Πέμπτη, 19 Ιανουαρίου 2023 14:46

Ομόφωνη απόφαση - πρόταση του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Κερατσινίου Δραπετσώνας για μείωση των αντικειμενικών αξιών

Συντάκτρια 
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(1 Ψήφος)

adikimenikesΣ.Δ. Περί τα μέσα του περασμένου Δεκέμβρη, το υπουργείο Οικονομικών κάλεσε  τους Δήμους της χώρας να υποβάλουν μέχρι τις 20.01.2023 αιτιολογημένη γνώμη για τις αντικειμενικές αξίες, μήπως και «διορθωθούν» λάθη και παραλείψεις. Όπως σχεδόν όλοι οι δήμοι της Ελλάδας έτσι και ο δήμος Κερατσινίου Δραπετσώνας ανταποκρίθηκε σ'αυτό το κάλεσμα και πρότεινε με απόφαση του Δ.Σ στο υπουργείο Οικονομικών τις δικές του μειώσεις. 

Δ/Τ. Δημοτικής Αρχής:  Σε μία περίοδο ιδιαίτερα δύσκολη, εξαιτίας της παρατεταμένης ακρίβειας και της ενεργειακής κρίσης, το ζήτημα των αυξήσεων στις αντικειμενικές αξίες ήρθε να προσθέσει έναν ακόμη βραχνά στους κατοίκους της πόλης. Είναι χαρακτηριστικό ότι στην κοινότητα της Δραπετσώνας στην πλειοψηφία των ζωνών, το 2022 είχαμε αύξηση σε σχέση με το 2021, 33%. Παράλληλα, στην κοινότητα του Κερατσινίου η αύξηση στις περισσότερες ζώνες αγγίζει το 20%.

Όμως, οι αυξήσεις αυτές δεν αποτελούν από μόνες τους το μοναδικό πρόβλημα καθώς συμπαρασύρονται αυξήσεις και σε μια σειρά από έμμεσους φόρους (βλ. τεκμήριο διαβίωσης, ΕΝΦΙΑ, ΤΑΠ, φόρος μεταβίβασης κ.α.) οι οποίοι έρχονται να δυσχεράνουν ακόμα περισσότερο τους δημότες. Με άλλα λόγια η αύξηση των αντικειμενικών αξιών σημαίνει στην πράξη και αύξηση των φόρων.

Ταυτόχρονα, η άνοδος των αντικειμενικών αξιών, παρασύρει σε ανοδική πορεία τα ήδη υψηλά ενοίκια, αναγκάζοντας κυρίως τους νέους ανθρώπους να εγκαταλείψουν την πόλη μας, αναζητώντας στέγη αλλού. Την ίδια στιγμή, αρνητική επίπτωση αντιμετωπίζουν και οι δικαιούχοι των επιδομάτων θέρμανσης, καθώς με την αύξηση των τιμών εμφανίζονται «εικονικά» πλούσιοι με αποτέλεσμα αρκετοί και αρκετές να αποκλείονται από ευνοϊκές και αναγκαίες ρυθμίσεις.

Η Δημοτική Αρχή, αντιλαμβανόμενη την συντελούμενη αδικία σε βάρος των κατοίκων της πόλης κατέθεσε συγκεκριμένη πρόταση την οποία το δημοτικό συμβούλιο της πόλης ενέκρινε ομόφωνα στις 16.1.23. Η πρόταση αφορά την άμεση και καθολική μείωση στις τιμές ζώνης και τις αντικειμενικές αξιών σε επίπεδα προ του 2021 ενώ αποτυπώνει και την έντονη διαφωνία μας για την απόφαση του υπουργείου Οικονομικών περί αναθεώρησης των τιμών ζώνης των ακινήτων, βάσει της οποίας προκύπτουν δυσβάσταχτες αυξήσεις.

Σ.Δ. Οι φόροι που σχετίζονται με την αντικειμενική αξία και αυξάνονται όταν αυξάνεται αυτή είναι οι παρακάτω.

