Κυριακή, 12 Μαρτίου 2023 14:40

Έναρξη των νέων μαθημάτων του Mathesis τη Δευτέρα 13.3

Επιλέγων ή Συντάκτης 
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

mathesisΦίλες και φίλοι,

O νέος κύκλος μαθημάτων ξεκινάει και επίσημα, αυτή τη Δευτέρα 13/3/2023!

Στα μαθήματα αυτού του κύκλου θα αποκτήσουμε μια ολοκληρωμένη εικόνα για τα δικαιώματά μας όταν καταφεύγουμε σε υπηρεσίες υγείας και θα μάθουμε να γράφουμε σωστά και ασφαλή προγράμματα με τη γλώσσα Java. Επίσης, θα μιλήσουμε για την Επανάσταση του 1821 και τη δημιουργία του ελληνικού κράτους, θα κάνουμε μία συστηματική εισαγωγή στις γλωσσικές σπουδές και θα μελετήσουμε τις εφαρμογές της κβαντικής θεωρίας σε ατομικό και μοριακό επίπεδο.

Με την ευκαιρία της επικοινωνίας μας, θα θέλαμε να ενημερώσουμε ότι με αφορμή την επανάληψη του μαθήματος Η Επανάσταση του 1821. Ένα δύσκολο εγχείρημα μιας περίπλοκης κοινωνίας, την Τετάρτη 15/3/2023 στις 19:30 θα πραγματοποιηθεί ζωντανή διαδικτυακή συζήτηση με τη διδάσκουσα Μαρία Ευθυμίου. Όσες και όσοι ενδιαφέρεστε, μπορείτε να παρακολουθήσετε τη συζήτηση ζωντανά, εδώ.

Ευχόμαστε καλή αρχή!

Η ομάδα του Mathesis

ΔΙΚ1.2 Τα δικαιώματα των ασθενών: Κανόνες για την προστασία μας κατά την πρόσβαση σε υπηρεσίες υγείας (Nέο)

Στην καθημερινότητά μας, στις συζητήσεις μας, στις ευχές μας η υγεία είναι πάντα στο επίκεντρο της προσοχής. Εύλογα θεωρούμε την υγεία ως το πρώτο και σημαντικότερο αγαθό, ως αναγκαία προϋπόθεση για κάθε άλλη δραστηριότητα που αναπτύσσουμε. Σε διάφορες στιγμές της ζωής μας εμείς ή οι αγαπημένοι μας θα χρειαστεί να καταφύγουμε σε υπηρεσίες υγείας για να αντιμετωπίσουμε κάποιο πρόβλημα υγείας. Αντιμέτωποι με την ασθένεια βρισκόμαστε σε θέση αδυναμίας. Η αδυναμία οφείλεται από τη μια πλευρά στην εξασθένηση του οργανισμού και από την άλλη στην άγνοιά μας για τη σημασία μιας ασθένειας και τον κατάλληλο τρόπο αντιμετώπισής της.

 

