Δευτέρα, 20 Μαρτίου 2023 16:39

Στα δικαστήρια φαίνεται να οδηγείται ο διαγωνισμός του ΑΣΕΠ λόγω των λαθών και των προβλημάτων που προέκυψαν

Επιλέγων ή Συντάκτης 
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

asep1Απ'ότι μάθαμε από τα ρεπορτάζ, στο γραπτό διαγωνισμό του ΑΣΕΠ που διεξείχθη το Σάββατο 4.3 συμμετείχαν 76.800 υποψήφιοι, από τους 108.000 που είχαν υποβάλλει αίτηση. Ο διαγωνισμός αυτός αφορούσε στη διαδικασία κατάταξης υποψηφίων σε πίνακα βαθμολογίας ανά κατηγορία και κλάδο/ειδικότητα Πανεπιστημιακής και Τεχνολογικής Εκπαίδευσης και διεξείχθη με την μέθοδο των πολλαπλών ερωτήσεων σε 525 κέντρα εξέτασης.

Ο διαγωνισμός αυτός που γίνεται για πρώτη φορά, αφορά στις προσλήψεις μόνιμου προσωπικού στον Δημόσιο και ευρύτερο Δημόσιο Τομέα, δεν περιλαμβάνει αριθμό θέσεων προς πλήρωση, ούτε φορείς που ζητούν προσωπικό, αλλά είναι η δημιουργία της λεγόμενης «δεξαμενής» επιτυχόντων, για μελλοντικές προκηρύξεις των εκάστοτε φορέων αρχής γενομένης της πλήρωσης 5.124 κενών θέσεων για τις εναπομείνασες ανάγκες του του 2022 καθώς και αυτές του 2023, πάντα των κατηγοριών ΠΕ και ΤΕ.

 Πάντως σύμφωνα με τον ετήσιο προγραμματισμό προσλήψεων (βάση των καταγεγραμμένων κενών οργανικών θέσεων των φορέων) την οποία υπέβαλε στο υπουργικό συμβούλιο ο κ. Βορίδης στις αρχές του περασμένου Οκτωβρίου, απαιτείται η κάλυψη περίπου 16.000 θέσεων εργασίας σε φορείς του Δημοσίου. Θέσεις τις οποίες θα κληθούν να καλύψουν οι επιτυχόντες από την «δεξαμενή» καθώς θα τρέχουν προκηρύξεις για την κάλυψη τους.

Απ'ότι φαίνεται όμως, στα δικαστήρια θα κριθεί αυτός ο συγκεκριμένος διαγωνισμός κι αυτό διότι λάθη και τραγελαφικά προβλήματα οδήγησαν χιλιάδες υποψηφίους να αποστείλουν εξώδικα.

Καθυστέρηση, ανοχή στα κινητά, λάθος εκτύπωση θεμάτων, φωτοτυπικά που δεν λειτουργούσαν, μερικά από τα τραγικά προβλήματα. Στο φως της δημοσιότητας έχουν έρθει πολλές καταγγελίες για το αδιάβλητο των εξετάσεων. Από τους 77.000 υποψηφίους, οι 1.200 σκοπεύουν να κινηθούν δικαστικά. Μάλιστα, μία εκ των υποψηφίων ανέφερε πως «Ο χρόνος έναρξης ήταν 9 το πρωί, αλλά σε πολλά εξεταστικά κέντρα ξεκίνησαν στις 10.00, 10.30, 10.40» «Σε πολλά εξεταστικά κέντρα υπήρχε ανοχή στα κινητά, ενώ οι οδηγίες του ΑΣΕΠ λένε ότι τα κινητά πρέπει να είναι στο πάτωμα. Τους επέτρεπαν να έχουν τα κινητά ανοιχτά μέχρι να έρθουν τα θέματα.

Οπότε καταλαβαίνετε κάποιος μπήκε στις 09.00 βγήκε στις 10.00 και διέδωσε τα θέματα. Σε ορισμένα εξεταστικά κέντρα, επειδή δεν υπήρχε ρολόι άφησαν τους εξεταζόμενους να έχουν τα κινητά τους πάνω στα θρανία τους και άπλα τους υποχρέωσαν να το έχουν flight mode», πρόσθεσε. «Υπήρχε το κομμάτι του αριθμητικού συλλογισμού και σε πολλά εξεταστικά κέντρα δεν τυπώθηκαν σωστά τα θέματα. Αυτό το παραδέχθηκε και ο ΑΣΕΠ και έδωσαν 30 λεπτά έξτρα, αλλά στο δικό μας εξεταστικό κέντρο έδωσαν 5 λεπτά», ανέφερε χαρακτηριστικά. Όλα σωστά λόγω της… φωτοτυπίας Ακόμη, ένα από τα πιο τραγελαφικά γεγονότα είναι ότι η Κεντρική Επιτροπή Διαγωνισμού ανακοίνωσε ότι στο μάθημα «Δοκιμασία Δεξιοτήτων και Εργασιακής Αποτελεσματικότητας» όλες οι απαντήσεις θα θεωρηθούν σωστές!

Διφορούμενες απαντήσεις Πέρα όμως από λάθη στην διαδικασία, υπάρχουν και αρκετές καταγγελίες για τις απαντήσεις των θεμάτων που κλήθηκαν να γράψουν οι υποψήφιοι. Το λάθος βρισκόταν στο κομμάτι των δεξιοτήτων, καθώς οι απαντήσεις ήταν διφορούμενες. Κι αυτό γιατί οι ερωτήσεις σχεδιάστηκαν για να βαθμολογηθούν ποσοστιαία με τη διαβαθμισμένη λογική – από τις τέσσερις απαντήσεις η μία είναι λάθος, άλλες δύο είναι λίγο πιο σωστές και η τέταρτη είναι η ορθότερη -, ωστόσο θα βαθμολογηθεί μόνο η σωστή απάντηση. Σύμφωνα δε με τα «ΝΕΑ», το υπουργείο αναφέρει πως δεν φέρει ευθύνη για το διαγωνιστικό μέρος. «Το υπουργείο έφτιαξε το νομοθετικό πλαίσιο, πάνω στο οποίο έρχεται και πατάει ο διαγωνισμός». Στο ίδιο μήκος κύματος είναι και η ανακοίνωση που εξέδωσε προχθές το υπουργείο, στην οποία αναφέρεται πως δεν είναι δυνατόν «να εγκαλείται το υπουργείο για ανακοινώσεις της Κεντρικής Επιτροπής Διαγωνισμού του ΑΣΕΠ και για επιλογές που κάνει αυτή σε σχέση με τον διαγωνισμό».

Πατώντας  ΕΔΩ  θα εμφανιστεί το άρθρο του Νίκου Γιαννόπουλου που δημοσιεύτηκε στην εβδομαδιαία εφημερίδα ΕΠΟΧΗ με τον τίτλο "Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Όλα πήγαν λάθος, έφτασε η ώρα των εξώδικων"

Τελευταία τροποποίηση στις Τετάρτη, 22 Μαρτίου 2023 13:36

Προσθήκη νέου σχολίου

Κωδικός ασφαλείας
Ανανέωση