Πήρε μέρος στην επανάσταση του 1821. Από τα μέσα του 19ου αιώνα η τουρκοκρατούμενη Χάλκη φτάνει στο απόγειο της ακμής της. Μαζί με τη Σύμη, την Κάλυμνο, το Καστελόριζο και την Κάσο αναπτύσσουν το εμπόριο και τη σπογγαλιεία. Ιδρύονται σχολεία και το μορφωτικό επίπεδο του πληθυσμού σημειώνει κατακόρυφη άνοδο.
Στα τελευταία χρόνια της τουρκοκρατίας και κατά την ιταλοκρατία τα πατροπαράδοτα προνόμια καταργούνται, πλήττεται το εμπόριο κι η σπογγαλιεία κι αρχίζει η αιμορραγία της μετανάστευσης. Κυριεύεται από τους Ιταλούς το 1912, όπως κι όλα τα Δωδεκάνησα, περιέρχεται υπό ιταλική κυριαρχία, στρατιωτική αρχικά και πολιτική μετά το 1923. Το 1947 η Ιταλία εκχωρεί στην Ελλάδα με πλήρη κυριαρχία τα νησιά της Δωδεκανήσου και τις παρακείμενες νησίδες.
Έχει χαρακτηριστεί από την UNESCO ως το νησί Ειρήνης και Φιλίας, ξεχωρίζει για τη γαλήνια ατμόσφαιρα, τις ονειρεμένες παραλίες, το γραφικό λιμάνι με την εντυπωσιακή αρχιτεκτονική, και τα υπέροχα φυσικά τοπία. Η Χάλκη έχει ανακηρυχθεί "Διεθνές κέντρο ειρήνης και φιλίας νέων" και αυτό έχει ως αποτέλεσμα το νησί να το επισκέπτεται μεγάλος αριθμός νέων.Τα τελευταία χρόνια όμως είναι μεγαλύτερος ο αριθμός από επισκέπτες της τρίτης ηλικίας.
Το καλό νέο που μας έφτασε από τη Χάλκη είναι πως ο δήμος σε συνεργασία με τους κατοίκους κατάφεραν για πρώτη φορά στην Ελλάδα κάτοικοι ενός δήμου να παράγουν την ενέργεια που καταναλώνουν και να καλύπτουν έτσι πλέον πλήρως τις ενεργειακές τους ανάγκες μηδενίζοντας τον λογαριασμό ρεύματος.
Αυτό το κατάφεραν με τη λειτουργίας του φωτοβολταϊκού πάρκου του νησιού, που δημιουργήθηκε στο πλαίσιο του προγράμματος GRecoIslands.
Η πρωτοβουλία GR-ecoIslands με το υπερσύγχρονο φωτοβολταΐκό πάρκο της Χάλκης, ισχύος 1MW, καλύπτει τις τοπικές ενεργειακές ανάγκες των κατοίκων στην πράξη, δίνοντάς τους τη δυνατότητα να μηδενίσουν τους λογαριασμούς για το ρεύμα που καταναλώνουν, μέσω του «Εικονικού Ενεργειακού Συμψηφισμού (Net-Metering)»
Έτσι, το 34% των τιμολογίων ενός έτους της ΔΕΗ εκδόθηκαν με αρνητικό πρόσημο, το 40% κάτω από 100 ευρώ, και το 26%, στην πλειοψηφία επιχειρήσεις, έως 800 ευρώ. Η εξοικονόμηση ξεπέρασε στο σύνολο τις 200.000 ευρώ το 2022. Παράλληλα, το φωτοβολταϊκό πάρκο έχει συμβάλει στη μείωση των εκπομπών του διοξειδίου του άνθρακα στην ατμόσφαιρα κατά 2.250 kg.
Ο δήμαρχος της Χάλκης Άγγελος Φραγκάκης δήλωσε στο Αθηναϊκό Πρακτορείο ότι «η Χάλκη μπήκε στην εποχή της αειφορίας και μετατράπηκε σε πρότυπο ”πράσινης” οικονομίας, ενεργειακής αυτονομίας, ψηφιακών καινοτομιών και πράσινης κινητικότητας. Ένα ορατό τελικό αποτέλεσμα με 100% κοινωνικό πρόσημο για το νησί και τους ανθρώπους του».
«Η μετατροπή του σε ένα πράσινο νησί, η κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας από το δικό μας φωτοβολταΐκό πάρκο και τελικά η παραλαβή μηδενικών ή πολύ χαμηλών λογαριασμών ρεύματος, μετά από ένα χρόνο εφαρμογής, δείχνουν έμπρακτα πως η ποιότητα ζωής και η ευημερία μπορούν να γίνουν πράξη και να αλλάξει ολοκληρωτικά η ζωή των πολιτών, μόνο με σκληρή δουλειά, συνεργασία, όραμα, μεράκι, καινοτομία και εμπιστοσύνη».
Το 2020 ο δήμος Χάλκης κατέθεσε στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή για την Ενέργεια και το Κλίμα το Σχέδιο για την Καθαρή Ενεργειακή Μετάβαση του Νησιού της Χάλκης (CETA).
Τότε ξεκίνησαν οι διαδικασίες για τη δημιουργία της Πρώτης Ενεργειακής Κοινότητας στα Δωδεκάνησα, με μέλη τους κατοίκους του νησιού, αλλά και με τη συμμετοχή του Δήμου Χάλκης με το 50% στο συνεταιριστικό κεφάλαιο. Η ΕΝΕ.ΚΟΙ.ΧΑ «Κάλχιον» είναι το όχημα που οδηγεί το νησί προς την καθαρή ενεργειακή μετάβαση και την επίτευξη των στόχων που τέθηκαν σε συνεργασία με τον Δήμο της Χάλκης.