Η διαπίστωση της αδυναμίας των πολιτών κατά την πρόσβαση σε υπηρεσίες υγείας οδήγησε την πολιτεία στην πρόβλεψη κανόνων και θεσμών αναγκαίων για τη διασφάλιση του δικαιώματος στην υγεία. Οι κανόνες αυτοί ρυθμίζουν ειδικότερα τον τρόπο παροχής των ιατρικών υπηρεσιών και προβλέπουν δικαιώματα που είναι αναγκαία για την προστασία των ασθενών. Εκτός από την πρόβλεψη κανόνων είναι εξίσου σημαντικό να γνωρίζουμε ως πολίτες τις ρυθμίσεις που αφορούν την παροχή υπηρεσιών υγείας, όπως επίσης και τα δικαιώματά μας. Στο πλαίσιο αυτού του μαθήματος θα εξηγήσουμε τους κανόνες που είναι αναγκαίοι για την καλύτερη δυνατή προστασία μας κάθε φορά που έχουμε ανάγκη να καταφύγουμε στη βοήθεια των επαγγελματιών υγείας τόσο σε δημόσιο όσο και σε ιδιωτικό επίπεδο. Θα τονίσουμε την σημασία του δικαιώματος στην υγεία που διασφαλίζεται τόσο με κανόνες του Συντάγματος, της Ευρωπαϊκής Σύμβασης των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου και άλλων Διεθνών Συμβάσεων αλλά και κανόνων της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Θα μιλήσουμε ειδικότερα για το δικαίωμά μας να λαμβάνουμε πλήρη ενημέρωση και να συναινούμε πριν υποβληθούμε σε οποιαδήποτε θεραπεία. Θα εξηγήσουμε γιατί η ενημέρωση αυτή αποτελεί ένα από τα σημαντικότερα εργαλεία προστασίας των πολιτών. Θα μιλήσουμε όμως και για τα δικαιώματά μας που γεννιούνται μετά την πρόσβασή μας σε υπηρεσίες υγείας αλλά και τους διάφορους θεσμούς που βοηθούν στη διεκδίκηση των δικαιωμάτων μας αυτών, όπως η πρόσβαση στη Δικαιοσύνη ή ο Συνήγορος του Πολίτη. Τέλος, θα αναφερθούμε σε ειδικές κατηγορίες ασθενών και στις ιδιαίτερες ανάγκες τους, όπως οι ψυχικά ασθενείς, οι άνθρωποι κοντά στο τέλος της ζωής και άλλα ευάλωτα άτομα.

Διδάσκοντες: Κωνσταντίνος Α. Ρόκας - Ευρυδίκη Κραββαρίτη, Πανεπιστήμιο Λευκωσίας - Ιατρική Σχολή ΕΚΠΑ
Έναρξη: 13/3/2023
Εγγραφείτε Τώρα

HY2.1 Εισαγωγή στον προγραμματισμό με τη γλώσσα Java: Αναθεωρημένη έκδοση 2023 (Ε)

Η Java παραμένει η πιο δημοφιλής γλώσσα προγραμματισμού εδώ και 30 περίπου χρόνια. Προσανατολισμένη εξαρχής προς τον Παγκόσμιο Ιστό (World Wide Web), ώστε να δώσει «κίνηση και αλληλεπίδραση» στις στατικές ιστοσελίδες εκείνης της εποχής, είναι μια αμιγώς αντικειμενοστραφής γλώσσα προγραμματισμού που παραμένει στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος τόσο για εφαρμογές επιφάνειας εργασίας όσο και για εφαρμογές ιστού ή έξυπνων συσκευών.

Αν θέλετε να μάθετε κι εσείς να γράφετε προγράμματα στη γλώσσα προγραμματισμού που «τρέχει» σε δισεκατομμύρια συσκευές στον κόσμο, τότε αυτό το μάθημα είναι για σας. Θα μάθετε τις βασικές έννοιες του αντικειμενοστραφούς προγραμματισμού, τι να προσέξετε για να γράφετε σωστά και ασφαλή προγράμματα και θα δείτε τις βελτιώσεις που έχουν εισαχθεί στις τελευταίες εκδόσεις της γλώσσας.

Το ανανεωμένο αυτό εισαγωγικό μάθημα είναι διάρκειας 6 εβδομάδων και -σε αντίθεση με την προηγούμενη εκδοχή του η οποία προϋπέθετε γνώσεις προγραμματισμού είτε σε άλλη γλώσσα είτε σε παλαιότερη έκδοση της γλώσσας Java- απευθύνεται και σε ανθρώπους χωρίς απαραίτητα προηγούμενη επαφή με τον προγραμματισμό. Ξεκινά με τα βασικά των ηλεκτρονικών υπολογιστών, παρέχει την έννοια των αλγορίθμων και στη συνέχεια εισάγει τον μαθητή στη μαγεία του προγραμματισμού με τη γλώσσα Java, η οποία θεωρείται μία από τις καταλληλότερες για πρώτη επαφή με τον προγραμματισμό. Σε σχέση με την προηγούμενη έκδοση, έχει πολλές περισσότερες λυμένες ασκήσεις τις οποίες ο διδάσκων εξηγεί βήμα-βήμα, ώστε ο μαθητής να εξοικειωθεί με τον αντίστοιχο τρόπο σκέψης. Επιπλέον, στο μάθημα θα δημιουργήσουμε μαζί ένα ολόκληρο πρόγραμμα, το οποίο θα χτίζουμε βήμα-βήμα κάθε εβδομάδα. Αν και το μάθημα καλύπτει λιγότερη ύλη από την προηγούμενη έκδοσή του, περιλαμβάνει επιπλέον εισαγωγικά στοιχεία της γλώσσας Java, είναι πολύ πιο αναλυτικό και επεξηγεί με περισσότερη λεπτομέρεια -πέρα από το βασικό συντακτικό- τις δομές δεδομένων που προσφέρει η γλώσσα καθώς και τις βασικές έννοιες του αντικειμενοστραφούς προγραμματισμού, σε βαθμό που δεν καλύπτει ως τώρα η ελληνική βιβλιογραφία.

