Κυριακή, 16 Ιουλίου 2023 18:19

Ένα ξεκαθάρισμα όσο πιο συνοπτικά γίνεται για αυτά που υποστηρίζω σχετικά με τον αγώνα εναντίον της μελισσανιδίλας

Επιλέγων ή Συντάκτης 
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

oil one 2Επειδή έχουν προκύψει κάποιες παρανοήσεις/παρεξηγήσεις και που ίσως να οφείλονται και σ'εμένα, θα ξαναπώ όσο πιο καθαρά μπορώ αυτά τα οποία έχω σκεφτεί ως κάτοικος της περιοχής κοντά στην Oil One, σχετικά με το πρόβλημα της ανθυγιεινής μελισσανιδίλας που υπάρχει στο δήμο Κερατσινίου Δραπετσώνας, Κερατσινίου αλλά και στους δήμους Πειραιά και Περάματος.

Τόσο προφορικά (Βρεττάκος και Γαβρίλης) όσο και γραπτά, έχω υποστηρίξει ξεκινώντας εκεί γύρω στο 2018, τότε που άρχισα να διακρίνω ότι δεν τραβάει η μετεγκατάσταση της Oil One, ότι δηλαδή δεν δημιουργεί την αναγκαία δυναμική, την ανάγκη να διαμορφώσει ο Δήμος με αποφάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου του κι ένα plan Β για την λύση αυτού του προβλήματος. Σιγά σιγά κατέληξα να ζητάω του να μάθουν οι αρμόδιοι θεσμοί του τι κάνουν και πως λειτουργούν μονάδες επεξεργασίας αποβλήτων σε άλλα λιμάνια του κόσμου και πιο προσιτά σε μας είναι τα λιμάνια που βρίσκονται στην Μεσόγειο.

Και λέω να πληροφορηθούν επίσημα, διοτι ότι έμαθα εγώ το πληροφορήθηκα από ανθρώπους που γνωρίζω και που ζουν σε πόλεις όπως οι Βαλένθια, Βαρκελώνη, Βίγκο και Αμβέρσα. Από αυτούς ζήτησα να μάθουν τα σχετικά και πήγαν οι άνθρωποι και ρώτησαν και έμαθαν ότι στα λιμάνια των πόλεων όπου ζουν, λειτουργούν τέτοιες μονάδες αλλά πρόβλημα για τους κατοίκους που ζουν κοντά τους δεν έχει αναφερθεί ποτέ. Γιατί όμως κάτι δεν τέτοιο δεν συμβαίνει και με την Oil One;

Δεν επείγει λοιπόν μετά από οχτώ χρόνια μηδέν εις το πηλίκο, να μάθει ο Δήμος, η Περιφέρεια και το υπουργείο Περιβάλλοντος ΤΟΥ ΤΙ ΑΚΡΙΒΩΣ ΚΆΝΟΥΝ ΟΙ ΜΟΝΑΔΕΣ ΑΥΤΕΣ ΚΑΙ ΠΩΣ ΤΟ ΚΆΝΟΥΝ; Αυτοί οι θεσμικοί παράγοντες που έχουν το κύρος και τα μέσα να πληροφορηθούν άμεσα και έμμεσα, μέσω Ε.Ε και ειδικών εταιρειών, για όσα μας αφορούν και βάσει αυτών να μας προτείνουν μία συγκεκριμένη λύση του προβλήματός μας, και εννοείται όχι τον κόκκινο Μάη. Από εκεί και πέρα έχουν και την ευθύνη να συννενοηθούν για να εργαστούν όλοι μαζί (παρατάξεις, σύλλογοι, φορείς και κινήσεις) με ένα πολύ συγκεκριμένο τρόπο για να πείσουν τον κόσμο να υποστηρίξει με πράξεις τη νέα πρότασή τους. Πρόταση, που αν δεν αποφασίσουν να την έχουν πάνω από τις εκλογικές τους διεκδικήσεις πάση θυσία, θα είναι δώρον άδωρο για όλους όσους ζουν και εργάζονται σ'αυτούς τους 4 δήμους κι αυτό θα'ναι έγκλημα. 

