Παρασκευή, 13 Ιανουαρίου 2023 03:31

Τα αποτελέσματα του Ευρωβαρόμετρου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για το φθινόπωρο του 2022

Συντάκτρια 
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

eubarometerΤο αυξανόμενο κόστος ζωής αποτελεί σε όλη την Ευρώπη τη μεγαλύτερη ανησυχία των πολιτών, σύμφωνα με τα συμπεράσματα από το Ευρωβαρόμετρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για το φθινόπωρο του 2022, τα αποτελέσματα του οποίου δημοσιεύτηκαν σήμερα. Στην Ελλάδα το 100% των ερωτηθέντων χαρακτήρισαν το σπιράλ ακρίβειας, εξαιτίας του πληθωρισμού, ως το σημαντικότερο πρόβλημα, ενώ στην ΕΕ ο μέσος όρος είναι 93%.

Ακολουθούν η απειλή φτώχειας και κοινωνικού αποκλεισμού (97% στην Ελλάδα, 82% στην ΕΕ). Την ίδια ώρα, η στήριξη των πολιτών για την ΕΕ παραμένει σταθερά σε υψηλά επίπεδα, αν και το ποσοστό στην Ελλάδα είναι αισθητά κάτω από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο, ενώ οι πολίτες περιμένουν από την Ένωση να συνεχίσει να εργάζεται για την εξεύρεση λύσεων για να μετριαστούν οι επιπτώσεις των αλυσιδωτών κρίσεων.

 Παράλληλα, το 66% των ερωτηθέντων από την Ελλάδα δηλώνουν ότι έχει ήδη μειωθεί το βιοτικό τους επίπεδο, ενώ το 29% σημειώνουν ότι δεν έχουν δει ακόμη το βιοτικό τους επίπεδο να μειώνεται, αλλά αναμένουν ότι αυτό θα συμβεί το επόμενο έτος. Κύπρος (70%), Ελλάδα (66%) και Μάλτα (65%) συγκεντρώνουν τα μεγαλύτερα ποσοστά.

Εφιάλτης οι λογαριασμοί

Ακόμα μεγαλύτερες οικονομικές δυσκολίες αναδεικνύει το 86% των ερωτηθέντων από την Ελλάδα που απαντούν ότι αντιμετωπίζουν δυσκολίες πληρωμής λογαριασμών «τις περισσότερες φορές» ή «μερικές φορές». Πρόκειται για αύξηση 14 μονάδων και η χώρα μας καταγράφει το μεγαλύτερο ποσοστό σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Ακολουθούν η Πορτογαλία με 65% και η Βουλγαρία με ποσοστό 64%.

 

Όλα αυτά προσαυξάνουν την δυσαρέσκεια των Ελλήνων, με το 77% να είναι δυσαρεστημένοι από την διαχείριση της ακρίβειας σε επίπεδο ΕΕ, και το 79% από την διαχείριση της ακρίβειας σε εθνικό επίπεδο. Ελλάδα και Κύπρος (76%) είναι οι πλέον δυσαρεστημένες χώρες για την διαχείριση σε ευρωπαϊκό επίπεδο.

Η συμμετοχή στην ΕΕ

Οι πρόσφατες κρίσεις αν και έχουν ενισχύσει την στήριξη των πολιτών για την ΕΕ, φαίνεται ότι πλήττουν την υποστήριξη της Ελλάδας στην Ένωση, όπου το 65% θεωρούν ότι η συμμετοχή στην ΕΕ έχει ωφελήσει τη χώρα τους. Χαμηλότερα ποσοστά καταγράφουν η Γαλλία με 63%, η Ιταλία με 61%, η Βουλγαρία με 60% και η Αυστρία με 55%. Στην Ελλάδα το 43% βλέπει την ΕΕ θετικά. Μόνο η Αυστρία έχει χαμηλότερο ποσοστό, 42%. Επίσης έξι χώρες καταγράφουν ποσοστό κάτω του 50% (Βουλγαρία, Ιταλία, Ρουμανία, Σλοβακία, Ελλάδα, Αυστρία).

