Δευτέρα, 08 Μαΐου 2023 08:05

Filothei Varsami, από το fb: " Δεν συνηθίζω να μιλώ δημόσια για υποθέσεις που χειριζόμαστε ως δικηγορικό γραφείο, ή χειρίζομαι προσωπικά"

Επιλέγων ή Συντάκτης 
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(2 ψήφοι)
dikastirioακόμα και όταν είμαι εξαιρετικά χαρούμενη (ή και εξαιρετικά απογοητευμένη) από το αποτέλεσμα. Ωστόσο, οι δημόσιες τοποθετήσεις συναδέλφου για υπόθεση στην οποία αντιδικήσαμε και η τεράστια μονομερής πληροφόρηση (θα έλεγα και παραπληροφόρηση) γύρω από αυτή, με αναγκάζει να πω τα εξής:
Την προηγούμενη εβδομάδα η συνάδελφός μας κ. Σταυρούλα Παπαδέα, ήρθε στο γραφείο μας με εντολέα της ο οποίος αντιμετώπιζε μια έκτακτη συνθήκη:
 Κατόπιν διάσπασης της έγγαμης συμβίωσης και επειδή σταδιακά η σύζυγος παρακώλυε την επικοινωνία με το παιδί του, ο εντολέας-πατέρας κατέθεσε (στα μέσα Απριλίου) μια απλή αίτηση ασφαλιστικών μέτρων για να ρυθμιστεί η επικοινωνία του με το ανήλικο τέκνο του. Κατά την ημέρα συζήτησης της προσωρινής διαταγής εμφανίστηκε στο δικαστήριο η αντίδικος-μητέρα με την πληρεξούσια δικηγόρο της και ζήτησε αναβολή επειδή κατέθεσε αντίθετη αίτηση, με την οποία ζητούσε να αφαιρεθεί πλήρως η γονική μέριμνα από τον πατέρα. Ο (ήδη) εντολέας μας έλαβε γνώση του δικογράφου και με έκπληξη διαπίστωσε τότε για πρώτη φορά ότι κατηγορείται για αισχρά αδικήματα σε βάρος του παιδιού του, μεταξύ των οποίων και για βιασμό. Η αίτηση βασίζεται σε φερόμενες μαρτυρίες της ανήλικης καθώς και σε μια «τεχνική γνωμάτευση» παιδοψυχολόγου, η οποία φέρεται να συνάντησε τη μικρή 16 φορές, απο τον Δεκέμβριο ως τον Απρίλιο. Η συνάδελφος κ. Παπαδέα ζήτησε απο το γραφείο μας να συνεργαστούμε πάνω στην υπόθεση αυτή λόγω της κρισιμότητάς της. Με αυτονόητη επιφύλαξη λόγω της σοβαρότητας της κατηγορίας, ξεκινήσαμε να διερευνούμε την υπόθεση, τα στοιχεία που είχε ήδη συγκεντρώσει η συνάδελφος και αυτά που μπορέσαμε να συλλέξουμε και εμείς.
Δε θα μπω σε λεπτομέρειες, γιατί η υπόθεση, πάρα το προχθεσινό αποτέλεσμα που μας δικαίωσε απολύτως, είναι εν εξελίξει. Θα πω μόνο οτι καταφέραμε, με την κ. Παπαδέα και με την πολύτιμη συνδρομή μίας ακόμα συναδέλφου μας, να συγκεντρώσουμε μέσα στο πιεστικό χρονικό διάστημα της μιας εβδομάδας υλικό το οποίο συντριπτικά αποδεικνύει οτι οι αισχρές κατηγορίες σε βάρος του εντολέα μας, οι οποίες κυριαρχικά βασίζονται στη γνωμάτευση της συγκεκριμένης παιδοψυχολόγου, κατηγορηματικά δεν είναι αληθείς. Σημειώνω ότι στο δικαστήριο δεν εξετάστηκαν μάρτυρες, ωστόσο, κατέθεσαν οι ίδιοι οι γονείς και, κυρίως η μητέρα, είχε την ευκαιρία και το χρόνο να εκθέσει τις θέσεις της αναλυτικά. Από τη δικογραφία που έχουμε στα χέρια μας θα αναφερθώ μόνο στο εξής σε αυτή τη χρονική στιγμή:
Σε βάρος της παιδοψυχολόγου που συνέταξε την «τεχνική γνωμάτευση» στην οποία καταλήγει ότι ο πατέρας ειναι κακοποιητής και δεν πρέπει να έχει καμία επικοινωνία με το ανήλικο παιδί του, υπάρχουν (πέραν των μεμονωμένων ενεργειών όπως μηνύσεις κλπ) δύο αιτήσεις-αναφορές στον Άρειο Πάγο, οι οποιες έγιναν σε χρόνο προγενέστερο της υπόθεσής μας, από συνολικά 16 ακόμα γονείς (πατέρες), οι οποίοι ισχυρίζονται και αποδεικνύουν ότι η συγκεκριμένη παιδοψυχολόγος και στις δικές τους περιπτώσεις χορήγησε «τεχνικές γνωματεύσεις» σε μητέρες (ή όπως αλλιώς τις τιτλοφορεί) που όλες καταλήγουν ότι οι άνθρωποι αυτοί ασελγούσαν στα παιδιά τους και ήταν βάναυσοι και ιδιαίτερα (σεξουαλικά) κακοποιητικοί σε βάρος τους. Το αποτέλεσμα των γνωματεύσεων αυτών ήταν η δημιουργία ανεπανόρθωτης ζημιάς στις σχέσεις του βαλλόμενου γονέα με το τέκνο του, ανεξαρτήτως της έκβασης των δικαστικών διενέξεων. Οι πληροφορίες μας λένε οτι ο αριθμός των ανθρώπων που στα καλά καθούμενα «τράκαραν» με μια τέτοια γνωμάτευση, πάντα από τη συγκεκριμένη παιδοψυχολόγο και αίφνις πληροφορήθηκαν ότι κατηγορούνται ως αισχροί κακοποιητες, σταθερά με την ίδια μεθοδολογία (η οποία σφόδρα επικρίνεται από συναδέλφους της) και πάντα μετά τη διάσπαση της έγγαμης συμβίωσης με τη μητέρα, έχει ήδη ανέλθει στους 30.
Την προηγούμενη Τρίτη με την κ. Παπαδέα βρεθήκαμε στην άβολη θέση να συζητήσουμε προσωρινή διαταγή υπό το αποδοκιμαστικό ύφος κινητοποιημένου (πιθανώς και καλόπιστου) κόσμου που μας αντιμετώπιζε a priori ως συνηγόρους κακοποιητή. Προσπαθήσαμε να μιλήσουμε μόνο με επιχειρήματα και αποδείξεις, σεβόμενες απόλυτα και την κατάσταση της υγείας της αντιδίκου μητέρας. Η πρόεδρος άκουσε προσεκτικά και τις δύο πλευρές, έκανε ερωτήσεις στους γονείς, τους έδωσε χρόνο να αναπτύξουν τις θέσεις τους, παρέλαβε τους φακέλους με τα αποδεικτικά έγγραφα και των δύο πλευρών και μας ενημέρωσε ότι θα εξέδιδε την απόφασή της την Παρασκευή. Όντως, προχθές εκδόθηκε η προσωρινή διαταγή που δικαίωσε απολύτως τον εντολέα μας και τα αποδεικτικά του στοιχεία: του δίνει ελεύθερη επικοινωνία με το παιδί, διανυκτέρευση με το παιδί και δικαίωμα να συναποφασίζει με τη μητέρα σε ζητήματα υγείας και εκπαίδευσης, καθώς δικαίωμα συναπόφασης ως προς το ζήτημα σε ποιον παιδοψυχολόγο θα πάει το παιδί. Δεν του δίνει συνεπιμέλεια, γιατί ο άνθρωπος δε ζητούσε συνεπιμέλεια, αλλά μόνο ρύθμιση της επικοινωνίας του.
Μολονότι η απόφαση αυτή μας δικαιώνει και πραγματικά χαρήκαμε και συγκινηθήκαμε με την ανακούφιση του πατέρα, δεν βγάλαμε οποιαδήποτε ανακοίνωση, δεν κινητοποιήσαμε μμε, δεν εκμεταλλευτήκαμε την υπόθεσή μας, απλώς συνεδριάσαμε για τα επόμενα βήματά μας. Αντίθετα, η αντίδικος πλευρά και πιο συγκεκριμένα η συνάδελφος που εκπροσώπησε τη μητέρα, με ανάρτησή της στοχοποιεί την πρόεδρο που δεν τους δικαίωσε, την πολιτεία και τη δικαιοσύνη, αναφέρεται στον πατέρα (στον οποίο δεν εχει καν ασκηθεί ποινική δίωξη) ως δεδομενα «βασανιστή» και επιχειρεί να εμφανίσει την συντριπτική αποτυχία της πλευράς τους να πείσουν το δικαστήριο για τους ακατανόμαστους ισχυρισμούς τους, ως συλλογική αποτυχία «του συστήματος». Στη συνέχεια με συνεντεύξεις της σε μμε εξακολούθησε να αφήνει υπονοούμενα για τον τρόπο εξέλιξης της συγκεκριμένης υπόθεσης, αποκρύπτοντας παντελώς το ζήτημα της αποδεδειγμένης αναξιοπιστίας της συγκεκριμενης παιδοψυχολόγου, η οποία απασχολεί τη δικαιοσύνη, και η οποία έχει βγάλει με πολύ συγκεκριμένη μεθοδολογία, σεξουαλικούς κακοποιητές των παιδιών τους, τουλάχιστον 16 ακόμα γονείς. Επιπλέον, αφήνει υπονοούμενα και για την οικονομική ευρωστία του εντολέα μας (ο οποίος είναι απλώς ένας πολύ καλά αμειβόμενος ιδιωτικός υπάλληλος) και συσχετίζει με σκόπιμα αόριστες διατυπώσεις την «ευρωστία» αυτή με το αποτέλεσμα του δικαστηρίου. Σημειώνω ότι σήμερα, σε νεότερες δηλώσεις της στην εκπομπή της Ναταλίας Γερμανού, ανέφερε -και αυτό έχει τη σημασία του- ότι στο γραφείο της έχει αυτή τη στιγμή 4 ακόμα υποθέσεις που αφορούν σε κακοποιητές(???? πατέρες.