Να τονίσω εδώ για μια ακόμα φορά, ότι θεωρώ πως οι παράγοντες που παίζουν σημαντικό ρόλο στη λειτουργία αυτών των μονάδων σε λιμάνια του εξωτερικού, είναι  ΌΧΙ ΜΟΝΟ ΤΟ ΠΟΙΑ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΟΥΝ (φίλτρα κ.λπ) αλλά και οι ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΟΙ ΟΡΟΙ ΒΑΣΕΙ ΤΩΝ ΟΠΟΙΩΝ ΈΧΟΥΝ ΠΑΡΕΙ ΑΔΕΙΑ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ, όπως και ΤΟ ΠΩΣ ΚΑΙ ΤΟ ΠΟΥ ΔΙΟΧΕΤΕΤΕΥΟΥΝ ΤΑ ΑΕΡΙΑ που προκύπτουν από την επεξεργασία που κάνουν.

Όλα αυτά είναι ανάγκη να τα μάθουμε πολύ πολύ συγκεκριμένα και υπεύθυνα, γιατί από τις απαντήσεις θα εξαρτηθεί η νέα πρόταση που θα διαμορφώσουμε για την ικανοποίηση του αιτήματός μας και που έχει να κάνει με το να τελειώνουμε με την μελισσανιδίλα το συντομότερο δυνατόν. Την ευθύνη στο να μάθουμε τι συμβαίνει στο εξωτερικό είναι αυτονόητο ότι την έχουν οι τρεις θεσμικοί παράγοντες που προανέφερα. Ο λόγος αναζήτησης νέων δεδομένων είναι η ανάγκη νέων προσεγγίσεων στο ζήτημα αυτό, μιας εδώ και οχτώ χρόνια οι όποιες ενέργειες του δήμου Κερατσινίου Δραπετσώνας είναι φανερό εκ του αποτελέσματος ότι δεν έχουν αποδώσει μέχρι στιγμής καρπούς.

Ξανατονίζω εδώ για μια ακόμα φορά, ότι το πρόβλημα αυτό μόνο μία κυβέρνηση μπορεί να το λύσει. Αυτό που μπορεί να κάνει η τοπική αυτοδιοίκηση είναι να της ασκεί διαρκώς τη μέγιστη δυνατή πίεση και να το ξαναπούμε, προφανώς και εξαρτάται από την ενότητα στη δράση όλων των φορέων και των παρατάξεων που θα την έχουν καλλιεργήσει και στην ικανότητά τους να πείθουν τον κόσμο που αρρωσταίνει από την μελισσανιδίλα να συμμετέχει στους αγώνες.

Να τελειώσω λέγοντας πως η πολεοδομική μελέτη της περιοχής της Ανάπλασης, που σημειωτέο άργησε πολύ να ξεκινήσει με ευθύνη της Δημ.Αρχής, και που αναμένουμε οσονούπω την παρουσίασή της στο Δ.Σ, προφανώς θα μπορεί και να ΒΟΗΘΗΣΕΙ σε βάθος χρόνου στον αγώνα εναντίον της μελισσανιδίλας, αλλά από μόνη της και αυτόματα δεν θα προκύψει εξ αιτίας της καμία λύση υπέρ των κατοίκων.

Εν κατακλείδι, ο δήμος και εννοείται και οι δημοτικές παρατάξεις του Δ.Σ ή θα συνεχίσουν να επιμένουν με την μετεγκατάσταση (για πόσα χρόνια ακόμα;), όπως έκαναν με την μοναδική απόφαση που πήραν στο Δ.Σ , την άσφαιρη δηλαδή τροπολογία τους του '19, ή θα ΑΝΑΖΗΤΗΣΟΥΝ και θα ΔΟΚΙΜΑΣΟΥΝ άλλες λύσεις που θα έχουν εφαρμοστεί με επιτυχία σε άλλες χώρες και ως εκ τούτου θα έχουν πολύ περισσότερες πιθανότητες να τελειώνουμε οριστικά με την μελισσανιδίλα. 

