Σάββατο, 08 Ιουλίου 2023 19:16

Δυο βιβλία για μικρά παιδιά που θα τα βοηθήσουν να αγαπήσουν το πράσινο και γιατί όχι και τη ζωή

Επιλέγων ή Συντάκτης 
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

dendra4Άμα οι γονείς με τις πράξεις τους φανερώνουν ότι φροντίζουν τα φυτά και τα προσέχουν σαν τα μάτια τους, δεν είναι πολύ πιθανό αυτό το μήνυμα να περάσει και στα παιδιά τους; Άμα η γειτονιά δείχνει μία έφεση στην καλλιέργεια και την περιποίηση των φυτών, μέσα και έξω από τα σπίτια, δεν είναι πολύ πιθανό αυτό το πράσινο μήνυμα να το δεχτούν και τα παιδιά; Άμα σε ένα κράτος η προστασία του αστικού και του περιαστικού πρασίνου ως πέρα στα βουνά είναι μέλημά του και ως προς τη νομοθεσία, και η τοπική αυτοδιοίκηση έχει ως στόχο να πρασινίσει τους δήμους, λέμε τώρα, δεν είναι πολύ πιθανόν αυτή την πολιτική στάση να την ασπαστούν και τα παιδιά; Και το ίδιο δε θα ισχύει και για τα σχολεία και για τα ΜΜΕ και για όλους τους φορείς κι επιχειρήσεις που έχουν επιλέξει να έχουν στα πάνω ράφια των δραστηριοτήτων τους τη φροντίδα του πράσινου, την προστασία του περιβάλλοντος, αυτή η επιλογή δεν θα έχει πολλές πιθανότητες να βρει αποδέκτες και τα παιδιά;

Ωθώντας τα μάλιστα σε μία φιλική συμπεριφορά προς τα φυτά και φτάνοντας στο σημείο να υπερασπίζονται το πράσινο από όλους εκείνους τους ανθρώπους που το καταστρέφουν;  Σε όλες τις ερωτήσεις οι δικές μου απαντήσεις είναι ναι.  

Τι άλλο μπορεί να βοηθήσει τα παιδιά για να αποκτήσουν μια καλή και δημιουργική σχέση με τα φυτά; Γιατί όχι και τα βιβλία, θα απαντούσε κάποιος που έχει μία καλή σχέση μαζί τους, που πιστεύει στη δύναμή τους. 

Να δυο τέτοια βιβλία για παιδιά 5-8 ετών, που όπως μας πληροφόρησαν οι γιαγιάδες τους άρεσαν στα εγγόνια τους.

Το ένα είναι "ΤΑ ΦΥΤΑ", με κείμενα της Juliette Einhorn και εικονογραφημένο από την Hélène Druvert, εκδόσεις ΚΑΠΟΝ. Αυτές οι δύο φέρνουν μπροστά στα μάτια των παιδιών τον κόσμο των φυτών με τρόπο που σχεδόν ούτε από βίντεο δε θα γοητευτούν τόσο.

Δεν πρόκειται για ένα απλό βιβλίο γνώσεων, μια απλή εξερεύνηση κάποιου επιστημονικού ή άλλου πεδίου, αλλά για μία πολυποίκιλη, πολυπρισματική εμπειρία, ένα έντυπο θαύμα που προσκαλεί σε έναν κόσμο πέρα από την ανάγνωση, στην οπτική και απτική εξερεύνηση των κόσμων που ιχνηλατεί. Αυτά γράφουν οι διαφημιστές του, που η μία γιαγιά μας είπε ότι δεν είναι μακριά από την αλήθεια μιας και κράτησαν έντονα το ενδιαφέρον του εγγονού της. 

Προφανώς σε ένα βιβλίο με τίτλο "Φυτά", καταλαβαίνετε ότι θα δείτε τα πάντα για τα φυτά. Από το τι συμβαίνει κάτω από τη γη και συνήθως δεν το βλέπεις, στις ρίζες, φτάνοντας μέχρι την κορυφή όπου πάλι επίσης συχνά δεν τα βλέπεις. Αλλά θα δεις τα πάντα με τρόπο σπάνιο για βιβλίο, μην σας πω ότι συναγωνίζεται τις οθόνες σε αιφνιδιασμούς και δυναμισμό.

Για περισσότερες πληροφορίες  ΕΔΩ  

Το άλλο βιβλιαράκι είναι "Μπορούμε στ’ αλήθεια να βοηθήσουμε τα δέντρα; Ναι μπορούμε! " της Κέιτι Ντέινς, εκδόσεις Πατάκη. Η δεύτερη γιαγιά μας είπε πως η εγγονή της μετά από το διάβασμα του βιβλίου τους ζητούσε επίμονα να πάνε να σώσουν δένδρα.  

Η Κέιτι Ντέινς φανερώνει τι σημαίνουν τα δέντρα για ανθρώπους, ζώα και όλο τον πλανήτη σε όλο τους το μεγαλείο. Με συμμάχους τα ζώα και τα παιδιά.

Ένας ιαγουάρος, ένας ουρακοτάγκος, ένας σκίουρος, δυο αρκουδάκια, ένα σωρό άλλα ζώα κουβαλούν ένα μήνυμα. Ένα μήνυμα των δέντρων. Κινδυνεύουν. Όλοι. Άνθρωποι και ζώα. Τα δέντρα κόβονται, καίγονται, τα δάση καταστρέφονται, από τους ανθρώπους. Είναι το σπίτι τους, είναι ο τόπος τους, είναι οι φωλιές τους.

Πατώντας  ΕΔΩ  θα εμφανιστεί ολόκληρο το άρθρο. 

Τελευταία τροποποίηση στις Κυριακή, 09 Ιουλίου 2023 09:31
Λάκης Ιγνατιάδης

Ραβδοσκοπία ατζαμή

Προσθήκη νέου σχολίου

Κωδικός ασφαλείας
Ανανέωση