Τα ανωτέρω έχουν ως συνέπεια να μας αναζητούν δημοσιογράφοι για δηλώσεις μας επί μίας περίπτωσης η οποία κατ’ εξοχήν δεν προσφέρεται για δημοσιότητα. Η συνάδελφός μας επιχειρεί να ξανδικαστεί η υπόθεση που έχασε στο στάδιο της προσωρινής διαταγής, αυτή τη φορά από τηλεδικεία, τα οποία αγνοούν τη δικογραφία. Αναρωτιόμαστε λοιπόν, πέραν της συνολικής αντιδεοντολογίας που διαπιστωνουμε: κανείς δε σκέφτεται αυτό το παιδί; Κανείς δε σκέφτεται πώς νιώθει το δεκάχρονο κορίτσι όταν ακούει τη δικηγόρο της μητέρας της να δηλώνει στην τηλεόραση ότι η μητέρα έχει ελάχιστο χρόνο ζωής; Κανείς δε λυπάται ένα δεκάχρονο παιδί που το φορτώνουν ενοχές ότι η μητέρα διέκοψε τις θεραπείες της για να τρέχει στα δικαστήρια και να το «προστατέψει» από τον πατέρα; Κανείς δε νοιάζεται που το παιδάκι αυτό θα πάει στο σχολείο και όλοι θα ξέρουν ότι η μητέρα του κατηγορεί τον πατέρα του για βιαστή, αλλά το δικαστήριο δεν την πίστεψε; Αν βγει και η πλευρά μας να αναλύσει σε εθνικό δίκτυο αυτά που θεωρούμε ψέματα και συκοφαντίες της άλλης πλευράς, αναρωτιέται κανείς πώς θα νιώσει αυτό το παιδί; Αυτό δεν θα είναι αληθινή παιδική κακοποίηση; Είναι κλισέ, αλλά το εννοούμε: αν ακολουθήσουμε το δρόμο της αντιδίκου πλευράς, ποιός θα προστατεύσει το παιδί αυτό από τους «προστάτες» του;
Κλείνοντας: Η κ. Παπαδέα και εγώ στο αστικό σκέλος της υπόθεσης και ο κ. Στεφανακης στο ποινικό, θα καταβάλλουμε κάθε δυνατή προσπάθεια να προστατευτεί το παιδί αυτό από όσους το χρησιμοποιούν (από οποιαδήποτε θέση εμπλέκονται σε αυτή την ιστορία), για οποιοδήποτε λόγο. Προς αποφυγή παρεξηγήσεων ως προς τη δημοσιότητα που εκ των πραγμάτων λαμβάνει η συγκεκριμένη υπόθεση, δηλώνουμε ότι δεν πρόκειται να αναλάβουμε καμία παρόμοια υπόθεση, αλλά με χαρά θα συνεργαστούμε με τους συναδέλφους που ήδη χειρίζονται σχετικές δικογραφίες. Στόχος μας δεν είναι η δημιουργία αντί-βιομηχανίας θυμάτων, απέναντι σε αυτό που θεωρούμε και σκοπεύουμε θεσμικά να αποδείξουμε ότι συνιστά βιομηχανία δημιουργίας «κακοποιητών». Στόχος και φιλοδοξία μας είναι να προστατεύσουμε θεσμικά τα παιδιά, που χρησιμοποιούνται ως πυρηνικά όπλα στο πόλεμο των γονέων τους, από το ψυχολογικό τσερνομπιλ που βιώνουν όταν γίνονται (γιατι τους ανατέθηκε ή γιατι το ανέλαβαν, συνειδητά ή ασυνείδητα) προστάτες, τιμωροί, εκδικητές ή γονείς του γονέα τους. Ακριβώς για αυτό, αν και δικαιωθήκαμε, δεν νιώθουμε ακόμα ότι έχουμε κερδίσει. Θα κερδίσουμε όταν η 10χρονη κόρη του εντολέα μας συναντήσει ξανά τον μπαμπά της, γνωρίζοντας ότι ο πατέρας της την αγαπάει και δεν θα την εγκαταλείψει ποτέ.
Τελευταία τροποποίηση στις Δευτέρα, 08 Μαΐου 2023 08:16
Λάκης Ιγνατιάδης

Ραβδοσκοπία ατζαμή

Προσθήκη νέου σχολίου

Κωδικός ασφαλείας
Ανανέωση