Τελευταία τροποποίηση στις Δευτέρα, 17 Ιουλίου 2023 10:16
Λάκης Ιγνατιάδης

Ραβδοσκοπία ατζαμή

Σχόλια   

0 # Ιγνατιάδης Λάκης 18-07-2023 11:00
Αναρωτιέμαι πάντως για το τι σόι φίλος είναι αυτός που με θεωρεί φίλο του και που ούτε μία φορά δεν με ρώτησε, είτε στο δρόμο είτε στο fb, γιατί αυτά τα εφτά χρόνια δεν έχω απαντήσει ποτέ σε όλα τα πολλά σχόλιά του που έκανε στις αναρτήσεις μου, όταν μάλιστα απαντώ σε όλους όσους σχολιάζουν αναρτήσεις μου στο fb ή στη σταγόνα. Πάντως ότι και να λέει η αλήθεια είναι ότι και μέιλ του είχα στείλει και μέσεντζερ, λέγοντας του ότι δεν επιθυμώ να ανταλλάσσω πια μαζί του απόψεις και μάλιστα δυο φορές μου είχε απαντήσει ότι εντάξει, τα διάβασε. Και απλά συνέχισε απτόητος σαν να μην τα είχε διαβάσει.
Αυτή είναι η χθεσινή ανάρτησή μου στην οποία απαντάει με ψέματα της γλίτσας, και που με έφεραν στο σημείο να αποφασίσω μετά λύπης μου ότι τέτοιους ανθρώπους προτιμώ να μην τους έχω φίλους ούτε στο fb ούτε πουθενά.
# Ιγνατιάδης Λάκης 17-07-2023 08:38
Θεωρώ πως είναι ανάγκη πια να δηλώσω σε όσους παρακολουθούν τα σχόλια στη Σταγόνα, ότι εδώ και πολλά χρόνια ΔΕΝ ΕΙΜΑΙ ΦΙΛΟΣ ΤΟΥ ΓΙΩΡΓΟΥ ΤΣΙΡΙΔΗ. Το μόνο που μου βγαίνει αυτά τα χρόνια είναι ένα βιαστικό γεια τις φορές που τον συναντώ στους δρόμους. Το άλλο σημαντικό για μένα είναι ότι από το 2016 του έχω πει αρκετές φορές ότι μαζί του δεν θέλω να συζητώ σαν πολίτης/δημότης στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης για οποιοδήποτε θέμα της δημόσιας ζωής, ότι δεν θέλω να κάνω μαζί του καμία ανταλλαγή απόψεων γιατί έχω εκτιμήσει ότι μαζί του δεν έχει νόημα, δεν έχει καμία αξία. Ένας εντάξει άνθρωπος το σωστό δεν θα ήταν να σεβαστεί αυτήν την επιθυμία μου; Αυτός γιατί όχι, γιατί επιμένει; Όταν μάλιστα εγώ από το '16 συστηματικά δεν του απαντώ, αυτός εξακολουθεί να με σχολιάζει, να με επαινεί, να με κολακεύει, να με κρίνει και να με κατακρίνει, και μάλιστα αυστηρότατα όπως τότε που δεν τον ψήφισα στις δημοτικές εκλογές του 2019, και να απευθύνεται σε εμένα λες και δεν τρέχει τίποτα. Έχω καταλήξει ότι αυτήν την άδεια την παίρνει από τη σημαία της ανοικονόμητης εγωπάθειάς του. Αυτό που είναι βέβαιο ότι όσο να'ναι μία ενόχληση την νοιώθω και νομίζω ότι πια έχω φτάσει στο τσακ να τον διαγράψω και από "φίλο" μου στο fb, κάτι που εδώ και 12 χρόνια δεν το έχω κάνει μέχρι τώρα ποτέ και για κανέναν.
Παράθεση
0 # Γιώργος Θ. Τσιρίδης 18-07-2023 07:42
Λάκη,
δεν έχω καμιά αντίρρηση να σεβαστώ την "επιθυμία" σου, την οποία βεβαίως ΤΩΡΑ μόλις ακούω με έκπληξή μου μεγάλη. Είναι η δεύτερη φορά στη ζωή μου μετά από 33 χρόνια που εκπλήσσομαι από άτομο που θεωρούσα φίλο (φίλη για την ακρίβεια) και έπεσα από τα σύννεφα.
Εγώ δεν θα σε βρίσω. Η ζωή μας είναι πολύ μικρή για να την σπαταλάμε σε αηδίες.
Μόνο λύπη, τίποτε άλλο.
Παράθεση
0 # Ιγνατιάδης Λάκης 17-07-2023 09:29
