Δευτέρα, 20 Μαρτίου 2023 09:30

ΠΕΙΡΑΙΑΣ για όλους: Τα υπέρ και τα κατά της επιλογής της περιοχής του Αγίου Διονυσίου για την ανέγερση του Δικαστικού Μεγάρου

Επιλέγουσα ή Συντάκτρια 
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

dikastiko peiraiaΜε ένα κατηγορηματικό «όχι» απάντησε ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Πειραιά, Ηλίας Κλάππας, στην ερώτηση των δημοσιογράφων Γιάννη Κλάδη και Νίκου Παρασκευά αν ικανοποιεί τον ίδιο και τον ΔΣΠ η επιλογή της μετεγκατάστασης των Δικαστηρίων στην περιοχή του Αγίου Διονυσίου, ύστερα από την κατακύρωση του σχετικού διαγωνισμού στην εταιρεία Dimand. Μιλώντας στο Κανάλι Ένα 90,4 και στην εκπομπή «Στον παλμό του Πειραιά» το Σάββατο 18.03.2023, ο κ. Κλάππας εξήγησε ότι ένα Δικαστικό Μέγαρο πρέπει να έχει ένα εμφανές χωροταξικό αποτύπωμα στο κέντρο της πόλης, να είναι τοπόσημο και σημείο αναφοράς. «Κρύβεται η Δικαιοσύνη πίσω από μηχανουργεία» είπε χαρακτηριστικά, ενώ διευκρίνισε ότι η επιλογή αυτή ήταν η καλύτερη λύση από άποψη σύγχρονης κτιριακής ασφάλειας τη στιγμή που η πολιτεία έχει αγνοήσει καταφανώς τη βούληση των φορέων της πειραϊκής κοινωνίας και έχει δώσει το προβάδισμα στην ιδιωτική πρωτοβουλία επιτρέποντάς της να ορίζει τον προσανατολισμό της πόλης.

Την ίδια άποψη συμμερίζεται και ο Νίκος Μπελαβίλας, επικεφαλής της παράταξης «Πειραιάς για Όλους», ο οποίος -συμμετέχοντας στην ίδια εκπομπή- επισήμανε ότι η παρούσα κυβέρνηση απαξιώνει καθετί δημόσιο, ιδιωτικοποιώντας στην ουσία τον δημόσιο σχεδιασμό και παραχωρώντας στους ιδιώτες τον ρυθμιστικό ρόλο στην εξέλιξη της πόλης. 

Συγκεκριμένα για τα Δικαστήρια υπενθύμισε ότι, με την άνοδο της κυβέρνησης Μητσοτάκη στην εξουσία το 2019, ο υπουργός Επικρατείας Γιώργος Γεραπετρίτης διέγραψε μονοκονδυλιά ό,τι προηγήθηκε -ακυρώνοντας τις προτάσεις των φορέων της πόλης για το παλιό Τελωνείο- και απευθυνόμενος στον Δήμο Πειραιά, επέβαλε το κτίριο που θα στεγάσει τα δικαστήρια να είναι ιδιωτικό και να είναι του Κεράνη. Ήταν λάθος του Δήμου να μην ασκήσει βέτο και να αντιπροτείνει ένα δημόσιο κτίριο. Φαίνεται ότι επηρεάστηκε από την υπόσχεση πως μέσα σε 18 μήνες ο Πειραιάς θα είχε δικαστήρια και με συνοπτικές διαδικασίες η υπόθεση θα προχωρούσε προς αυτή την κατεύθυνση, αν δεν υπήρχε ο Δικηγορικός Σύλλογος Πειραιά να ζητήσει τη διεξαγωγή διαγωνισμού για λόγους διαφάνειας. Ύστερα από ενστάσεις και ακυρώσεις ο με πολύ συγκεκριμένες προδιαγραφές διαγωνισμός κατακυρώθηκε στην Dimand και «καταλήξαμε σε μια λύση που δεν είναι η καλύτερη αλλά και ταυτόχρονα δεν είναι η χειρότερη μπροστά σε αυτά που είχαν επιλεγεί» σημείωσε ο Νίκος Μπελαβίλας, υποστηρίζοντας ότι αν δεν υπήρχε αντίπαλη εταιρεία διεκδίκησης του έργου, ο Πειραιάς όχι μόνο θα φορτωνόταν στην πλάτη του το κτίριο Κεράνη και χρέος 80 εκ.ευρώ αλλά θα έμπαινε και σε μια περιπέτεια άνευ προηγουμένου λόγω της ακαταλληλότητας του κτιρίου.

