Σάββατο, 06 Μαΐου 2023 09:29

'Ολο και αυξάνονται οι πιθανότητες οι παρανομίες του ΟΛΠ/Cosco με τις πλάτες της κυβέρνησης να μη λάβουν σάρκα και οστά

Επιλέγων ή Συντάκτης 
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(1 Ψήφος)

cosco2Νίκος Μπελαβίλας, από το fb. Τώρα ήρθε η ώρα να τελειώνουμε με τον προβλήτα κρουαζιέρας στο Παλατάκι. Όταν πριν τρία χρόνια εξηγούσαμε στην Cosco πως θα έχει σοβαρά προβλήματα αν συνεχίσει να παραβιάζει την περιβαλλοντική νομοθεσία το εννοούσαμε. Άλλη μία απόφαση, η υπ.αρ. 47/2023 της Επιτροπής Αναστολών του Συμβουλίου της Επικρατείας, σταματάει τα λιμενικά έργα του προβλήτα στην Πειραϊκή και των προβλητών του Ικονίου. Το ΣτΕ δέχθηκε πλήρως την εξαντλητικά τεκμηριωμένη σε τεχνικό, περιβαλλοντικό, πολεοδομικό, κυκλοφοριακό και νομικό επίπεδο κοινή αίτηση των αυτοδιοικητικών του Πειραιά, Κερατσινίου-Δραπετσώνας, Περάματος, Σαλαμίνας και Αίγινας κατά των Υπουργών Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, Πολιτισμού και Αθλητισμού και Υποδομών και Μεταφορών.

Ανέστειλε όλη τη σειρά των αποφάσεων τους με τις οποίες έδωσαν το πράσινο φως στην Cosco για να αλωνίζει ανεξέλεγκτη. Προηγήθηκε μπαράζ αντίστοιχων αποφάσεων τοπικών δικαστηρίων όπως και του ΣτΕ μετά από αιτήσεις των Ενεργών Πολιτών της Πειραϊκής, του Δικηγορικού Συλλόγου και του Εργατικού Κέντρου Πειραιά. 

Η Cosco και ο ΟΛΠ όπως και οι τρεις υπουργοί της κυβέρνησης Μητσοτάκη εξασφάλισαν έτσι άλλη μία πρωτιά, μοναδική για έργο τέτοιας κλίμακας. Δεν μπόρεσαν να πείσουν κανένα δικαστήριο, για τη νομιμότητα των πράξεων τους. Ενώ ανερυθρίαστα, ψεύδονταν διαρκώς ισχυριζόμενοι ότι δεν υπήρχε πρόβλημα νομιμότητας των έργων στο λιμάνι.   

Τα ακόμη πιο δύσκολα έπονται για τους Κινέζους. Τώρα η Ευρωπαϊκή Ένωση η οποία χρηματοδότησε σχεδόν κατά 100% την προβλήτα κρουαζιέρας θα ζητήσει τα ρέστα με μεγάλη πιθανότητα την απαίτηση επιστροφής των πολλών εκατομμυρίων ευρώ πεταμένων στη θάλασσα της Πειραϊκής. Η ανάδοχος εταιρεία του έργου ήδη έχει κερδίσει μεγάλες αποζημιώσεις. Ούτε εκεί κατάφερε η Cosco να πείσει τα δικαστήρια τα οποία δικαίωσαν τον εργολάβο. Εκείνος εκτελούσε παράνομα έργα με τη διαβεβαίωση από τους υπουργούς και τον ΟΛΠ πως είναι νόμιμα. 