1. Αυξάνεται το ελάχιστο τεκμαρτό εισόδημα από εκμίσθωση ή δωρεάν παραχώρηση γιατί ο φόρος είναι 3% επί της αντικειμενικής αξίας, 
2. Αυξάνεται το τεκμήριο διαβίωσης του ιδιοκτήτη, 
3. Αυξάνεται το τεκμαρτό εισόδημα ιδιοχρησιμοποίησης επαγγελματική στέγης γιατί είναι 3% επί της αντικειμενικής αξίας, 
4. Αυξάνεται ο ΕΝΦΙΑ, 
5. Αυξάνεται ο ΤΑΠ, 

 

6. Αυξάνεται ο φόρος μεταβίβασης, 

7. Αυξάνεται ο φόρος κληρονομιάς και δωρεάς ακινήτων.   

Σ.Δ Βασικές Πληροφορίες: Η πρόταση των δήμων θα σταλεί στο υπουργείο Οικονομικών που έδωσε δεύτερη ευκαιρία στους δήμους να υποβάλουν την προβλεπόμενη γνώμη τους για τις τιμές ζώνης στην περιοχή τους, καθώς, όπως λένε αρμόδιες πηγές, το 2021 κατά τη διαδικασία προσδιορισμού των αντικειμενικών αξιών παρά το γεγονός ότι εστάλη επιστολή σε όλους τους δήμους για διατύπωση γνώμης μόλις ένας στους δέκα απάντησαν.

Το σχετικό άρθρο ορίζει ότι οι αιτιολογημένες γνώμες των Δήμων κατατίθενται ηλεκτρονικά στη βάση δεδομένων που τηρείται στη Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων Δημόσιας Διοίκησης του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης και συνοδεύονται από κάθε πραγματικό αποδεικτικό στοιχείο, που ανάγεται στο χρονικό διάστημα συλλογής στοιχείων. Η Επιτροπή, ύστερα από πρόσβαση στη βάση δεδομένων του προηγούμενου εδαφίου, εξετάζει τις γνώμες χωρίς προηγούμενη εισήγηση του Αυτοτελούς Τμήματος Εκτιμήσεων και Προσδιορισμού Αξιών Ακινήτων, και εισηγείται στον υπουργό Οικονομικών τις ζώνες για τον καθορισμό των τιμών εκκίνησης των οποίων πιθανολογείται ισχυρά η ανάγκη επανάληψης της διαδικασίας. Ο υπουργός Οικονομικών δύναται, βάσει της εισήγησης αυτής να αποφασίσει την επανάληψη της διαδικασίας. Σε περίπτωση που πραγματοποιηθεί επανάληψη της διαδικασίας για συγκεκριμένες ζώνες, οι αξίες που καθορίζονται κατόπιν αυτής ισχύουν από την έναρξη ισχύος της σχετικής απόφασης κι εφεξής.

Ωστόσο οι όποιες αλλαγές στη φορολογητέα αξία των ακινήτων δεν θα έχουν αναδρομική ισχύ, δηλαδή δεν θα επηρεάσουν το ύψος του ΕΝΦΙΑ για το 2022 και των φόρων σε αγοραπωλησίες, γονικές παροχές και δωρεές ακινήτων που πραγματοποιήθηκαν μετά την 1η Ιανουαρίου 2022 οπότε ενεργοποιήθηκαν οι νέες αντικειμενικές αξίες των ακινήτων σε όλη τη χώρα. Όπως διευκρινίζει η διάταξη, σε περίπτωση που πραγματοποιηθεί επανάληψη της διαδικασίας για συγκεκριμένες ζώνες, οι αξίες που καθορίζονται κατόπιν αυτής ισχύουν από την έναρξη ισχύος της σχετικής απόφασης κι εφεξής.

Τελευταία τροποποίηση στις Παρασκευή, 20 Ιανουαρίου 2023 03:55

Προσθήκη νέου σχολίου

Κωδικός ασφαλείας
Ανανέωση