Κυριακή, 26 Φεβρουαρίου 2023 17:51

Ο εφοπλιστής Λαιμός, το Πάπιγκο και οι καταγγελίες για μπετόν αρμέ στο Εθνικό Πάρκο της Βόρειας Πίνδου

Επιλέγων ή Συντάκτης 
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

papigoΣτο Πάπιγκο και στο μικρό Πάπιγκο έχω πάει τέσσερις φορές σε διαφορετικές εποχές και κάθε φορά πολύ το φχαριστήθηκα. Την πρώτη μάλιστα πιο πολύ γιατί ήταν και το ξάφνιασμα ήταν και ότι δεν είχαν ακόμα τουριστικοποιηθεί και οι κάτοικοι εξέπεμπαν τη φυσικότητα του φιλόξενου οικοδεσπότη. Πάντα βέβαια παίζει ρόλο και η παρέα, αλλά τα δυο αυτά ορεινά χωριά έχουν πολλά ατού από μόνα τους για να σε κερδίσουν. Θες η ανάγλυφη τοποθεσία τους και όσα ωραία βρίσκονται δίπλα τους, θες η παραδοσιακή Ζαγορίτικη αρχιτεκτονική τους, θες η πλούσια και ποικιλόμορφη βλάστηση που τα περικυκλώνει (το Πάπιγκο βρίσκεται πολύ κοντά στο φαράγγι του Βίκου και εντός του Εθνικού Δρυμού Βίκου - Αώου) , θες και τα έξοχα φαγητά τους, ιδιαίτερα οι πίτες τους, όλα αυτά με ανέβαζαν ώστε κάθε φορά ήθελα μετά χαράς να πάω και να ξαναπάω κι αν δεν ήταν τόσο μακρυά θα είχα πάει εικοσιτέσσερις. Κι ένας επιπλέον λόγος αυτής της επιθυμίας ήταν πως σε κάθε επίσκεψή μου τα έβλεπα με νέο μάτι, ανακάλυπτα καινούργιες απρόσμενες ομορφιές. 

Η κάθε επίσκεψή μου απείχε από την επόμενη αρκετά χρόνια και κάθε φορά αυτό που μου έκανε εντύπωση ήταν το πόσες λίγες ήταν οι αλλαγές κι αυτό το αναφέρω ως κάτι καλό. Κάποια στιγμή έμαθα ότι αυτό συνέβαινε διότι τα δύο αυτά χωριά είναι ανακηρυγμένα παραδοσιακά που στην πράξη σημαίνει ότι ούτε καρφί, που λέει ο λόγος, δεν μπορείς να καρφώσεις χωρίς ειδική άδεια.   

Προς τι τώρα αυτή η αναφορά σ'αυτά τα δύο πιο ξακουστά Ζαγοροχώρια; Οι περιβαλλοντικές οργανώσεις της περιοχής βγήκαν στο κλαρί του ΣτΕ καταγγέλοντας ότι ο εφοπλιστής Αντώνης Λαιμός κτίζει δύο κατοικίες μέσα στο Εθνικό Πάρκο της Βόρειας Πίνδου με τις πλάτες του δήμου και την ανοχή και τις "διευκολύνσεις" της περιφέρειας Ιωαννίνων και του Υπουργείου Περιβάλλοντος. Μάλιστα δέκα οικολογικες οργανώσεις που καταγγέλουν ως προσχηματική τη διαβούλευση για το νομοσχέδιο του υπουργείου Περιβάλλοντος λόγω του χρόνου παρεμβάσεων που είναι 4 ημέρες και λήγει στις 28.2, αναφέρουν ότι ανάμεσα στα άλλα στο άρθρο 136 δίνεται το δικαίωμα για διορθώσεις σφαλμάτων και λαθών στα όρια των οικισμών με υπουργικές αποφάσεις, αντί για προεδρικό διάταγμα, το οποίο θα χρειαστεί να περάσει από τον έλεγχο του Συμβουλίου της Επικρατείας: «Μπορεί να λύσει με μία υπουργική υπογραφή το ζήτημα στα επίμαχα ακίνητα» μας λένε πολεοδόμοι που γνωρίζουν τη νομοθεσία.

Το βασικό πρόβλημα: Εντός ή εκτός

«Εντός ή εκτός;» είναι το βασικό ερώτημα στην υπόθεση της αδειοδότησης και εν συνεχεία της κατασκευής των δύο κατοικιών του εφοπλιστή Αντώνη Λαιμού. Για τις περιβαλλοντικές οργανώσεις «οι δύο κατοικίες κτίζονται εκτός ορίων του παραδοσιακού οικισμού και εντός του πυρήνα του εθνικού πάρκου όπου απαγορεύεται η δόμηση». Για την αυτοδιοίκηση και τις υπηρεσίες που εξέδωσαν τις οικοδομικές άδειες «οι κατοικίες χτίζονται εντός οικισμού».

Για να γίνει πιο κατανοητό, η «μάχη» των ορίων παίζεται ως εξής: Ακριβώς εκεί που τελειώνει το νότιο όριο του οικισμού στο Μεγάλο Πάπιγκο, ξεκινάει ο πυρήνας του εθνικού πάρκου. Υπάρχει δηλαδή κοινό όριο με την προστατευόμενη περιοχή.  

