Τρίτη, 04 Απριλίου 2023 18:34

Γιάννης Μαυρής: Θα καταγραφεί στις κάλπες συρρίκνωση της ΝΔ, αλλά το αν η πρόσφατη κοινωνική έκρηξη θα ευνοήσει ή όχι τον ΣΥΡΙΖΑ είναι ένα ανοιχτό ερώτημα

Επιλέγων ή Συντάκτης 
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

epoxi5Ιωάννα Δρόσου - Παύλος Κλαυδιανός. Διανύουμε τις πρώτες μέρες της προεκλογικής περιόδου, αφού και επίσημα προκηρύχθηκαν οι εκλογές. Ο πολιτικός επιστήμονας και διευθύνοντας σύμβουλος και πρόεδρος της Public Issue, Γιάννης Μαυρής περιγράφει το προεκλογικό κλίμα όπως διαμορφώνεται και τα διακυβεύματα της κάλπης. Ο ίδιος χαρακτηρίζει «θεσμικό ατόπημα» το πώς ανακοινώθηκαν οι εκλογές, το οποίο επιτείνει «περαιτέρω στην αποδυνάμωση και τον εκφυλισμό της δημοκρατίας». Όπως τονίζει είναι πολλά ζητήματα ανοιχτά ταυτόχρονα. Προς το παρόν, εντοπίζει σημαντική δυσαρέσκεια από την διακυβέρνηση της ΝΔ, αλλά δεν διαφαίνεται ένα προεκλογικό ρεύμα προς τον ΣΥΡΙΖΑ. Οι επόμενοι μήνες θα είναι πυκνοί.

 - Σε τι κλίμα θα γίνουν οι εκλογές σε δύο μήνες; Είναι αρκετός χρόνος αποκλιμάκωσης, όπως υπολογίζει η κυβέρνηση ή θα επικρατεί και τότε η οργή;

Ζούμε μια παρατεταμένη προεκλογική περίοδο. Σαφώς το δυστύχημα στα Τέμπη έχει παίξει καθοριστικό ρόλο. Είναι ένα γεγονός που συμπύκνωσε πολλαπλά ζητήματα. Δεν πιστεύω ότι είναι εύκολο να απορροφηθεί η επίδρασή του, όπως ενδεχομένως επιθυμεί η κυβέρνηση. Είναι σημείο καμπής τα Τέμπη και αυτό θα εκφραστεί και στο εκλογικό αποτέλεσμα.

 

- Εντοπίσατε ένα ρεκόρ δωδεκαετίας συμμετοχής σε πορείες και απεργίες. Αυτή η κινητοποίηση και η κοινωνική δυσαρέσκεια πώς επηρεάζει την προεκλογική περίοδο.

 Είναι εντυπωσιακό ότι οι πανελλαδικές κινητοποιήσεις που ακολούθησαν του δυστυχήματος στα Τέμπη αποδείχτηκαν αντίστοιχες και μεγαλύτερες από τις κορυφαίες εποχές κινητοποιήσεων, του καλοκαιριού του2011, με το κίνημα των Πλατειών, αλλά και του Φεβρουαρίου του 2016 με τις κινητοποιήσεις για το ασφαλιστικό του νόμου Κατρούγκαλου και τις αγροτικές κινητοποιήσεις. Αυτό είναι ένα καινούριο στοιχείο, στο οποίο μάλιστα δεν περιλαμβάνονται οι μαθητικές κινητοποιήσεις. Άρα έχουμε ένα πολύ σημαντικό αριθμό (2,5 εκατ.) ανθρώπων που κινητοποιήθηκαν, εκφράζοντας την κοινωνική δυσαρέσκεια. Τα Τέμπη αποτέλεσαν ουσιαστικά τη θρυαλλίδα. Είχε συσσωρευθεί δυσαρέσκεια για τη ακρίβεια και την απροκάλυπτη κερδοσκοπία, αλλά και τη λειτουργία της κυβέρνησης, την καταστολή, τον ρόλο των ΜΜΕ, των θεσμών της Δικαιοσύνης, για τη διαφθορά, την ιδιωτικοποίηση του σιδηρόδρομου. Προσπάθησε η κυβέρνηση να εμφανίσει το δυστύχημα ως ανθρώπινο λάθος. Αυτό ανατράπηκε. Δεν μπόρεσε να διαχειριστεί αυτή την κρίση.

