Δευτέρα, 13 Μαρτίου 2023 09:39

Διεθνής Αμνηστία: Σοκαριστικά τα κέρδη της Saudi Aramco για το 2022

Επιλέγων ή Συντάκτης 
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

aramcoΗ Διεθνής Αμνηστία χαρακτήρισε «σοκαριστικά» τα κέρδη της Aramco και επεσήμανε ότι θα έπρεπε να χρησιμοποιηθούν για τη χρηματοδότηση μιας μετάβασης στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, βασισμένη στα ανθρώπινα δικαιώματα. 

«Είναι σοκαριστικό μία εταιρεία να έχει κέρδη που ξεπερνούν τα 161 δισεκατομμύρια δολάρια σε έναν χρόνο με την πώληση ορυκτών καυσίμων, τον μεγαλύτερο παράγοντα της κλιματικής κρίσης», επεσήμανε η Ανιές Καλαμάρ, γενική διευθύντρια της Διεθνούς Αμνηστίας. 

 «Είναι ακόμη πιο σοκαριστικό επειδή αυτό το πλεόνασμα συγκεντρώθηκε κατά τη διάρκεια μιας παγκόσμιας κρίσης για το κόστος διαβίωσης και με τη βοήθεια της αύξησης των τιμών ενέργειας που προκλήθηκαν από τον πόλεμο της Ρωσίας εναντίον της Ουκρανίας», συμπλήρωσε. 

Σ.Δ από τα ρεπορτάζ. 

Τα κέρδη της Aramco -της δεύτερης πολυτιμότερης εισηγμένης εταιρείας στον κόσμο μετά την Apple - αυξήθηκαν κατά 46% σε σύγκριση με μία χρονιά νωρίτερα, χάρη στην εκτίναξη των τιμών της ενέργειας και την άνοδο της παγκόσμιας ζήτησης για πετρέλαιο. Αξίζει να σημειωθεί ότι τα κέρδη της συγκεκριμένης εταιρείας ξεπέρασαν εκείνα της Shell, της BP, της Exxon και της Chevron αθροιστικά. Τα κέρδη της εταιρείας για το 2022 είναι τριπλάσια από εκείνα της Exxon- που ανήλθαν σε 56 δισεκατομμύρια- ενώ είναι τετραπλάσια και πλέον από εκείνα της Shell (39,9 δισ.), της Chevron (36,5 δισ.) και της BP (27,7 δισ.), οι περισσότερες από τις οποίες επίσης κατέγραψαν ρεκόρ.

Η τιμή του πετρελαίου Brent έχει επανέλθει στα 82 δολάρια το βαρέλι, έχοντας φτάσει τα 120 δολάρια μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία. Η Aramco επιβεβαίωσε ότι θα συνεχίσει να επενδύσει στην αύξηση της μέγιστης δυνατής παραγωγής σε 13 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα έως το 2027.  

Η μεγαλύτερη πετρελαϊκή εταιρεία στον κόσμο- της οποίας το 95% ανήκει στην κυβέρνηση της Σαουδικής Αραβίας- ανακοίνωσε μέρισμα 19,5 δισεκατομμυρίων δολαρίων για το τέταρτο τρίμηνο.

Να σημειώσουμε πως το το ΑΕΠ της Ελλάδας ανήλθε το 2022 σε 192,1 δισ. ευρώ, έναντι 181,3 δισ. ευρώ το 2021. Αν συνυπολογίσουμε  με τα κέρδη της Aramco, που έφτασαν τα 161δισ., τα περιουσιακά της στοιχεία, σίγουρα θα ξεπερνούν κατά πολύ το ΑΕΠ της χώρας μας. Αυτό, προφανώς είναι καλό για την Aramco, τους μετόχους της, και για την κυβέρνηση της Σαουδικής Αραβίας, για μας όμως και για χώρες με ΑΕΠ πάνω κάτω σαν τον δικό μας, είναι καλό, κακό, αδιάφορο, εξαρτάται;  

Και  Νορβηγία: Ποσό ρεκόρ στα έσοδα από πετρέλαιο και φυσικό αέριο- Τριπλάσια από το 2021  Το ποσόν έφτασε τα 131 δισ. και το Όσλο απορρίπτει σχόλια που αναφέρουν ότι «επωφελείται από τον πόλεμο».

Τελευταία τροποποίηση στις Δευτέρα, 13 Μαρτίου 2023 15:35
Λάκης Ιγνατιάδης

Ραβδοσκοπία ατζαμή

Προσθήκη νέου σχολίου

Κωδικός ασφαλείας
Ανανέωση