Παρασκευή, 03 Φεβρουαρίου 2023 05:53

Προς όλους αυτούς που λένε πως "δεν πειράζει, την επόμενη χρονιά θα φουντώσουν πάλι" της Elena Mattheu από το Cut it Right

Επιλέγουσα ή Συντάκτρια 
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)
dendra1Αγαπητοί, αυτό που γίνεται στα δέντρα τα τελευταία χρόνια είναι ακριβώς το ίδιο με το να πάτε στο κομμωτήριο για ένα απλό κούρεμα και αντί να σας πάρουν τις άκρες, να σας πάρουν το σκαλπ και να σας αφήσουν με ανοιχτή πληγή, με τη δικαιολογία ότι το κάνουν για να μη σας πέσουν τα μαλλιά.
Οπωσδήποτε -αν αντέξετε το σοκ και τις μολύνσεις και δεν τα τινάξετε- θα επιβιώσετε (κάπως). Οπωσδήποτε  (κάποιες) τρίχες θα ξαναβγούν. Τo σοκ όμως δεν θα το ξεπεράσετε ποτέ.
Φανταστείτε τώρα μαζί με το σκαλπ να σας κλείνουν και τη μύτη και να περιμένουν να ζήσετε αναπνέοντας από το στόμα. Εντάξει, κάπως θα επιβιώσετε. "Μέχρι του χρόνου θα γειάνει".
 
Πριν μερικά χρόνια η παιδική εργασία και το ξύλο ήταν μέτρα διαπαιδαγώγησης. Πριν ακόμη πιο λίγα θεωρούσαμε πολύ λογικό τα ζώα να είναι δεμένα με αλυσίδες, να ξυλοκοπούνται και να ζουν στο έλεος του θεού.
Τα φυτά και τα δέντρα είναι ζωντανοί οργανισμοί. Δύσκολο να το κατανοήσουμε. Είναι αναμενόμενο όμως ότι σε μερικά ακόμη χρόνια θα συνειδητοποιήσουμε το έγκλημα που συμβαίνει γύρω μας. Και δεν θα είναι πια αποδεκτό ούτε συνηθισμένο.
Ως τότε... Το επιθετικό κλάδεμα δεν είναι αφορά απλώς τον καλλωπισμό. Το αστικό πράσινο δεν είναι ΜΟΝΟ για καλλωπισμό. Έχει να κάνει και με θέματα καθαρισμού και ανανέωσης του αέρα, απορρόφησης των όμβριων υδάτων και εμπλουτισμού του υδροφόρου ορίζοντα, δροσισμό (2-8°C!), προστασία από την ηχορύπανση...
Τα δέντρα δεν ωφελούνται, αντίθετα γίνονται αδύναμα, επιρρεπή σε ασθένειες και κινδυνεύουν να πέσουν ευκολότερα. Δεν μπορούν να αναπνεύσουν και να τραφούν, το φύλλωμα είναι το στόμα τους, είναι τόσο απλό. dendra2Χάνεται η γεωμετρία τους και το σύστημα στήριξης που έχουν αναπτύξει γίνεται αδύναμο. Το σοκ της κοπής είναι τόσο δυνατό που αρκεί για να πεθάνουν και μόνο από αυτό. Τα δέντρα είναι ζωντανοί οργανισμοί.
Υπάρχει τεράστια διαφορά μεταξύ ετήσιου σωστού κλαδέματος και κουτσουρέματος, που γίνεται για πολλούς άλλους λόγους εκτός από την υγεία των φυτών και την προστασία του αστικού περιβάλλοντος.
Η άγνοια ενός απλού ανθρώπου που δεν έχει σχέση με το αντικείμενο είναι κατανοητή, η άγνοια -ή η όποια δικαιολογία- όμως κάποιου που θέλει να ονομάζεται "υπηρεσία πρασίνου" και ενεργεί εις βάρος της φύσης και της ευζωίας μιας πόλης είναι τουλάχιστον απαράδεκτη - για να μην πούμε ότι θα έπρεπε να είναι ποινικά κολάσιμη.
 
Τελευταία τροποποίηση στις Παρασκευή, 03 Φεβρουαρίου 2023 20:31

Προσθήκη νέου σχολίου

Κωδικός ασφαλείας
Ανανέωση