Η ανέγερση του Δικαστικού Μεγάρου στην περιοχή του Παπαστράτου εγγυάται την ασφάλεια των εργαζομένων και των επισκεπτών/τριών, εξασφαλίζει χώρους στάθμευσης, δυσκολεύει όμως την ανεμπόδιστη και γρήγορη πρόσβαση καθώς η θέση του είναι απόμακρη. «Δεν είναι τυχαίο να επιλέγουμε τα εμβληματικά δημόσια κτίρια να βρίσκονται πάνω σε κεντρικές πλατείες, πάνω στα κεντρικά μέτωπα μιας πόλης» είπε ο Νίκος Μπελαβίλας, τονίζοντας ότι το Τελωνείο είχε όλες εκείνες τις προδιαγραφές που χαρακτηρίζουν ένα κτίριο εμβληματικό, μνημειώδες και επιβλητικό πάνω στο λιμάνι, στο κέντρο της πόλης και με το πλεονέκτημα ότι είναι ένα δημόσιο κτίριο. 

Αλλά δεν είναι μόνο η περίπτωση των Δικαστηρίων, με την οποία αποκαλύπτεται ότι η παρούσα κυβέρνηση αδιαφορεί πλήρως για τις αποφάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου, του Δικηγορικού Συλλόγου και των υπόλοιπων φορέων του Πειραιά, ενώ ταυτόχρονα αναθέτει στην ιδιωτική πρωτοβουλία να κατευθύνει κατά το δοκούν και προς εξυπηρέτηση ιδίων συμφερόντων τον σχεδιασμό για την ανάπτυξη της πόλης. Τον Σεπτέμβριο του 2019 ο υπουργός Άδωνις Γεωργιάδης «πάγωσε» τη δρομολογημένη λύση από την προηγούμενη περιφερειακή αρχή Δούρου/Γαβρίλη στο αίτημα του εμπορικού κόσμου για τη δημιουργία της Ιπποδάμειας Αγοράς, λέγοντας ότι ο χώρος θα δοθεί σε ιδιώτη επενδυτή για τη στέγαση έκθεσης πολυτελών αυτοκινήτων. Όπως υπογράμμισε ο Νίκος Μπελαβίλας, η ΧΡΩΠΕΙ -ένας δημόσιος χώρος καινοτομίας που σχεδιάστηκε από την προηγούμενη κυβέρνηση- δόθηκε επίσης σε ιδιώτες καθώς και το χωρικό σχέδιο του Νέου Φαλήρου. Ιδιώτες χειρίστηκαν το τελικό σχέδιο στον Άγιο Διονύση και ιδιώτες ανέλαβαν την ανάπλαση της Πειραϊκής, προσκομίζοντας μια μελέτη «της πλάκας» που επιστράφηκε για ανασχεδιασμό.

Σε αυτή τη φάση και υπολογίζοντας ότι -αν όλα πάνε καλά- η μετεγκατάσταση των δικαστηρίων θα γίνει σε μια πενταετία, ο ρόλος του Δήμου παίρνει τον χαρακτήρα του επισπεύδοντος για την αποτροπή περισσότερων καθυστερήσεων εξαιτίας γραφειοκρατικών διαδικασιών ή εμπλοκής αντίπαλων εταιριών. Τα Δικαστήρια στη Σκουζέ -η προσωρινή λύση που κράτησε 40 χρόνια- παρουσιάζουν προβλήματα. Για να μην κινδυνεύσουν άνθρωποι, δεν χωρούν ολιγωρίες και κωλυσιεργίες.

► Ακούστε τον Νίκο Μπελαβίλα στον σύνδεσμο https://bit.ly/40hJvSn

 

► Ακούστε τον πρόεδρο του ΔΣΠ, Ηλία Κλάππα στον σύνδεσμο https://bit.ly/3yQmsCD

Προσθήκη νέου σχολίου

Κωδικός ασφαλείας
Ανανέωση