«Στην πραγματικότητα οι εκτάσεις του εφοπλιστή βρίσκονται σχεδόν αμέσως μετά», λέει στη LiFO o διευθυντής της «Καλλιστώ», Σπύρος Ψαρούδας. «Δεν είναι καν σε επαφή με το όριο του οικισμού, καθώς ενδιαμέσως υπάρχει ένα άλλο εκκλησιαστικό ακίνητο. Εχουν ξεχειλώσει δηλαδή τα όρια του οικισμού, προκειμένου να εξυπηρετήσουν οικοδομική δραστηριότητα μέσα στον πυρήνα του εθνικού πάρκου. Γι' αυτό και προσφεύγουμε στο Συμβούλιο της Επικρατείας, για να καταπέσουν οι οικοδομικές άδειες οι οποίες εκδόθηκαν στηριζόμενες σε όρια που τροποποιήθηκαν εκ των υστέρων και παρανόμως», υποστηρίζει. 

Και το άλλο που βγάζει μάτι. Πριν καιρό και λίγο πριν ξεκινήσει η διαδικασία των οικοδομικών εγκρίσεων υπογράφεται υπουργική απόφαση από τον υφυπουργό Περιβάλλοντος Νίκο Ταγαρά, με την οποία επιτρέπεται η κατασκευή υπόσκαφων κτισμάτων σε παραδοσιακούς οικισμούς. Και στην περίπτωση που δεν εντοπίζονται στην παραδοσιακή αρχιτεκτονική υπόσκαφες κατασκευές, μπορούν να χτιστούν, εφόσον υπάρχει έγκριση από το Αρχιτεκτονικό Συμβούλιο – ένα κρατικό όργανο το οποίο γνωμοδοτεί για τις αρχιτεκτονικές μελέτες κτιρίων που γίνονται σε παραδοσιακούς τόπους.  

Επειδή το θέμα είναι σοβαρό τουλάχιστον για όσους έχουν περιβαλλοντικές και δημοκρατικές ευαισθησίες και επειδή ως γνωστόν ισχύει πάντα, ιδιαίτερα σ'αυτήν τη χώρα, το "ενός κακού μύρια έπονται", πράμα που σημαίνει ότι το θέμα αυτό αφορά άμεσα όλες τις περιοχές που έχουν χαρακτηριστεί Εθνικά Πάρκα - Natura 2000, η δημοσιογράφος Ντίνα Καράτζου πήγε στην περιοχή και έκανε ένα ρεπορτάζ για τη lifo. Όποιος ενδιαφέρεται πατώντας  ΕΔΩ θα εμφανιστεί το αναλυτικό αυτό ρεπορτάζ που μου προκάλεσε ένα μίγμα λύπης και θυμού.  

Τελευταία τροποποίηση στις Δευτέρα, 27 Φεβρουαρίου 2023 10:54
Λάκης Ιγνατιάδης

Ραβδοσκοπία ατζαμή

Σχόλια   

+1 # Οδυσσέας Κουντουπιδης 03-03-2023 18:39
Στο Ζαγόρι έχουμε πάει δυο-τρεις φορές. Μόνο! Άλλοτε δυο φιλικά ζευγάρια με τα παιδιά μας, άλλοτε με μεγαλύτερη παρέα, πολυπληθή, αγαπημένη και ενδιαφέρουσα. Ορμητήριο μας, πάντα, ήτανε το Πάπιγκο! Από μακριά κι επειδή οι στέγες των σπιτιών και των ξενώνων δεν είχαν κεραμίδια, παρά όλες ήταν σκεπασμένες με γκρι πέτρινες πλάκες της περιοχής, σαν σχιστόλιθοι, έβλεπες ένα μουντό χρώμα που με τίποτα δεν φανταζόσουνα τι θα συναντήσεις πλησιάζοντας. Όλη η περιοχή μας θύμιζε τα εκπληκτικά ιρλανδικά χωριά που τόσο πολύ αγαπήσαμε, είτε από το σινεμά είτε από τις φωτογραφίες που μάγευαν τα μάτια μας. Τώρα όμως ήμασταν στην Τύμφη. Και η Τύμφη, κάθε φορά, μας υποδέχονταν φορώντας τα καλά της. Πάντα στολισμένη με τα απίθανα χωριά της. Προσαρμοσμένα με σεβασμό στην ζαγορίτικη αρχιτεκτονική. Το μικρό και μεγάλο Πάπιγκο! Το Τσεπέλοβο! Το Μονοδένδρι! Το Βρυσοχώρι! Το Ζαγόρι δεν είναι μόνο ότι βλέπεις, δεν είναι μόνο ότι ακουμπάς, δεν είναι μόνο ότι αισθάνεσαι. Είναι ένας καμβάς που δεν έχεις δικαίωμα ούτε μία πλάκα από το λιθόστρωτο του να μετακινήσεις, ούτε σ' ένα λιθαράκι να αποπειραθείς να του αλλάξεις θέση. Γιατί; Γιατί έτσι! Γιατί αυτό το μέρος το έφτιαξε ο Θεός, όπως μου είπε κάποτε ένας φίλος. Αυτόν τον τόπο ποιος ξέρει πόσοι άνθρωποι, με πόσο κόπο και με πόσο μεράκι , κατάφεραν να τον διασώσουν από τον εκσυγχρονισμό. Και στο κάτω-κάτω της γραφής το Ζαγόρι δεν είναι μόνο τα σπίτια του και οι ανθρώποι του. Είναι ο αέρας του, ο ουρανός του, το έδαφος του, το υπέδαφος του, τα βουνά, οι λίμνες και τα ποτάμια του. Είναι το όλον! Κι έχει τέτοια αρμονία και πληρότητα, που όποια απόπειρα για εκπτώσεις να τολμήσεις θα σε αποβάλλει. Ας έχουνε το νου τους οι φύλακες.
Παράθεση

Προσθήκη νέου σχολίου

Κωδικός ασφαλείας
Ανανέωση