Κυριακή, 09 Απριλίου 2023 09:59

Tις αυξήσεις στις τιμές των ακινήτων στις γειτονιές του Πειραιά ποιοι μπορούν να τις σταματήσουν;

Επιλέγουσα ή Συντάκτρια 
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)
proastiaNikos Belavilas, από το fb. Τα υπέροχα λαϊκά προάστια, τον ομώνυμο δίσκο της Σωτηρίας Μπέλλου, θυμίζει η σπέκουλα με τις αυξήσεις στις τιμές ακινήτων. Ο όρος προάστια για τις «πίσω» γειτονιές του Πειραιά δεν είχε χρησιμοποιηθεί από κανέναν άλλον ως τώρα παρά μόνο από τον συνθέτη Ηλία Ανδριόπουλο που έβαλε τη μεγάλη ρεμπέτισσα να υμνήσει τις δυτικές γειτονιές του μόχθου. Όμως επειδή ο καλός συνθέτης ήξερε γράμματα συμπλήρωσε στη λέξη προάστια το επίθετο «λαϊκά». Αλλιώς θα νομίζαμε ότι η Μπέλλου  τραγούδαγε για τη Φιλοθέη, τη Γλυφάδα, τη Σαρωνίδα και όχι για τη Δραπετσώνα, το Πέραμα και την Κοκκινιά. Τώρα τον όρο τον βρίσκουμε στις οικονομικές σελίδες και τις αγγελίες πωλήσεων για τις τιμές στα «Προάστια του Πειραιά».
Δυνατά στο χάρτη του real estate μπαίνει ο Πειραιάς μάς λένε τα οικονομικά ρεπορτάζ θριαμβολογώντας με πίνακες από τις ενδοχώρα της πόλης, πίσω από τις μάντρες και τις γραμμές του τρένου. Αυξάνονται οι αξίες των ακινήτων διαβάζεις και νομίζεις ότι όλοι και όλες θα πλουτίσουμε.
 
Είναι αλήθεια ότι με τις νέες αυξήσεις μιλάμε πια για τιμές πραγματικών προαστίων και όχι ποιητική αδεία «λαϊκών». Όταν στα Καμίνια και στα Μανιάτικα εμφανίζονται αγοραπωλησίες στις 3.000 ευρώ το μέτρο, αναρωτιόμαστε αν όντως οι εργατικές γειτονιές έγιναν Ψυχικό, με τους κήπους τους, τις μονοκατοικίες με το γκαζόν, τους κατάφυτους ήσυχους δρόμους, που ζηλεύει όλη η Αθήνα. Τιμές βορείων προαστίων λοιπόν δίπλα στα ερειπωμένα εργοστάσια, στα καζάνια και τους γερανούς του λιμανιού.
 
Η κυβέρνηση Μητσοτάκη έστησε άλλη μία φούσκα στα ακίνητα. Στον Πειραιά οι τιμές εκτοξεύθηκαν. Ενώ η ίδια η Τράπεζα της Ελλάδος και η ΕΛΣΤΑΤ παρουσιάζουν τις διακυμάνσεις και την ύφεση της πανδημίας η οποία έφερε μικρές αλλαγές την τελευταία πενταετία από μηδέν ως 4-7% σε πραγματικές τιμές. Το ίδιο συνέβη και στον Πειραιά.
 
Οι νέες τιμές που όρισαν οι εφορείες όμως επέβαλαν αυξήσεις στις γειτονιές του Πειραιά μέχρι και 50%. Δικαιολογία είναι τα νέα έργα. Αποτέλεσμα, διαμερίσματα τα οποία απέχουν δύο χιλιόμετρα από τους νέους σταθμούς του Μετρό, δεν έχουν καμία σχέση με τις αναπλάσεις στον Άγιο Διονύση και στον κεντρικό Πειραιά, δεν βλέπουν θάλασσα ούτε με κιάλια να διπλασιάζεται η τιμή τους.
 
Με αυτή την κυβερνητική απόφαση ήρθαν εκρηκτικές αλλαγές. Οικογένειες με ένα μικρό παλαιό διαμέρισμα στις συνοικίες της Γούβας Βάβουλα, της Παλαιάς Κοκκινιάς, του Κερατσινίου με τεράστιες ελλείψεις δημόσιου χώρου και υποδομών, με ρύπανση από το λιμάνι και τη βαριά κυκλοφορία εμφανίζονται ωσάν να διαθέτουν ένα πολυτελές ακίνητο. Η φορολογία τους ανεβαίνει, αποκλείονται από όποιες ελαφρύνσεις καθώς το εισόδημά τους φαίνεται να απογειώνεται. Φοιτητές, συνταξιούχοι, χαμηλόμισθοι ή άνεργοι οι οποίοι αναζητούν ή κατοικούν σε ενοικιαζόμενη στέγη βρίσκονται σε αδιέξοδο καθώς τις τιμές πώλησης τις ακολουθούν τα νοίκια. Και οι άνθρωποι φθάνουν να πληρώνουν -όταν δεν έχουν σπίτι- ό,τι έχουν και δεν έχουν στο νοίκι.
 
Η πολιτική αυτή έχει μία μοναδική στόχευση. Να αλλάξουν χέρια τα ακίνητα. Να αναγκαστούν οι ιδιοκτήτες τους να τα εγκαταλείψουν, να εκδιωχθούν οι ενοικιαστές που δεν έχουν ώστε να έρθουν αυτοί που έχουν. Οι πλειστηριασμοί πρώτης κατοικίας ολοκληρώνουν την καταστροφή. Βλέπουμε να επαναλαμβάνεται η λεηλασία της λαϊκής στέγης όπως συνέβη και τα χρόνια της οικονομικής κρίσης του 2010.
 
Στο Δημοτικό Συμβούλιο Πειραιά παρουσιάσαμε μία συστηματική έρευνα-τεκμηρίωση και αποδείξαμε τη μεγάλη αδικία εις βάρος των «λαϊκών προαστίων» του Πειραιά. Αλλά δεν αρκεί η επιστημονική δουλειά που αποδεικνύει τον παραλογισμό. Δεν καταλαβαίνουν από τέτοια. Πρέπει να φύγουν από τη μέση τα αρπακτικά της κατοικίας και να επαναφέρουμε πολιτική προστασίας και στρατηγική κοινωνικής στέγης. Δικαιοσύνη παντού, και για τις κατοικίες των ανθρώπων.
Τελευταία τροποποίηση στις Κυριακή, 09 Απριλίου 2023 10:09

Προσθήκη νέου σχολίου

Κωδικός ασφαλείας
Ανανέωση