Τετάρτη, 25 Ιανουαρίου 2023 19:33

Περί ωραίου ΙΙ, του Ν.Σ. Μαυρογιάννη , από το fb

Επιλέγων ή Συντάκτης 
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)
fb2Ενώ ο καθένας μας μπορεί ιδιωτικά να έρχεται σε επαφή με όποια εκδοχή του ωραίου προτιμά, τα πράγματα στην δημόσια σφαίρα και ιδίως σε εκείνο το κομμάτι της που ανήκει σε όλους, είναι διαφορετικά. Εκεί αναπόφευκτα θα εμφανίζεται η εκδοχή που προκρίνουν εντεταλμένα άτομα και μόνον. Συγκεκριμένα άτομα αποφασίζουν τι εκτίθεται στην Εθνική Πινακοθήκη, τι ανεβαίνει στο Εθνικό Θέατρο, τι ακούγεται στο Τρίτο Πρόγραμμα κ.ο.κ. Δεν υπάρχει απλή αναλογική, το δικαίωμα όλων  στην έκφραση και άλλα τέτοια.
Ιδού υλικό για άλλη μια ενδιαφέρουσα μελέτη περίπτωσης. Το Πάντειο Πανεπιστήμιο (σε συνεργασία με την Περιφέρεια) προχώρησε σε μια αισθητική παρέμβαση στην κοντινή του υπόγεια διάβαση της Συγγρού. Κατά την γνώμη μου το αποτέλεσμα ήταν πολύ ωραίο.
Εμφανίσθηκε όμως και άλλη αισθητική εκδοχή υπό μορφή ταγκιάς πάνω στην εικόνα του Μπαχ. Δεν υπάρχει καμία αθωότητα σε αυτό όπως δεν υπάρχει αθωότητα στην ρύπανση των αγαλμάτων, στον "ακτιβισμό" που εκφράζεται με ασχήμιες σε έργα τέχνης, του γκράφιτι σε δημόσια κτήρια, της ανάρτησης πανώ σε θεατρικές παραστάσεις ή πανεπιστημιακά αμφιθέατρα κ.τ.λ. Στην καλλίτερη περίπτωση είναι ο τσαμπουκάς της επιβολής της παρουσίας κάποιων και στην χειρότερη ο φασισμός που βλέπει τις αισθητικές & ιδεολογικές επιλογές ως ένα καθολικό άρα και υποχρεωτικό imperium. Φυσικά και όσοι βάζουν θεωρητική πλάτη σε αυτές τις πρακτικές στον ίδιο άξονα κινούνται και ας καμώνονται πως όχι.
Διαβάστηκε 790 φορές Τελευταία τροποποίηση στις Πέμπτη, 09 Μαρτίου 2023 10:13
Λάκης Ιγνατιάδης

Ραβδοσκοπία ατζαμή

Προσθήκη νέου σχολίου

Κωδικός ασφαλείας
Ανανέωση