Θα γίνει ανταγωνιστική όμως εκ των πραγμάτων, από τη στιγμή που, λέμε τώρα, θα λειτουργεί η Oil One όπως οι παρόμοιες μονάδες σε λιμάνια του εξωτερικού, που δεν ρυπαίνουν την ατμόσφαιρα και δεν προκαλούν σοβαρές βλάβες στην υγεία των κατοίκων. Τότε με ποιο επιχείρημα και από ποιους θα ζητείται από την κυβέρνηση η μετεγκατάσταση της Oil One; Κάτι άλλο που σκέφτομαι είναι πως έστω και άτυπα να έχει δημιουργηθεί μία συμμαχία όσων ντόπιων αυτοδιοικητικών επιμένουν στην μετεγκατάσταση πάση θυσία και σε επενδυτές που ονειρεύονται τη συμμετοχή τους στην αξιοποίηση της περιοχής της Ανάπλασης. Με την μετεγκατάσταση της Oil One μεγαλώνει το φιλέτο. Ενδιαφέρουσα περίπτωση που ίσως πέρα από τα ποδοσφαιρικά, να την εκφράζει η αμέριστη υποστήριξη του συστήματος Μαρινάκη στον αγώνα μας ενάντια στην μελισσανιδίλα.
Παράθεση
0 # Μανόλης Γλαμπεδάκης 17-07-2023 09:12
Νομίζω η πρόταση για μετεγκατάσταση της μονάδας δεν είναι ανταγωνιστική της πρότασης για έρευνα και εφαρμογή του τι συμβαίνει σε άλλα λιμάνια. Άλλωστε η πρόταση για απομάκρυνση δεν οφείλεται αποκλειστικά στις επιπτώσεις στην υγεία αλλά και σε ένα σχέδιο για την συνολική νέα αξιοποίηση της περιοχής.
Παράθεση
0 # Ιγνατιάδης Λάκης 17-07-2023 08:38
Θεωρώ πως είναι ανάγκη πια να δηλώσω σε όσους παρακολουθούν τα σχόλια στη Σταγόνα, ότι εδώ και πολλά χρόνια ΔΕΝ ΕΙΜΑΙ ΦΙΛΟΣ ΤΟΥ ΓΙΩΡΓΟΥ ΤΣΙΡΙΔΗ. Το μόνο που μου βγαίνει αυτά τα χρόνια είναι ένα βιαστικό γεια τις φορές που τον συναντώ στους δρόμους. Το άλλο σημαντικό για μένα είναι ότι από το 2016 του έχω πει αρκετές φορές ότι μαζί του δεν θέλω να συζητώ σαν πολίτης/δημότης στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης για οποιοδήποτε θέμα της δημόσιας ζωής, ότι δεν θέλω να κάνω μαζί του καμία ανταλλαγή απόψεων γιατί έχω εκτιμήσει ότι μαζί του δεν έχει νόημα, δεν έχει καμία αξία. Ένας εντάξει άνθρωπος το σωστό δεν θα ήταν να σεβαστεί αυτήν την επιθυμία μου; Αυτός γιατί όχι, γιατί επιμένει; Όταν μάλιστα εγώ από το '16 συστηματικά δεν του απαντώ, αυτός εξακολουθεί να με σχολιάζει, να με επαινεί, να με κολακεύει, να με κρίνει και να με κατακρίνει, και μάλιστα αυστηρότατα όπως τότε που δεν τον ψήφισα στις δημοτικές εκλογές του 2019, και να απευθύνεται σε εμένα λες και δεν τρέχει τίποτα. Έχω καταλήξει ότι αυτήν την άδεια την παίρνει από τη σημαία της ανοικονόμητης εγωπάθειάς του. Αυτό που είναι βέβαιο ότι όσο να'ναι μία ενόχληση την νοιώθω και νομίζω ότι πια έχω φτάσει στο τσακ να τον διαγράψω και από "φίλο" μου στο fb, κάτι που εδώ και 12 χρόνια δεν το έχω κάνει μέχρι τώρα ποτέ και για κανέναν.
Παράθεση
0 # Γιώργος Θ. Τσιρίδης 16-07-2023 21:38
Μια διόρθωση:
Στο πιο πάνω σχόλιο, στην προτελευταία πρόταση το σωστό είναι "αρκούνται μόνο στο..." κι όχι βέβαια "αρνούνται...".
Παράθεση
0 # Γιώργος Θ. Τσιρίδης 16-07-2023 21:33
Έχω γράψει κι έχω απαντήσει τόσες φορές για το ίδιο ζήτημα που δεν μπορώ πια να τις μετράω. Επειδή όμως σέβομαι κι εκτιμώ την Σταγόνα 4u κι επειδή ο Λάκης είναι φίλος μου, θέλω να τα ξαναγράψω συγκεντρωμένα κι εστιασμένα στο ερώτημα και στον προβληματισμό που θέτει το άρθρο.

