Τετάρτη, 11 Ιανουαρίου 2023 07:16

«Ορφανά» σημεία διψούν για πράσινο και στην Αθήνα και στη Δραπετσώνα, οπωσδήποτε στον Πειραιά αλλά και αλλού

Επιλέγων ή Συντάκτης 
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

prasinoΣ.Δ. Διαβάζοντας την επιστολή του πανεπιστημιακού καθηγητή Η.Αθανασιάδη χάρηκα, διότι κάτι που το έχουμε επισημάνει για τη Δραπετσώνα με αρθράκια μας στη Σταγόνα, το παρατήρησε και το προτείνει και αυτός ως δημότης της Αθήνας. Έχουμε παρατηρήσει λοιπόν κι εμείς κυκλοφορώντας στην Δραπετσώνα, πως υπάρχουν πολλοί ελεύθεροι μικροί χώροι συν αυτοί που καταλαμβάνουν τα πολλά κομμένα αλλά όχι ξεριζωμένα δένδρα. Με πρόχειρους υπολογισμούς που έχουμε κάνει στο πόδι, υπολογίσαμε πως θα μπορούν να φυτευτούν χίλια περίπου νέα δένδρα. 

Θα μπορούν αρκεί να το θέλει στα σοβαρά η δημ.αρχή. Και πως θα φανεί αυτό; Ανάβοντας πράσινο στην υπηρεσία πρασίνου του δήμου έτσι ώστε με βάση ενός συγκεκριμένου και καλά μελετημένου σχεδίου δενδροφύτευσης στη Δραπετσώνα, με 200 το λιγότερο δένδρα το χρόνο, θα ολοκληρώσει αυτό το πρόγραμμά της σε 5 έτη το περισσότερο.

Αυτονόητο θεωρούμε πως τέτοιες επιλογές και οι καμπάνιες που τις συνοδεύουν έχουν ως στόχο το καλό όλων των δημοτών και στην κλιματική κατάσταση που βρισκόμαστε, εννοείται και του πλανήτη. Ελπίζουμε πως μια τέτοια αντίληψη θα έχουν και στην υπηρεσία πρασίνου του δήμου Κερατσινίου Δραπετσώνας, κάτι που μένει όμως να φανεί στην πράξη.

Όσες επίσης δημ. παρατάξεις έχουν ψηλά στις προτεραιότητές τους το πράσινο, όχι μόνο αυτό που υπάρχει αλλά κι αυτό που είναι ανάγκη να προκύψει, δε θα πρέπει να πιέζουν και να ελέγχουν τη δημ.αρχή με συγκεκριμένες προτάσεις ακόμα και για τι δένδρα θα φυτευθούν, καθ'όλη τη διάρκεια της θητείας της; Ναι, βεβαίως, διότι όπως είναι γνωστόν καμία θεσμική αρχή στον κόσμο αυτόν δεν είναι τέλεια και είναι παρατηρημένο πως συχνότατα αυτά που λένε δεν τα πράττουν κι όλας. 

Κύριε διευθυντά

Ο Δήμος Αθηναίων (και πολλοί άλλοι δήμοι της χώρας) θα μπορούσε να αυξήσει αισθητά το πράσινο στην επικράτειά του, χωρίς κανένα απολύτως πρόσθετο χώρο φύτευσης, με έναν απλούστατο τρόπο. Σε όλα τα σημεία της πόλης, στο κέντρο και στις συνοικίες, υπάρχουν στα πεζοδρόμια, σε νησίδες, σε παρτέρια και σε χώρους πρασίνου σημεία όπου πριν υπήρχαν δέντρα και τώρα είναι «ορφανά». Δεν αποκλείεται αυτά τα κενά να είναι πολλές ή πάρα πολλές εκατοντάδες. Θα μπορούσαν εκεί να φυτευθούν δέντρα, αλλά προς Θεού! Θα πρέπει να φυτευθούν σωστά, να στηριχθούν σωστά, να ποτίζονται, να περιποιούνται και να επιβλέπονται όπως πρέπει. 

Το συνολικό πλήθος αυτών των δέντρων θα είναι ένα άλσος ίσως ισοδύναμο με το Πεδίον του Αρεως, μόνο που το αποτέλεσμα δεν θα είναι εντυπωσιακό. Θα είναι όμως χρήσιμο και για να τονώνεται, ανάμεσα σε άλλα, και το αίσθημα αξιοπρέπειας των πολιτών, ημών των ιδίων δηλαδή.

ΗΛΙΑΣ ΑΘΑΝΑΣΙΑΔΗΣ 

Πρώην καθηγητής Πανεπιστημίου Αιγαίου

kathimerini.gr/opinion

Πατώντας https://www.facebook.com/OmadaDrasis.Peiraia θα εμφανιστεί η σελίδα στο fb της "Oμάδα δράσης Πασαλιμάνι Πειραιάς" με άρθρα για την δημοτική πολιτική για το πράσινο στον Πειραιά.  

Τελευταία τροποποίηση στις Παρασκευή, 13 Ιανουαρίου 2023 04:44
Λάκης Ιγνατιάδης

Ραβδοσκοπία ατζαμή

Προσθήκη νέου σχολίου

Κωδικός ασφαλείας
Ανανέωση