 

- Υπάρχει ένας κλονισμός της ηγεμονίας της ΝΔ;

Πιστεύω ότι η κυβέρνηση έχει χάσει την πρωτοβουλία των κινήσεων, μετά τα Τέμπη.

 

- Ο πρωθυπουργός κατά την ανακοίνωση των εκλογών αναφέρθηκε και στο πότε θα στηθούν οι δεύτερες κάλπες. Πώς κρίνεις αυτή την κίνηση;

Καταρχήν είναι απαράδεκτο να ανακοινώνει ο πρωθυπουργός την ημερομηνία των εκλογών, σε τηλεοπτική εκπομπή ιδιωτικού σταθμού, ερήμην της προέδρου της Δημοκρατίας, που διατηρεί την τυπική -έστω- αρμοδιότητα. Δεν μπορείς να προεξοφλείς και να προαναγγέλλεις διαδοχικές εκλογές. Το θεωρώ θεσμικό ατόπημα. Είμαστε μπροστά σε μια περαιτέρω αποδυνάμωση και εκφυλισμό της δημοκρατίας. Η κυβέρνηση με πολλούς τρόπους αμφισβητεί την ήδη κουτσουρεμένη κοινοβουλευτική δημοκρατία που έχουμε. Πέραν του ότι προεξοφλεί ότι θα έχουμε εκλογές δύο γύρων -λες και το πολίτευμα είναι προεδρικό-, συνθέτει και ένα ιδεολόγημα ότι στις πρώτες εκλογές «αποφασίζουμε πρωθυπουργό» και στις δεύτερες «σύνθεση κυβέρνησης». Εδώ όμως έχει ευθύνη και ο ΣΥΡΙΖΑ. Διότι ενώ ψήφισε την απλή αναλογική, στην ουσία μιλώντας για κυβέρνηση ηττημένων ή θέτοντας ως προϋπόθεση την «πρωτιά» του ΣΥΡΙΖΑ, πριονίζει το κλαδί στο οποίο κάθεται. Γιατί ουσία της αντιπροσώπευσης είναι πάντοτε η κοινοβουλευτική πλειοψηφία. Ένα ακόμα αρνητικό στοιχείο είναι το γεγονός ότι είναι πια αποδεκτό, από όλο το φάσμα των κομμάτων, η πολιτική αντιπαράθεση σχετικά με τη διενέργεια των εκλογών, να διεξάγεται με όρους δημοσκοπήσεων.

 

- Η ΝΔ επιδιώκει την αυτοδυναμία ή μια κυβέρνηση με συμμετοχή πολιτικών προσώπων εκτός ΝΔ και ο ΣΥΡΙΖΑ διεκδικεί την πρωτιά, προτάσσοντας μια κυβέρνηση συνεργασίας. Υπερισχύει κάποιο σενάριο;

