Τρίτη, 30 Μαΐου 2023 09:42

Κάτω στον Πειραιά στα Καμίνια, ένα δύσκολο πείραμα πέτυχε

Επιλέγουσα ή Συντάκτρια 
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(1 Ψήφος)

kaminiaΝίκος Μπελαβίλας. Ένα δύσκολο πείραμα που πέτυχε στην οδό Αργυροκάστρου στα Καμίνια. Μία ανάσα μέσα στη σκοτεινιά. Το νέο πάρκο με τη διπλή ταυτότητα: Αστικό πράσινο σε μία από τις πιο υποβαθμισμένες γειτονιές του Πειραιά και χώρος παιχνιδιού και άθλησης για ανάπηρα παιδιά. Ήταν μία μαγική συνταγή που πέτυχε. Έβγαλε αποτέλεσμα χάρη σε ένα γενναίο πολιτικό τόλμημα. 

Το πάρκο, ρήμαζε εγκαταλειμμένο για πολύ καιρό. Η διοικητική ερμηνεία των υπηρεσιών το είχε μετατρέψει σε no man’s land καθώς βρέθηκε σε ένα αμφισβητούμενο καθεστώς μεταξύ των δύο δήμων Πειραιά και Νίκαιας-Ρέντη. Πριν ακριβώς δύο χρόνια, στις 5 Ιουνίου του 2021 ήταν η Ημέρα Περιβάλλοντος, σκεφτήκαμε να το πάρουμε επάνω μας.

Με τους νέους και τις νέες του ΣΥΡΙΖΑ και του «Πειραιάς για Όλους», με τα μέλη και τους κοινοτικούς συμβούλους μας των συνοικιών προχωρήσαμε σε δράση. Συμβολική δενδροφύτευση, καθαρισμός και ένα μικρό γλέντι επί τόπου. Μαζί μας ο ακούραστος πειραιώτης ακτιβιστής για τα παιδιά με αναπηρία, ο Μιχάλης Πετρίδης και ο αντιδήμαρχος Δημήτρης Καρύδης. Παράλληλα, η αθόρυβη στήριξη από έναν βετεράνο συντηρητικό, τον πρώην δήμαρχο Χρήστο Αγραπίδη. Ο Δήμαρχος Γιάννης Μώραλης αντέδρασε θετικά. Σε λίγες ημέρες μία κοινή αντιπροσωπεία συμπολίτευσης-αντιπολίτευσης, μαζί και με τον δεύτερο αντιδήμαρχο Δημήτρη Αράπη και τον δημοτικό μας σύμβουλο Δημήτρη Γκερλέ, πήγαμε στον Δήμαρχο Νίκαιας-Ρέντη Γιώργος Ιωακειμίδης. 

Η λύση στη γραφειοκρατική εμπλοκή δεκαετιών βρέθηκε προτού τελειώσουμε τον παραδοσιακό καφέ στο γραφείο δημάρχου, μέσα σε δεκαπέντε λεπτά! Το έργο ξεκίνησε, βοηθήσαμε και με διορθώσεις στα σχέδια με συνεργάτες του Εργαστηρίου Αστικού Περιβάλλοντος ΕΜΠ. Οι άνθρωποι των φορέων ΑΜΕΑ, ο Petridis Mixalis μαζί και ο δικός μας δημοτικός σύμβουλος και έμπειρος γιατρός Τάκης Βουτυράκος έστησαν το σενάριο της συμμετοχής τους στη δημιουργία και λειτουργία του νέου πάρκου.

kaminia1Τελικά την Κυριακή που πέρασε, εκατοντάδες μεγάλοι και παιδιά, αθλητικοί σύλλογοι και φορείς ανθρώπων με αναπηρία ζήσαμε την επιτυχή κατάληξη αυτής της πρωτοβουλίας. Ένα ωραίο πάρκο, χώροι παιχνιδιού, η παλιά αποθήκη εντευκτήριο των συλλόγων, στην καρδιά της «πίσω αυλής» του Πειραιά, ανάμεσα Καμίνια και Ρέντη.

Στον Πειραιά, μετά από τις δύσκολες συγκρουσιακές εκλογές του 2019 πήραμε μία απόφαση, αρκετοί και αρκετές, τόσο από τα παλιά όσο και από τα νέα στελέχη του «Πειραιάς για Όλους». Όταν χρειάζεται θα κάνουμε πόλεμο! Κάναμε για την Cosco, για το Σινέ «Χάι-Λάιφ», για  τη ΧΡΩΠΕΙ, για τα ζητήματα δημοκρατίας στον Δήμο, για τον ρατσισμό και την ακροδεξιά, για το Κανάλι Ένα, για τα προβλήματα του Δημοτικού Θεάτρου. 

Αλλά και όταν χρειάζεται δεν θα διστάσουμε να τολμήσουμε την «πολιτική ειρήνη» ακόμη και με τους αντιπάλους μας. Αν είναι να κτίζονται τέτοιοι χώροι, να χαίρονται τόσοι άνθρωποι αποκλεισμένοι για καλό, δεν έχουμε κανένα πρόβλημα να υποστείλουμε τη σημαία της αντιπολίτευσης και της γκρίνιας. Κι’ ας γκρινιάζουν δικοί μας για έλλειψη μαχητικότητας. Η κοινωνία το αναγνωρίζει με το παραπάνω. Το προσπαθήσαμε στον Πειραιά και το πετύχαμε: Στην Αργυροκάστρου, στο Σινέ «Καλλιφόρνια» των Μανιάτικων, στην κοινωνική πολιτική του Δήμου για το μεταναστευτικό και τους αστέγους. Μάθημα, και όμορφο δώρο για όλες και όλους μας τα χθεσινά χαρούμενα βλέμματα των παιδιών. 

Στις εικόνες όλο το χρονικό του πάρκου. Από τις δράσεις στις 5 Ιουνίου 2021 των νέων ΣΥΡΙΖΑ και "Πειραιάς για Όλους", τη συνάντηση στο γραφείο του Γιώργου Ιωακειμίδη ως τα χθεσινά εγκαίνια του Δήμου Πειραιά με τον φακό του Dimitris Vranas

Προσθήκη νέου σχολίου

Κωδικός ασφαλείας
Ανανέωση