Η δεύτερη μεγαλύτερη ανησυχία των Ευρωπαίων πολιτών με 82% είναι η απειλή της φτώχειας και του κοινωνικού αποκλεισμού, ποσοστό που στην Ελλάδα ανέρχεται στο 97%. Σε επίπεδο ΕΕ, τρίτη κατά σειρά ανησυχία αποτελούν η κλιματική αλλαγή και η εξάπλωση του πολέμου στην Ουκρανία σε άλλες χώρες (81%). Η μετανάστευση απασχολεί ιδιαίτερα τους Έλληνες πολίτες, όπου αποτελεί την τρίτη πιο διαδεδομένη ανησυχία με ποσοστό 86%, ακολουθούμενη από την κλιματική αλλαγή, με 84%.

«Είναι λογικό οι άνθρωποι να ανησυχούν για το αυξανόμενο κόστος ζωής, καθώς όλο και περισσότερες οικογένειες δυσκολεύονται να τα βγάλουν πέρα. Τώρα είναι η ώρα να πετύχουμε απτά αποτελέσματα, να τιθασεύσουμε τους λογαριασμούς μας, να περιορίσουμε τον πληθωρισμό και να καταφέρουμε να πετύχουμε ανάπτυξη στις οικονομίες μας. Πρέπει να προστατεύσουμε τα πιο ευάλωτα μέλη των κοινωνιών μας», δήλωσε η πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Ρομπέρτα Μέτσολα.

 

Με τον πληθωρισμό στο υψηλότερο επίπεδο εδώ και δεκαετίες, οι Ευρωπαίοι πολίτες θέλουν το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο να επικεντρωθεί στην καταπολέμηση της φτώχειας και του κοινωνικού αποκλεισμού (37%). Η δημόσια υγεία παραμένει σημαντική για πολλούς Ευρωπαίους πολίτες (34%), όπως και η συνεχιζόμενη δράση κατά της κλιματικής αλλαγής (31%). Η στήριξη της οικονομίας και η δημιουργία νέων θέσεων εργασίας (31%) είναι επίσης ψηλά στον κατάλογο των Ευρωπαίων πολιτών. Στην Ελλάδα, οι ερωτηθέντες επέλεξαν την καταπολέμηση της φτώχειας και του κοινωνικού αποκλεισμού ως πρώτη προτεραιότητα (58%), δεύτερη την υποστήριξη της οικονομίας και δημιουργία νέων θέσεων εργασίας (55%) και τρίτη τη δημόσια υγεία (44%).

Ο πόλεμος στην Ουκρανία

Ταυτόχρονα, οι πρόσφατες κρίσεις και ιδιαίτερα ο πόλεμος της Ρωσίας κατά της Ουκρανίας ενισχύουν την υποστήριξη των πολιτών προς την Ευρωπαϊκή Ένωση: 62% βλέπουν θετικά την συμμετοχή στην ΕΕ, το οποίο αποτελεί ένα από τα υψηλότερα αποτελέσματα που έχουν καταγραφεί από το 2007. Το ποσοστό των ερωτηθέντων στην Ελλάδα είναι χαμηλότερο, στο 43%. Τα δύο τρίτα των Ευρωπαίων (66%) θεωρούν σημαντική την ένταξη της χώρας τους στην ΕΕ, ενώ το 72% πιστεύει ότι η χώρα τους έχει ωφεληθεί από το γεγονός ότι είναι μέλος της ΕΕ. Στην Ελλάδα το 59% αξιολογούν ως σημαντική την ένταξη της χώρας τους στην ΕΕ, ενώ το 65% θεωρούν ότι η χώρα τους έχει ωφεληθεί από την ιδιότητα του κράτους μέλους.

Το Ευρωβαρόμετρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για το φθινόπωρο του 2022 διεξήχθη μεταξύ 12 Οκτωβρίου και 7 Νοεμβρίου 2022 στα 27 κράτη μέλη της ΕΕ. Στην έρευνα πήραν μέρος συνολικά 26.431 Ευρωπαίοι και τα αποτελέσματα σε επίπεδο ΕΕ σταθμίστηκαν ανάλογα με το μέγεθος του πληθυσμού της κάθε χώρας. Στην Ελλάδα συμμετείχαν 1009 άτομα μέσω προσωπικής συνέντευξης.

Πηγή:  slpress.gr/featured  

  • Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr
  • Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.
Ενισχύστε το SLpress.gr - Για να κάνετε δωρεά πατήστε εδώ
Τελευταία τροποποίηση στις Παρασκευή, 13 Ιανουαρίου 2023 03:41

Προσθήκη νέου σχολίου

Κωδικός ασφαλείας
Ανανέωση