Σάββατο, 24 Ιουνίου 2023 19:05

Απονεμήθηκαν τα λογοτεχνικά βραβεία 2023 του ηλεκτρονικού περιοδικού ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΣ

Επιλέγουσα ή Συντάκτρια 
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

anagnostisO Αναγνώστης είναι ηλεκτρονικό περιοδικό για το βιβλίο και τις τέχνες που αποτυπώνει το πνεύμα της εποχής, τους σύγχρονους αισθητικούς και ιδεολογικούς προβληματισμούς.

Ο Αναγνώστης συνεχίζοντας τον θεσμό των λογοτεχνικών βραβείων του περιοδικού Διαβάζω καθιέρωσε τα Λογοτεχνικά Βραβεία του Αναγνώστη, τα οποία διοργανώνει από το 2013 έως σήμερα.

Στην τελετή που πραγματοποιήθηκε στο Μουσείο Μπενάκη, την Τρίτη 13 Ιουνίου 2023,  ανακοινώθηκαν τα αποτελέσματα για τα βραβεία που απονέμει το ηλεκτρονικό περιοδικό «Ο Αναγνώστης» σε βιβλία που εκδόθηκαν το 2022, όπως προέκυψαν ύστερα από μυστική ψηφοφορία των Κριτικών Επιτροπών.

Στο ξεκίνημα της βραδιάς, που σκηνοθέτησε και συμπαρουσίασε ο συγγραφέας και σκηνοθέτης Θοδωρής Γκόνης, ο Γιάννης Μπασκόζος, διευθυντής του Αναγνώστη, παρουσίασε μια καινοτομία των Βραβείων: O γαλλικός εκδοτικός οίκος «Le miel des anges» θα εκδώσει στα γαλλικά, σε μετάφραση Michel Volkovitch και Ελένης Ζέρβα, το βιβλίο Η νοσταλγία της απώλειας που τιμήθηκε με το βραβείο διηγήματος. 

Οι απονομές άρχισαν με το Μεγάλο Βραβείο με το οποίο τιμήθηκε ο ποιητής Γιώργος Μαρκόπουλος. Παραλαμβάνοντάς το, αφιέρωσε το βραβείο στους ποιητές Γιάννη Βαρβέρη και Κώστα Γ. Παπαγεωργίου που δεν ζουν πια. Τον ποιητή παρουσίασε η καθηγήτρια του ΑΠΘ, συγγραφέας και μεταφράστρια, Τιτίκα Δημητρούλια. 

Στη συνέχεια απονεμήθηκε το Βραβείο «Νίκος Θέμελης» με το οποίο φέτος τιμήθηκε η Νάση Τουμπακάρη για το βιβλίο της Μινόρε Μανές, Μυθιστορηματική ανάπλαση της μουσικής ζωής στη Σμύρνη, 1900-1922 (εκδόσεις Άγρα, 2022). Τη Νάση Τουμπακάρη παρουσίασε η Μαρίζα Ντεκάστρο. 

Ακολουθούν τα βιβλία και οι συγγραφείς που βραβεύτηκαν με τη σειρά που απονεμήθηκαν τα βραβεία:

Βραβείο Πρωτοεμφανιζόμενου, -ης στην Ποίηση

Νάντη Χατζηγεωργίου, για την ποιητική συλλογή της ήδη προς εξαφάνιση που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Θίνες.

Βραβείο Ποίησης

Δημήτρης Πέτρου, για την ποιητική συλλογή του Εικοστός κόσμος, που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Πόλις.

Βραβείο Δοκιμίου / Μελέτης

Kατερίνα Κωστίου, για το βιβλίο της «…ως όνομα ψιλόν» Η συγκρότηση και η λειτουργία του προσωπείου στην ποίηση του Κ.Π. Καβάφη, που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Νεφέλη.

Βραβείο Πρωτοεμφανιζόμενου, -ης στην Πεζογραφία

Άρης Αλεξανδρής,για το μυθιστόρημά του Πώς ο Ιγνάτιος Καραθοδωρής έχασε τα πάντα, που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Μεταίχμιο.

Βραβείο Διηγήματος

 Θεόδωρος Γρηγοριάδης, για τη συλλογή διηγημάτων του Η νοσταλγία της απώλειας, που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Πατάκη.

Βραβείο Νουβέλας 

Γιάννης Πάσχος, για το βιβλίο του Το χρονικό ενός δυσλεκτικού, που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Περισπωμένη.

Βραβείο Μυθιστορήματος

Γεωργία Συλλαίου, για το μυθιστόρημά της Ο δικός της καθρέφτης, που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Πόλις. 

Οι μικρές λίστες 2023 του Αναγνώστη και ένα νέο βραβείο

Βραβεία Αναγνώστη 2023: Μικρές Λίστες Βιβλίων για παιδιά  


Την κριτική επιτροπή των Βραβείων του Αναγνώστη απαρτίζουν οι:

Δημήτρης Αγγελής, ποιητής, διευθυντής περ.Φρέαρ, Γιώργος Περαντωνάκης, Δρ. Νεοελληνικής φιλολογίας, κριτικός λογοτεχνίας, Γιάννης Μπασκόζος, δημοσιογράφος, συγγραφέας, Βαρβάρα Ρούσσου, ΕΔΙΠ, ΑΣΚΤ, Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών, Αριστοτέλης Σαΐνης, κριτικός λογοτεχνίας, Κατερίνα Σχινά, κριτικός λογοτεχνίας, μεταφράστρια, Βαγγέλης Χατζηβασιλείου, κριτικός λογοτεχνίας

 

Τελευταία τροποποίηση στις Σάββατο, 12 Αυγούστου 2023 17:16

Προσθήκη νέου σχολίου

Κωδικός ασφαλείας
Ανανέωση