Τετάρτη, 22 Μαρτίου 2023 19:43

To νέο ντοκιμαντέρ του Netfix έχει ως θέμα το ζευγάρι Διαδίκτυο και Pornhub

Επιλέγων ή Συντάκτης 
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

porno2Το ντοκιμαντέρ «Money Shot: The Pornhub story» του Netflix πραγματεύεται τη θυελλώδη διαμάχη που ξέσπασε γύρω από τον πορνογραφικό κολοσσό.

Θυμάσαι το πρώτο πορνό βίντεο που είδες;» Αυτή είναι η πρώτη ερώτηση που γίνεται στο ντοκιμαντέρ «Money Shot: The Pornhub story» που πρόσφατα βγήκε στο Netflix και πραγματεύεται τη θυελλώδη διαμάχη που ξέσπασε γύρω από έναν πορνογραφικό κολοσσό. Μια διαμάχη που τα τελευταία χρόνια έχει παρασύρει στη δίνη της μεγάλα δημοσιογραφικά μέσα, διάσημες πορνοστάρ, βαρύγδουπα tweets, χρηματοπιστωτικές υπηρεσίες, εκατομμύρια υπογραφές και χιλιάδες βίντεο προβληματικού περιεχομένου, διαθέσιμου δωρεάν με ένα κλικ, στο διαδίκτυο. 

Ας ξεκινήσουμε όμως από τα βασικά. Το Pornhub είναι πολύ πιο επιδραστικό απ' ό,τι μπορεί κανείς να φανταστεί. Και αυτό ίσως περνά απαρατήρητο, γιατί οι περισσότεροι το έχουν στο μυαλό τους ως μια υπόθεση πολύ προσωπική, κάτι που δεν μοιράζονται δημοσίως και μπορούν να κάνουν από την άνεση του δωματίου τους, χωρίς να έρθουν σε άμεση επαφή με κανέναν.

Δισεκατομμύρια άνθρωποι θα το επισκεφτούν κάθε μήνα. Πριν από τρία χρόνια η έρευνα μιας εταιρείας digital marketing το κατέταξε στις τεχνολογικές εταιρείες με την τρίτη μεγαλύτερη επίδραση στην κοινωνία του 21ου αιώνα, μετά την Google και το Facebook. Η καναδέζικη εταιρεία, στην οποία ανήκει πλέον το Pornhub, η MindGeek, διαχειρίζεται κι άλλες σελίδες πορνογραφικού περιεχομένου, όπως τα Redtube, Youporn, XTube κ.ά.

Μολονότι το όλο εγχείρημα ξεκίνησε από τρεις φοιτητές που τους άρεσε να βλέπουν γυμνές γυναίκες, το brand κατέληξε στην εταιρεία που θα το απογείωνε, καταφέρνοντας να αξιοποιήσει στο μέγιστο τα στατιστικά από τις αναζητήσεις και να δημιουργήσει έναν πορνογραφικό κολοσσό. 

Κάθε χρόνο, οι πιο δημοφιλείς αναζητήσεις των χρηστών μιας χώρας γίνονται viral, ταξιδεύουν στα δημοσιογραφικά μέσα, αναλύονται με βάση τις παγκόσμιες προτιμήσεις, που αλλάζουν.

Ωστόσο, ο κόσμος συνεχίζει να επισκέπτεται φανατικά το Pornhub από το 2008, οπότε και έκανε την πρώτη του εμφάνιση, αποτελώντας τότε κάτι σαν το pirate bay του πορνό, με πειρατικά και ερασιτεχνικά βίντεο – βεβαίως, σταδιακά άλλαξε τα δεδομένα, προσφέροντας ατελείωτο πορνογραφικό περιεχόμενο στους επισκέπτες του. 

Το 2018, μια δεκαετία μετά, τα πράγματα θα άλλαζαν στη λειτουργία του. Μέχρι τότε μικρό μέρος των εσόδων πήγαινε στους πορνοστάρ. Εκείνη τη χρονιά λάνσαρε το Μodel Ηub, ένα παράλληλο site, όπου οι πορνοστάρ και οι δημιουργοί περιεχομένου πορνό θα μπορούσαν να διαφημίζουν και να πουλάνε έναντι συγκεκριμένου χρηματικού ποσού τα βίντεό τους – κάτι σαν το ΟnlyFans δηλαδή. Αυτό, λόγω του traffic που έφερνε η δωρεάν πλευρά του Pornhub, άρχισε να συμφέρει τους πορνοστάρ, που είδαν θετικά την κατάσταση.

Για να βγάλει ένας δημιουργός χρήματα από τα βίντεό του, βέβαια, ήταν απαραίτητο να πιστοποιηθεί. Εάν όμως ήθελε απλώς να το μοιράσει δωρεάν στην πλατφόρμα, όπως γινόταν μέχρι τότε, το μόνο που χρειαζόταν ήταν να έχει ένα email. Όπως ακριβώς στο YouTube, έτσι και εδώ, ανέβαζες το αρχείο, του έδινες τίτλο, πρόσθετες τα tags και το βίντεο σου ήταν «επάνω», τη στιγμή που γύρω του διαφημιστικά banners συνέχιζαν να αποφέρουν χρήματα στην εταιρεία μέσω της προβολής του.