Η παρακολούθηση του μαθήματος περιλαμβάνει quiz στο τέλος κάθε ενότητας ώστε να κατανοήσει ο μαθητής καλύτερα την ύλη που παρουσιάζεται αλλά και να δώσει περισσότερη προσοχή σε κάποια σημεία της γλώσσας, ένα τελικό τεστ και την εκπόνηση μιας τελικής εργασίας που παραδίδεται προς αξιολόγηση. Ο σπουδαστής που θα ολοκληρώσει το μάθημα αυτό θα είναι σε θέση να προγραμματίζει στη γλώσσα Java και να λύνει μόνος του ενδιαφέροντα πρακτικά προβλήματα.

Διδάσκων: Γιάννης Κωστάρας, Προγραμματιστής, Μέλος του Apache-Netbeans
Έναρξη: 13/3/2023
Εγγραφείτε Τώρα
 

ΙΣΤ1.2 Η Επανάσταση του 1821. Ένα δύσκολο εγχείρημα μιας περίπλοκης κοινωνίας (Ε)

Ο Πόλεμος της Ελληνικής Ανεξαρτησίας διήρκεσε περίπου επτά χρόνια κατά τα οποία οι εσωτερικές πολιτικές διεργασίες και συγκρούσεις αποδείχθηκαν εξίσου σφοδρές με εκείνες στα πεδία των μαχών και στα κέντρα αποφάσεων της διεθνούς διπλωματίας. Μέσα από περίπλοκες αλλαγές των πραγμάτων και την πολυπρόσωπη επέμβαση της Αγγλίας, της Γαλλίας και της Ρωσίας δημιουργήθηκε το πρώτο ανεξάρτητο εθνικό κράτος στην ελληνική ιστορία, ορίστηκαν τα σύνορά του καθώς και ο πρώτος Κυβερνήτης του, ο Κερκυραίος Ιωάννης Καποδίστριας. Τα γεγονότα αυτά απετέλεσαν εφαλτήριο για περαιτέρω εξελίξεις εντός και εκτός Οθωμανικής Αυτοκρατορίας.

Διδάσκουσα: Μαρία Ευθυμίου, Πανεπιστήμιο Αθηνών
Έναρξη: 13/3/2023
Εγγραφείτε Τώρα
 

ΓΛΩ1 Τι είναι γλώσσα; Από τη νόηση στη φωνή (Ε)

Το μάθημα αυτό αποτελεί μια συστηματική εισαγωγή στις γλωσσικές σπουδές. Σκοπός του είναι η γνωριμία με τη Γλωσσολογία μέσα από βασικές ερωτήσεις σχετικά με τη γλώσσα όπως «τι είναι γλώσσα;», «ποια είναι η σχέση της γλώσσας με τον πολιτισμό αλλά και με τη σκέψη;», «είναι ανθρώπινο προνόμιο η γλώσσα;», «από τι είναι φτιαγμένη και πώς λειτουργεί η γλώσσα;». Επίσης, το μάθημα καταπιάνεται με το γιατί υπάρχουν διαφορετικές γλώσσες, ως προς τι διαφέρουν μεταξύ τους αλλά και με τα κοινά μεταξύ τους στοιχεία. Τέλος, το μάθημα εξετάζει τι είναι Γλωσσολογία και προσφέρει μια ξενάγηση με παραδείγματα στην ανάλυση της δομής και της λειτουργίας της γλώσσας.

