Παρασκευή, 24 Μαρτίου 2023 16:58

Ο Νικόλας Σεβαστάκης* στο πλευρό της καθηγήτριας Πολιτικής Φιλοσοφίας του ΕΚΠΑ Βάνα Νικολαΐδου

Επιλέγων ή Συντάκτης 
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

nikolaidouΗ Βάνα Νικολαΐδου-Κυριανίδου υπηρετεί εδώ και χρόνια την πολιτική φιλοσοφία στο Πανεπιστήμιο Αθηνών. Εκτός όμως από την στενά ακαδημαϊκή της εργασία είναι ένας άνθρωπος της δημόσιας στάσης, της κριτικής γνώμης, της παρέμβασης σε μεγάλα ζητήματα της σύγχρονης ζωής.

Πήρε σημαντικές πρωτοβουλίες για την αφαίρεση του τίτλου του διδάκτορα από τον Βλαντιμίρ Πούτιν, κινητοποιήθηκε για την ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, συνδέθηκε με έναν λόγο αντιολοκληρωτικό και κοντά στις πηγές της αγαπημένης της Χάνα Άρεντ (στην οποία αφιέρωσε ένα θαυμάσιο βιβλίο). Κάποιες θέσεις της ενόχλησαν τον χώρο της ακροαριστεράς στο Πανεπιστήμιο.

Θα μπορούσαν να ασκήσουν ιδεολογική και πολιτική κριτική- άλλωστε και η ίδια εκπροσωπεί μια παράδοση σκέψης που συγκροτείται από την ανάγκη της κριτικής και του αναστοχασμού των παραδόσεων. Φαίνεται όμως πως πρυτανεύει η λογική των προγραφών και ένα cancel αλά Ελληνικά. Η επίθεση δεν στρέφεται κατά ενός προσώπου αλλά κατά της πνευματικής και πολιτικής ελευθερίας στο πανεπιστήμιο. Η αλληλεγγύη στην Βάνα Νικολαϊδου-Κυριανίδου είναι καθήκον κάθε δημοκράτη, κάθε ανθρώπου που διακρίνει την κριτική από την απαίτηση ομοφωνίας, τη δημοκρατία από τον χοντροκομμένον δογματισμό, την ευτολμία της σκέψης από την φοβισμένη προσαρμογή στην αυτολογοκρισία. Η αυτολογοκρισία ειναι ταπεινωτική.

Πηγή: https://www.facebook.com/permalink.php?story_fbid=10223219876830686&id=1396544944

ΕΔΩ όλο το ρεπορτάζ της athensvoice.gr/epikairotita/ellada

* Ο Νικόλας Σεβαστάκης Από το 1999 διδάσκει πολιτική και κοινωνική φιλοσοφία, αρχικά στο τμήμα Κοινωνιολογίας του Πανεπιστημίου του Αιγαίου, και από το 2006 ως αναπληρωτής καθηγητής στο τμήμα Πολιτικών Επιστημών του ΑΠΘ. Μέσα από μια σειρά βιβλίων και άρθρων του, έχει ασχοληθεί με ζητήματα κριτικής της ιδεολογίας και της νεωτερικότητας. Ζει στη Θεσσαλονίκη.

Τελευταία τροποποίηση στις Παρασκευή, 24 Μαρτίου 2023 17:33
Λάκης Ιγνατιάδης

Ραβδοσκοπία ατζαμή

Προσθήκη νέου σχολίου

Κωδικός ασφαλείας
Ανανέωση