Τετάρτη, 12 Ιουλίου 2023 16:43

Γιατί έφτιαχνες Μίλαν Κούντερα, εσύ ένας Τσέχος, ξέφωτα στην Ευρώπη και θάλασσες μέσα μας;

Επιλέγων ή Συντάκτης 

kuderaΑπό όλα τα ποτά πιο πολύ μ'αρέσει το κρασί με παρέα. Να κάτι που είναι κοντά στα μυθιστορήματα και στα δοκίμια του Τσεχογάλλου Μίλαν Κούντερα (Μπρνο, 1929- Παρίσι, 11.7.2023). Αυτά που έλεγε για τους ήρωές του και ο τρόπος που εξιστορούσε τις περιπέτειές τους και τις πνευματικές τους αναζήτήσεις ( με απλά λόγια υψηλά νοήματα) μου προκαλούσαν μια ασυνήθιστη απόλαυση σε συνδυασμό με σκιρτήματα μεθυστικών σκέψεων, από αυτές που με οδηγούσαν στο να βλέπω με φρέσκο μάτι τον εαυτό μου στη ζωή. Με λίγα λόγια, ο Κούντερα είναι ένας από αυτούς τους καλλιτέχνες που πιστεύω ότι με σμίλεψαν ως προς το να νιώθω ενίοτε με ένταση την ομορφιά της περιπέτειας στον κόσμο μέσα από τη θάλασσα της σχέσης της μέσα ελευθερίας ακόμα και όταν το έξω το αποτρέπει. Ναι, αυτή που κάθε φορά σε αφήνει ρέστο όταν επιτέλους φτάνεις στην Ιθάκη σου, πλούσιος όμως από το πλήθος των ερωτήσεων στις αποσκευές σου.

Να προσθέσω επίσης πως πρώτα διάβασα το "Αστείο" του και ήταν τότε που είπα ότι έχει ενδιαφέρον αυτός ο τύπος και θα τον παρακολουθώ. Το μέγαλο μπαμ έγινε με την "Αβάσταχτη ελαφρότητα του είναι"(1984), που έδεσε και πολιτικά και ερωτικά και ποιητικά με την Άνοιξη της Πράγας τo '68, αυτής της τελευταίας ελπίδας για έναν σοσιαλισμό με δημοκρατικό και ανθρώπινο πρόσωπο, που την τσάκισαν τα σοβιετικά τανκς.

Όλα τα βιβλία του που ακολούθησαν και γράφτηκαν στην Γαλλία όπου ζούσε από το 1975, αντλούσαν όχι μόνο από τις έντονες φωτοσκιάσεις της Ευρώπης αλλά και από τις γκρίζες ζώνες της του φευγαλέου, τις σχεδόν αόρατες για τους πολλούς και που εμμονικά τις σκάλιζε για να φτιάξει στην καρδιά τους ακόμα ένα ξέφωτο. Ξέφωτα ως άλλα παράθυρα με θέα, απ'αυτά που σε καλούν να πάρεις κι εσύ μέρος στο να τα κάνεις  πραγματικά, όμορφα και προσιτά, ξέφωτα από αυτά που μπορούν να προσφέρουν βαθιές ανάσες σε όλους. Και μας προκαλούσαν ιδιαίτερα εκείνη την περίοδο που τα βιβλία του γεννούσαν συζητήσεις στις παρέες μου. Να ζήσουμε και είμαι σίγουρος ότι θα σε θυμόμαστε στα κρίσιμα της τέχνης και της ζωής αγαπητέ Μίλαν Κούντερα.

Για όποιον ενδιαφέρεται 

πατώντας  ΕΔΩ  θα εμφανιστούν στη βάση της Βιβλιονέτ, στοιχεία του βίου του Κούντερα και παρουσίαση των βιβλίων του που έχουν μεταφραστεί στα ελληνικά. 

ΕΔΩ  το αφιέρωμα της Καθημερινής

ΕΔΩ  το άρθρο της Νόρας Ράλλης στην Εφημερίδα των Συντακτών

κι ΕΔΩ  το αφιέρωμα της Le Monde. 

Λάκης Ιγνατιάδης

Ραβδοσκοπία ατζαμή

Προσθήκη νέου σχολίου

Κωδικός ασφαλείας
Ανανέωση