στον πυθμένα της Μεσογείου σε βάθη μέχρι 3.000 μέτρων, αναφέρει ο φορέας υλοποίησης.

Προσθέτει πως τα υποθαλάσσια καλώδια εμποτισμένης μάζας ψηλής τάσης (HVDC Mass Impregnated) θα κατασκευαστούν στις εγκαταστάσεις της Nexans στο Halden (Νορβηγία) και στο Futtsu (Ιαπωνία) και θα εγκατασταθούν από τα υπερσύγχρονα πλοία τοποθέτησης καλωδίων Nexans Aurora και Nexans Skagerrak.

Η EuroAsia Interconnector θα μπορεί να μεταφέρει 1000 MW ηλεκτρικής ενέργειας στο στάδιο 1 μεταξύ Ισραήλ -Κύπρου-Ελλάδας και της Ευρώπης, με δυνατότητα αύξησης στα 2000 MW στο στάδιο 2, που αντιστοιχεί στην κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας από 3 εκατομμύρια νοικοκυριά.

Το έργο Ηλεκτρικής Διασύνδεσης EuroAsia Interconnector είναι ένα Ευρωπαϊκό Έργο Κοινού Ενδιαφέροντος (PCI) και βρίσκεται στον κατάλογο υποδομών της ΕΕ από το 2013 και περιλαμβάνει την εγκατάσταση, μέχρι το 2027, των δύο μεγαλύτερων υποθαλάσσιων καλωδίων μεταφοράς ηλεκτρικού ρεύματος στον κόσμο, που θα διασυνδέσουν την Κύπρο με την Ελλάδα μέσω Κρήτης σε πρώτη φάση (έργο ισχύος 1000 MW).

 

Σε μεταγενέστερο στάδιο θα ακολουθήσει η σύνδεση με το Ισραήλ, ενώ στο στάδιο της πλήρους εγκατάστασής του, το έργο θα έχει ισχύ 2000 MW.

Το έργο εγγυάται την ενεργειακή ασφάλεια της Κύπρου, της Ελλάδας, του Ισραήλ και της ίδιας της ΕΕ, ενώ προκύπτουν γεωπολιτικά, αλλά και οικονομικά οφέλη και είναι εφικτή η μείωση των λογαριασμών ρεύματος μέχρι 200 εκατ. ετησίως.

Η EuroAsia Interconnector είναι η μεγαλύτερη, με 1.208 km και βαθύτερη, έως 3.000 m, διασύνδεση HVDC στον κόσμο. Τερματίζει την ενεργειακή απομόνωση της Κύπρου, διασφαλίζει την ασφάλεια του εφοδιασμού για το Ισραήλ, την Κύπρο και την Ελλάδα και δημιουργεί μια αξιόπιστη πράσινη διασύνδεση για την Ευρώπη. Μειώνει σημαντικά τις εκπομπές CO2 και εξυπηρετεί το όραμα της «Πράσινης Συμφωνίας» της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Υπενθυμίζεται πως το EuroAsia Interconnector είναι ένα κορυφαίο Ευρωπαϊκό Έργο Κοινού Ενδιαφέροντος (PCl) και συμπεριλήφθηκε και στις πέντε λίστες PCl από το 2013. Έχει χαρακτηριστεί ως «ηλεκτρικός διάδρομος» της ΕΕ, που διασυνδέει την Ευρώπη με την Ασία. Μετά την έγκριση της επιχορήγησης ύψους 658 εκατ. ευρώ από τον Ευρωπαϊκό χρηματοδοτικό μηχανισμό «Συνδέοντας την Ευρώπη» και 100 εκατ. ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, η EuroAsia Interconnector προχωρά στη φάση κατασκευής.

Πηγή:  hellasjournal.com  

Τελευταία τροποποίηση στις Τετάρτη, 19 Ιουλίου 2023 19:06

Προσθήκη νέου σχολίου

Κωδικός ασφαλείας
Ανανέωση