Παρασκευή, 28 Απριλίου 2023 17:46

Στις 20 Απριλίου έγιναν τα εγκαίνια δύο νέων οικοτροφείων στο Κερατσίνι συν ένα σταγονίσιο σχόλιο

Επιλέγων ή Συντάκτης 
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

ikotrofioΤα δύο νέα οικοτροφεία με ονομασία "ΕΛΠΙΔΑ" και "ΑΓΑΠΗ" έχουν ως στόχο να βοηθούν την ομαλή κοινωνική επανένταξη των ανθρώπων με ψυχικά προβλήματα στη προοπτική της αποϊδρυματοποίησης τους. 

 Ειδικότερα, τα δύο νέα Οικοτροφεία έχουν τη δυνατότητα φροντίδας σε συνολικά 30 χρόνιους ψυχογηριατρικούς ασθενείς, ηλικιακής ομάδας άνω των 65ετων, οι οποίοι κάλυπταν έως τώρα ισάριθμες κλίνες του Δρομοκαΐτειου Ψυχιατρικού Νοσοκομείου. Οι δύο νέες μονάδες υλοποιούνται με χρηματοδότηση από το πρόγραμμα ΕΣΠΑ της Περιφέρειας Αττικής (2014-2020) και πρόκειται να τις στελεχώσουν 40 άτομα διαφόρων ειδικοτήτων μεταξύ των οποίων ψυχίατροι, ψυχολόγοι, νοσηλευτές, κοινωνικοί λειτουργοί κ.α. 

Σ.Δ. Ό,τι η ψυχιατρική επιστήμη κρίνει πως είναι προς όφελος των ασθενών το καλό και το σωστό είναι να υποστηρίζετε έμπρακτα και από τους θεσμικούς παράγοντες και από τον κόσμο, δίχως βεβαίως να αποφεύγεται η όποια κριτική, μέχρι να επινοηθούν και να προταθούν από την επιστημονική κοινότητα άλλες καλύτερες θεραπείες. Τα αποκαλούμενα οικοτροφεία είναι μία σύγχρονη επιλογή που βοηθάει τους ψυχασθενείς να ενταχθούν πιο ομαλά στην κοινωνία.

Μία άλλη σημαντική πτυχή του θέματος που ακόμα κι αν δεν λέγεται δημόσια σίγουρα συζητιέται ιδωτικά, είναι τα κριτήρια που επιλέγονται γενικά οι περιοχές για να λειτουργήσουν τέτοιες δομές, αλλά και άλλες παρεμφερείς, όπως λόγου χάρη δομές που έχουν ως στόχο την απεξάρτηση, τη φιλοξενία των προσφύγων, κ.ά. Είναι πολλοί εκείνοι που πιστεύουν ότι οι περιοχές που κατοικούν και εργάζονται τα αδύναμα και εν μέρει τα μεσαία στρώματα είναι αυτές που κατ'εξοχήν επιλέγει η κεντρική διοίκηση για να εγκατασταθούν τέτοιες δομές. Κι ένας λόγος είναι πως με αυτές τις δημόσιες δομές παίζει μία ανύπαρκτη ή υπαρκτή ως ένα μικρό βαθμό αιτία επικινδυνότητας για την γύρω περιοχή. Αυτή η άποψη είναι μία από τις αιτίες που οι ισχυροί και πλούσιοι κάτοικοι άλλων περιοχών τις θεωρούν ανεπιθύμητες και κάνουν ότι περνάει από τη θέση τους για να μην εγκατασταθούν στην περιοχή τους. Ένας ακόμα λόγος που προκύπτει απ'αυτήν τη θεώρηση είναι πως τέτοιες δομές ρίχνουν τα υψηλά ή και τα μεσαία ακόμα στάνταρ των περιοχών όπου εγκαθίστανται. Αν υποστηρίξουμε ότι στην τελική το ταξικό κριτήριο είναι ανεβασμένο στις επιλογές των περιοχών δε θα είμαστε μακρυά από την αλήθεια. 

Το σωστό πάντως και το δίκαιο είναι τέτοιες δομές να μοιράζονται υπ'ευθύνη του αρμόδιου φορέα για κάθε δομή αναλογικά σε όλες τις περιοχές της Αττικής, και της Ελλάδας βεβαίως, κάτι που πιστεύουμε ότι δεν συμβαίνει κι αυτό που ισχύει στην πράξη είναι το όπου φτωχός και η κακή του μοίρα. Κι αυτός είναι ένας λόγος που θα θέλαμε να μάθουμε σε ποιες περιοχές της Αττικής λειτουργούν και πόσες τέτοιες δομές που γενικά επιτελούν ένα κοινωνικό έργο και βοηθούν άτομα για να πετυχαίνουν όσο γίνεται πιο ομαλά την ενσωμάτωσή τους στην κοινωνία.

Μήπως λοιπόν η δημ.αρχή Κερατσινίου Δραπετσώνας έχει την ευαισθησία να μάθει και να μας πληροφορήσει σε ποιες περιοχές της Περιφέρειας Αττικής λειτουργούν τέτοιες δομές, καθώς και τα κριτήρια που επιλέχθηκε το Κερατσίνι για να λειτουργήσουν αυτά τα δύο νέα οικοτροφεία; Μια τέτοια πληροφορία αποτελεί κατά την γνώμη μας το ελάχιστο ενός διαλόγου με τους δημότες και βοηθάει να μπουν τα πράματα σε μια σειρά και να φωτιστούν.

Μια επιπλέον θεώρηση πιο προχωρημένη αλλά πιο καίρια είναι τα ποσά που συνολικά διατείθονται από την Περιφέρεια για τέτοιες δομές και τα ποσά που πάνε σε άλλα έργα. Στην ουσία αυτός είναι ο πυρήνας της πολιτικής, η ιεράρχηση δηλαδή των έργων και των υπηρεσιών που θα χρηματοδοτηθούν και τα ποσά που θα διατεθούν από τον κάθε φορά τρέχοντα προϋπολογισμό  του δήμου, της περιφέρειας, του κράτους.

 Πατώντας  ΕΔΩ /  θα εμφανιστεί η ανακοίνωση της Περιφέρειας Αττικής για τα εγκαίνια. 

Τελευταία τροποποίηση στις Τετάρτη, 03 Μαΐου 2023 18:43
Λάκης Ιγνατιάδης

Ραβδοσκοπία ατζαμή

Προσθήκη νέου σχολίου

Κωδικός ασφαλείας
Ανανέωση