Από τότε που το Pornhub άρχισε να σαρώνει στο διαδίκτυο, η ποσότητα άρχισε να παίζει καθοριστικό ρόλο στον τρόπο που το πορνογραφικό περιεχόμενο έφερνε χρήματα: όσο περισσότερα τα βίντεο, τόσο περισσότερα τα κέρδη από τις διαφημίσεις. 

Το αίτημα της επαλήθευσης χρηστών

Το Netflix φέρνει στην κάμερα του «Money Shot» διάσημες πορνοστάρ που ζητούσαν εδώ και χρόνια την επαλήθευση χρηστών που αναρτούν περιεχόμενο στο Pornhub. Δεν ήθελαν να ανεβάζουν τη δουλειά τους σε έναν ιστότοπο όπου μπορούσε να ανεβάσει βίντεο κάθε καρυδιάς καρύδι. Η απάντηση που έπαιρναν ήταν απλώς πως η εταιρεία «επεξεργάζεται το ζήτημα». 

Στο επίκεντρο της ταινίας βρίσκεται o πόλεμος που θα ακολουθούσε μεταξύ ακτιβιστών ή και χριστιανικών οργανώσεων που στοχοποιούσαν το Pornhub, ισχυριζόμενες πως πλουτίζει από βίντεο θυμάτων, και της ίδιας της εταιρείας.

Οι πορνοστάρ παρουσιάζονται να βρίσκονται κάπου στη μέση, δεχόμενοι τα πυρά του κόσμου και, όπως φαίνεται, ζημιωμένοι από το ντόμινο των επιπτώσεων στο επάγγελμά τους και τις καμπάνιες ενάντια σε ένα μέσο που αξιοποιούσαν για να προωθήσουν τη δουλειά τους. Κάποιοι μάλιστα κατηγορήθηκαν ότι προπαγάνδισαν υπέρ του Pornhub. Όμως πώς ξεκίνησαν όλα; 

Το κίνημα #Traffickinghub

Το κίνημα «#Traffickinghub» άρχισε να κατακλύζει τα social media στις αρχές του 2020. Τα tweets διαδέχονταν το ένα το άλλο, υποστηρίζοντας ότι ανάμεσα στα εκατομμύρια βίντεο που βρίσκονταν στην πλατφόρμα υπήρχαν κάποια με άτομα που δεν είχαν δώσει ποτέ τη συγκατάθεσή τους για την ανάρτησή τους, με ανήλικους, θύματα κακοποίησης κ.ά.

Στην «Guardian» διαβάζουμε ότι το κίνημα αυτό είχε οργανωθεί από μια ομάδα Ευαγγελιστών στην Αμερική, την Exοdus Cry. «Shut it down», «Take down Big Porn»: οι λεζάντες στο Twitter έφερναν στο προσκήνιο όλο και περισσότερους ισχυρισμούς θυμάτων ότι είδαν τα βίντεό τους αναρτημένα χωρίς τη θέλησή τους.

Η Laila Mickelwait, εκ των εκπροσώπων του κινήματος, ανέφερε ότι είχαν συγκεντρώσει 2.000.000 υπογραφές για να κλείσει το Pornhub με την κατηγορία της συνέργειας σε σωματεμπορία, βιασμό και κακοποίηση ανδρών, γυναικών και παιδιών. 

Οι «New York Times» εν δράσει

Το άρθρο του δημοσιογράφου Nicholas Kristof, «Τα παιδιά του Pornhub», ήταν αυτό που προκάλεσε την πιο μαζική αντίδραση και έντονη κινητικότητα από διαφορετικές μεριές, παρουσιάζοντας την ιστορία της Serena K. Fleites, ενός κοριτσιού που μικρότερη είχε στείλει ορισμένα βίντεο στο αγόρι της. Εκείνο τα μοιράστηκε με φίλους κι αυτά κατέληξαν στο Pornhub

Αφού επιχείρησε με τη βοήθεια της μητέρας της να τα κατεβάσει, είδε ότι αυτό πετύχαινε μόνο με κάποια, που όμως, μετά από λίγο, τα έβλεπε και πάλι ανεβασμένα. Το σημείο αυτό παρουσιάζεται ως κομβικό για την εξέλιξή της.  

Πατώντας  ΕΔΩ  θα εμφανιστεί ολόκληρο το άρθρο του Γιώργου Ψωμιάδη όπως αναρτήθηκε στη lifo στις 22.3 

 

Τελευταία τροποποίηση στις Πέμπτη, 23 Μαρτίου 2023 19:49
Λάκης Ιγνατιάδης

Ραβδοσκοπία ατζαμή

Προσθήκη νέου σχολίου

Κωδικός ασφαλείας
Ανανέωση