Για την ιστορία, το Στε δικαίωσε την κοινή μας προσφυγή - του Χρήστου Βρεττάκου Δημάρχου Κερατσινίου-Δραπετσώνας, Γιάννη Λαγουδάκη Δημάρχου Περάματος Αττικής, των δεκαεπτά δημοτικών και κοινοτικών συμβούλων  του «Πειραιάς για Όλους», των τέως αντιπεριφερειαρχών Γιώργου Γαβρίλη και Παναγιώτη Χατζηπέρου, των περιφερειακών συμβούλων της «Δύναμης Ζωής» Κατερίνας Λογοθέτη και Βασιλικής Λάσκαρη, της Σιμέλας Δυναμίδη από τις συλλογικότητες της Σαλαμίνας, της Τζούλιας Γκούφα και Μαργαρίτας Κουτσοδημητροπούλου από τις συλλογικότητες της Πειραϊκής και του Παναγιώτη Πατσακιού από τις συλλογικότητες της Αίγινας. Με τη σπουδαία εθελοντική τεχνική και νομική συμβολή της Χριστίνας Μπαριτάκη, του Στέλιου Λογοθέτη, της Ελένης Ευαγγελοπούλου, της Ματίνας Πούλου, της Πολίνας Πρέντου και της Έφης Μουγκαράκη. Τους ευχαριστούμε ολόθερμα όλες και όλους.

Το ζήτημα είναι τώρα τι κάνουμε; Η κρουαζιέρα λειτουργεί μια χαρά για τον ΟΛΠ, αφήνοντας όμως μηδενικά οφέλη στην πόλη. Μιλάμε για 5-10 ευρώ ανά τουρίστα από όσους λίγους επιλέξουν να περπατήσουν στον Πειραιά. Τα υπόλοιπα χρήματα πάνε στις αεροπορικές εταιρείες και οι τουρίστες στο αθηναϊκό κέντρο καθώς ο μοναδικός οργανωμένος προορισμός τους είναι η Ακρόπολη. Στους δρόμους μας μένει το καυσαέριο των λεωφορείων, το κυκλοφοριακό κομφούζιο το οποίο προκαλούν. 

Είναι πλέον βέβαιο σε όλες και όλους μας - το έργο στο Παλατάκι έγινε για άλλους σκοπούς και όχι για να εξυπηρετήσει την κρουαζιέρα. Η Ευρωπαϊκή Ένωση χάρισε τα χρήματα της εργολαβίας στους Κινέζους αλλά τώρα οπισθοχωρεί. Ο προβλήτας ήταν το πρόσχημα για την κατασκευή ενός τεράστιου οικόπεδου μέσα στη θάλασσα για την κατασκευή Mall. Το αποκαλύψαμε και το σταματήσαμε, όλος ο Πειραιάς μαζί. Χαιρόμαστε ιδιαίτερα για αυτό.

Ενόψει της επερχόμενης πολιτικής αλλαγής ας προσανατολιστούμε τώρα σε ένα βιώσιμο σενάριο. Ναι στην κρουαζιέρα με άμεσο όφελος στην τοπική κοινωνία και τις τοπικές επιχειρήσεις. Ριζική αναθεώρηση του Master Plan του ΟΛΠ, περιβαλλοντικά και σοβαρά κυκλοφοριακά μέτρα για την ανακούφιση του Πειραιά. Όχι μόνο κατάργηση αλλά και άμεση αποξήλωση του ημιτελούς προβλήτα της Πειραϊκής ο οποίος αποτελεί θανάσιμο κίνδυνο ναυαγίου για την ακτοπλοΐα καταμεσής στην είσοδο του λιμανιού μας. Αυτό το τελευταίο είναι το πιο κρίσιμο από όλα. 

Κύριε Υπουργέ της ναυτιλίας, κύριοι της Cosco, ο λόγος που τούτο γράφεται τόσο έντονα εδώ είναι για να γνωρίζουμε από τώρα καθαρά τον ένοχο – αν ο μη γένοιτο – τύχει κανένα κακό στο μεγάλο λιμάνι μας.

Πηγή: https://www.facebook.com/nikos.belavilas 

Τελευταία τροποποίηση στις Σάββατο, 06 Μαΐου 2023 11:19
Λάκης Ιγνατιάδης

Ραβδοσκοπία ατζαμή

Προσθήκη νέου σχολίου

Κωδικός ασφαλείας
Ανανέωση