Διδάσκων: Φοίβος Παναγιωτίδης, Πανεπιστήμιο Κύπρου
Έναρξη: 13/3/2023
Εγγραφείτε Τώρα
 

ΦΥΣ1.2 Εισαγωγή στην Κβαντική Φυσική 2: Οι βασικές εφαρμογές (Ε)

Πρόκειται βέβαια για το δεύτερο μέρος του μαθήματος Εισαγωγή στην Κβαντική Φυσική 1, το οποίο αναπτύσσει περαιτέρω τις βασικές ιδέες της κβαντικής θεωρίας, κυρίως όμως τις εφαρμόζει στον ατομικό και μοριακό μικρόκοσμο με σκοπό τη θεμελιώδη κατανόηση της δομής και των ιδιοτήτων των βασικών συστατικών του. Ειδικότερα οι δύο βασικοί στόχοι της Εισαγωγής στην Κβαντική Φυσική 2 είναι η κβαντική εξήγηση του περιοδικού συστήματος των στοιχείων και η οικοδόμηση μιας θεωρίας του χημικού δεσμού στο απλούστερο δυνατό επίπεδο.

Διδάσκων: Στέφανος Τραχανάς, ΙΤΕ - Πανεπιστήμιο Κρήτης
Έναρξη: 13/3/2023
Εγγραφείτε Τώρα
 

ΦΥΣ1.1 Εισαγωγή στην Κβαντική Φυσική 1: Οι βασικές αρχές (Ε)

Γιατί τα άτομα συμπεριφέρονται ως συμπαγή και ασυμπίεστα σφαιρίδια ενώ είναι τελείως κούφια; Γιατί ένα άτομο οξυγόνου «βγαίνει» πάντα το ίδιο ακόμα και αν το διαλύσουμε και «ρίξουμε» ξανά τα ηλεκτρόνιά του γύρω από τον πυρήνα; Γιατί ο πυρήνας είναι γίγαντας ενέργειας ενώ είναι νάνος μεγέθους; Έχει σχέση αυτό με τη μακροβιότητα του ήλιου μας στην οποία οφείλεται η ανάδυση και η ανέλιξη της ζωής πάνω στη Γη; Πού οφείλεται ο πιθανοκρατικός χαρακτήρας των κβαντικών νόμων; Σε ατελή γνώση των διαδικασιών του μικρόκοσμου, όπως έλεγε ο Αϊνστάιν, ή είναι «στη φύση των πραγμάτων», όπως έλεγε ο Μπορ;

Αν τα παραπάνω ερωτήματα προκαλούν το ενδιαφέρον σας και θα θέλατε να είστε σε θέση να τα απαντήσετε από πρώτες αρχές, τότε ένα μάθημα όπως τούτο εδώ θα σας βοηθήσει να το πετύχετε. Θα σας προσφέρει μια καλή εισαγωγική κατανόηση των βασικών ιδεών της κατεξοχήν θεωρίας που κυβερνά τον κόσμο μας.

Στην τρέχουσα έκδοσή του, το μάθημα έχει προσαρμοστεί ειδικά για καθηγητές Λυκείου, οι οποίοι φέτος καλούνται για πρώτη φορά να διδάξουν μια στοιχειώδη εισαγωγή στις βασικές έννοιες της κβαντομηχανικής. Το μάθημα περιλαμβάνει σχεδόν όλα τα διδασκόμενα στο Λύκειο θέματα, ενώ η τελευταία του εβδομάδα πάει και ένα μικρό βήμα πιο πέρα.

Διδάσκων: Στέφανος Τραχανάς, ΙΤΕ - Πανεπιστήμιο Κρήτης
Έναρξη: 12/12/2022 και συνεχίζεται
Εγγραφείτε Τώρα
 
Τελευταία τροποποίηση στις Κυριακή, 12 Μαρτίου 2023 14:45
Λάκης Ιγνατιάδης

Ραβδοσκοπία ατζαμή

Προσθήκη νέου σχολίου

Κωδικός ασφαλείας
Ανανέωση