Το δίλημμα αυτοδυναμία ή κυβερνήσεις συνεργασίας τίθεται χειραγωγικά. Έχει αποδειχτεί ότι είτε αυτοδύναμες είτε συνεργασίας είναι, μπορεί να φέρουν τα ίδια αποτελέσματα. Θυμίζω ότι με πολύ μεγάλη αυτοδυναμία το ΠΑΣΟΚ, το 2010, έβαλε τη χώρα στο μνημόνιο και με κυβερνήσεις συνεργασίας ΝΔ-ΠΑΣΟΚ-ΛΑΟΣ-ΔΗΜΑΡ ψηφίστηκαν το δεύτερο και τρίτο μνημόνιο, ενώ και ο ΣΥΡΙΖΑ, με τους ΑΝΕΛ, ακολούθησε τις μνημονιακές πολιτικές. Το ζήτημα επομένως είναι τι πολιτικές υλοποιούν οι κυβερνήσεις και ως προς αυτό δεν βλέπω ουσιαστικές διαφορές, ανάμεσα στα τρία μνημονιακά κόμματα. Από εκεί και πέρα, το σενάριο συνεργασίας ΝΔ-ΠΑΣΟΚ είναι πιθανό να υλοποιηθεί, ενώ το σενάριο «προοδευτικής κυβέρνησης» είναι πιο περίπλοκο, διότι απαιτεί τη συμφωνία και των άλλων κομμάτων της αριστεράς, του ΚΚΕ και του ΜέΡΑ25, που πολιτικά δεν βλέπω να είναι εφικτό, με βάση τις θέσεις που έχουν πάρει. Εκτιμώ πάντως ότι οι προϋποθέσεις για μια κυβέρνηση βαθιών μεταρρυθμίσεων και αλλαγής είναι πολύ λιγότερες από αυτές που υπήρχαν το 2015, οι οποίες ούτε και τότε αξιοποιήθηκαν.

 

- Ο ΣΥΡΙΖΑ υπέγραψε μνημόνιο με το πιστόλι στον κρόταφο. Ήταν μια υποχρεωτική κίνηση που θα κριθεί ιστορικά. Σήμερα, η πρόταση για προοδευτική διακυβέρνηση τίθεται με άλλους όρους, που ορίζονται από τις νέες συνθήκες που ζούμε, χωρίς τη δαμόκλειο σπάθη των μνημονίων.

Εκείνη η απόφαση κρίθηκε ιστορικά. Δεν συμφωνώ καθόλου ότι έχουμε βγει από τα μνημόνια. Η δημόσια περιουσία είναι δεσμευμένη για πάρα πολλές δεκαετίες και έχει λεηλατηθεί, το χρέος της χώρας είναι υπερτριπλάσιο από το 2015, η χώρα είναι πτωχευμένη. Αν δεν συμφωνήσουμε στο ποια είναι η σημερινή κατάσταση, πώς θα συμφωνήσουμε στο τι πρέπει να γίνει; Οποιοδήποτε πρόγραμμα συζητάμε για την Αριστερά προϋποθέτει -πολύ περισσότερο από το 2015- τη σύγκρουση με τα συμφέροντα που θα απειληθούν. Δεν βλέπω να γίνεται αυτή η συζήτηση σήμερα. Το σύνθημα του ΣΥΡΙΖΑ “Δικαιοσύνη παντού” αφορά ένα κεντρώο κόμμα. Το ερώτημα είναι: το χρηματιστήριο ενέργειας θα καταργηθεί; Θα προταθεί ένα δημόσιο σύστημα σιδηροδρόμων; Θα αποτραπεί η ιδιωτικοποίηση νερού; Τι θα γίνει με τα κόκκινα δάνεια; Αυτά τα ερωτήματα αν απαντηθούν θετικά, σημαίνει σύγκρουση. Και ύστερα, πώς προετοιμάζεσαι για τη σύγκρουση; Σφυρηλατείς την ενότητα της Αριστεράς σε αυτά τα ζητήματα; Αν δεν το κάνεις, η εκλογική νίκη θα είναι επιδερμική, διότι δεν θα μπορέσεις να υλοποιήσεις τίποτα. Θα έχουμε μια πολύ χειρότερη επανάληψη της κυβερνητικής εμπειρίας του 2015.

Πατώντας  ΕΔΩ  θα εμφανιστεί ολόκληρη η συνέντευξη όπως δημοσιεύτηκε στην εβδομαδιαία εφημερίδα "ΕΠΟΧΗ" με τον τίτλο : Γιάννης Μαυρής: «Σημείο καμπής τα Τέμπη και αυτό θα εκφραστεί και στο εκλογικό αποτέλεσμα»

Τελευταία τροποποίηση στις Πέμπτη, 20 Απριλίου 2023 11:25
Λάκης Ιγνατιάδης

Ραβδοσκοπία ατζαμή

Προσθήκη νέου σχολίου

Κωδικός ασφαλείας
Ανανέωση