Το άρθρο ζητά να ξεκινήσει μια διαδικασία που θα οδηγήσει στο να φτιάξουμε ένα πλαν Β (λύση Β) μέχρις ότου μπορέσουμε να βάλουμε επιτακτικά το θέμα της μετεγκατάστασης (λύση Α1) (πρακτικά δεν θα γίνει ποτέ) ή να δημιουργήσουμε συνθήκες ώστε να θέλει ο ίδιος ο Μελισσανίδης να φύγει (λύση Α2).

Από την πρώτη στιγμή που αντιλήφθηκα την λάθος πορεία του δήμου να ζητά κατάργηση του άρθρου 70 (20 χρόνια αντί για 12 μετά την αλλαγή χρήσεων γης) ή να ζητά γενικώς απομάκρυνση της οιλ ουαν χωρίς να λαμβάνει υπ όψη του ότι αυτή θα συνοδεύεται υποχρεωτικά από την εξεύρεση άλλου χώρου στον δήμο ή σε όμορο δήμο και μάλιστα θα συνοδεύεται και με την έκδοση νέας άδειας, στράφηκα στην αναζήτηση των λύσεων Β (πλαν Β) ή Α2 (να του δυσκολέψουμε την ζωή). Και για τις δύο περιπτώσεις ο δρόμος είναι ΕΛΕΓΧΟΣ των αδειών του σε δύο κατευθύνσεις
α)αν δικαιούται να έχει τις άδειες που έχει και β) αν εφαρμόζει αυτά για τα οποία έχει άδειες, δηλαδή ΕΛΕΓΧΟΣ της δράσης του.

Στον δήμαρχο (από το 2017-18 που τον επισκέφτηκα με τον κοινό μας φίλο Ν.Α., πριν ακόμη διαπιστώσω ότι πρακτικά η μετεγκατάσταση είναι αδύνατη) πρότεινα να αναθέσει σε διεθνή οργανισμό των ΗΠΑ κατά προτίμηση (ή της ΕΕ έστω) να κάνει αυτούς τους δύο ελέγχους. Έχοντας την εντολή από το δημόσιο (τον Δήμο) θα ήταν σε θέση να κάνει την οιλ ουαν φύλλο και φτερό. Μάλιστα προτείναμε και λεπτομέρειες για πράγματα που έπρεπε να ελέγξει. Ο δήμαρχος μάς αγνόησε. Την πρόταση αυτή την επανέφερα κατά καιρούς γνωρίζοντας όμως την άρνηση, αν και καλύτερα θα ήταν να πω την αδιαφορία ή περιφρόνηση.

Φυσικά, στο θέμα της οιλ ουαν σημαντική είναι κι η πρόταση για την Πολεοδομική Μελέτη Ανάπλασης που, εκτός από το γεγονός ότι αναδεικνύει την αναγκαιότητα της απομάκρυνσης, δίνει επιπλέον και την δυνατότητα για ελέγχους των αδειών που υπάρχουν και για προτάσεις βελτίωσης των συνθηκών λειτουργίας αφού αυτή η βελτίωση είναι όρος αναγκαίος για να υπάρξει επένδυση είτε δημόσια είτε ιδιωτική. Φυσικά κι εδώ υπήρξε άρνηση από τον δήμαρχο και μάλιστα αδικαιολόγητη και με προφάσεις που δεν στέκουν ούτε σε μωρά παιδιά, αλλά, τις χρησιμοποιεί για να πείθει τους δημοτικούς του συμβούλους.

Συμφωνώ με το σκεπτικό της ανάρτησης του Λάκη, καλό είναι να ασκηθεί η πίεση στους αρμόδιους να φέρουν πληροφόρηση για το πώς αντιμετωπίζεται η υπόθεση της συλλογής κι επεξεργασίας των σλοπς σε άλλες πόλεις, αλλά θεωρώ ότι είναι ένα ερώτημα που έχει προ πολλού απαντηθεί. Παντού επιβάλλεται να γίνεται συλλογή των σλοπς, να γίνεται μια πρώτη απλή επεξεργασία (χωρισμός νερού και λιπαντικών) και μετά αναλαμβάνουν τα διυλιστήρια την περαιτέρω επεξεργασία που η οιλ ουαν κάνει εδώ ΚΑΚΩΣ και ίσως στα όρια του νόμου. Δεν λέω παράνομη γιατί δεν έχω στοιχεία. Δεν έχω στοιχεία γιατί δεν γίνεται έλεγχος. Δεν γίνεται έλεγχος γιατί κάποιοι δεν τον κάνουν, αρνούνται μόνο στο πού φυσάει ο άνεμος και τι μυρωδιά είναι αυτή. Καλά είναι κι αυτά, δεν τα απορρίπτω, αλλά δεν είναι to the point για να το πω μάγκικα.
Παράθεση

Προσθήκη νέου σχολίου

Κωδικός ασφαλείας
Ανανέωση