Δευτέρα, 09 Ιανουαρίου 2023 02:18

ΒΡΑΖΙΛΙΑ: Αποκρούστηκε η επίθεση στη δημοκρατία από ακροδεξιούς οπαδούς του Μπολσονάρου

Συντάκτης 
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

brazilia2Έχει το δικαίωμα οποιαδήποτε πολιτική ομάδα να αμφισβητεί το αποτέλεσμα των εκλογών στις οποίες συμμετείχε; Βεβαίως, αρκεί να έχει αποδείξεις και βάσει αυτών να προσφύγει στο Ανώτατο Δικαστήριο κάθε χώρας που νομιμοποιεί το τελικό αποτέλεσμα. Η αρχή της πλειοψηφίας είναι ο βασικός κανόνας που ισχύει σε όλες τις χώρες όπου οι πολίτες ψηφίζουν για την εκλογή της κυβέρνησης.'Ομως παίζουν και άλλα στοιχεία ρόλο ώστε να είναι όσο γίνεται καλύτερη η λειτουργία της δημοκρατίας και πιο ειδικά την περίοδο των εκλογών. Το τονίζουμε αυτό διότι με όσα έχουμε πληροφορηθεί από τα μέσα μαζικής ενημέρωσης υπάρχουν χώρες όπως π.χ η Ουγγαρία, η Τουρκία, το Ιράν, η Ρωσία, που ενώ τυπικά διεξάγονται κανονικά εκλογές, απουσιάζουν όμως ο σεβασμός των δημοκρατικών κανόνων και προτύπων, και μέσω των ΜΜΕ παίρνει το πάνω χέρι η μονόπλευρη πληροφόρηση που εύκολα γίνεται παραπληροφόρηση, οι αθέμιτες επεμβάσεις, τα ψεύδη για διάφορα βασικά θέματα και διάφοροι τρόποι όπου πλανάται η απειλή ή ακόμα και η χρήση βίας που χαλκεύουν το τελικό αποτέλεσμα.

 Στην κατηγορία αυτή δεν εντάσσονται οι Η.Π.Α και η Βραζιλία, μιας και οι εκλογές γίνονται με τον παραδοσιακό τρόπο που σε γενικές γραμμές δεν αμφισβητείται από τις πολιτικές δυνάμεις που παίρνουν μέρος στις εκλογές. Έτσι εξελίχθηκε η τελευταία προεκλογική περιόδος σ'αυτές τις δύο χώρες όπου δεν υπήρξαν σοβαρές αντιρρήσεις. Όμως οι πρόεδροι την εποχή των εκλογών Τραμπ και Μπολοσονάρο αμφισβήτησαν τα αποτελέσματα των εκλογών με το που ανακοινώθηκαν και φάνηκε ότι είχαν ηττηθεί. Με απλά λόγια η ακροδεξιά πολιτική στάση εκφράστηκε με το σλόγκαν "χάνουμε πάει να πει για μας ότι υπήρξε νοθεία". Στην ουσία καλλιεργήθηκε συστηματικά από τα επιτελεία των Τραμπ και Μπολσονάρου μια πίστη που αμφισβητήκαν οι εκλογές δίχως στοιχεία και αποδείξεις. Μια άκρως επικίνδυνη επιλογή που απειλεί τη δημοκρατία στα βασικά της σημεία και που ο αγώνας εναντίον τέτοιων στάσεων και δράσεων είναι υποχρέωση όλων όσων υποστηρίζουν τη δημοκρατία σε όλες τις χώρες του κόσμου.  

Δεν μας τσίμπησε μύγα και θυμηθήκαμε περσινά ξυνά σταφύλια. Σύμφωνα λοιπόν με τα Βραζιλιάνικα μέσα ενημέρωσης μεγάλος αριθμός ακροδεξιών υποστηρικτών του Ζαΐχ Μπολσονάρου που απαιτούσαν στρατιωτικό πραξικόπημα από τότε που ο ηγέτης τους έχασε τις προεδρικές εκλογές, κατάφεραν να εισβάλουν χθες στο Προεδρικό Μέγαρο, στη Γερουσία, στην Βουλή των Αντιπροσώπων, καθώς και στο Ανώτατο Δικαστήριομία μόλις εβδομάδα μετά την ορκωμοσία του νέου Προέδρου Λουίς Ινάσιο Λούλα ντα Σίλβα.

Εντυπωσιακά πλάνα, που θυμίζουν την εισβολή στο Καπιτώλιο των ΗΠΑ, πριν από δύο χρόνια, δείχνουν ένα πλήθος διαδηλωτών, ντυμένων με κιτρινοπράσινα μπλουζάκια, να καταλαμβάνει το Κογκρέσο, το Ανώτατο Δικαστήριο και διάφορα υπουργεία ενώ περικύκλωσαν το προεδρικό μέγαρο στη Μπραζίλια.Τα τοπικά μέσα ενημέρωσης υπολόγισαν ότι στις ταραχές συμμετείχαν περίπου 3.000 άνθρωποι.

Ο Μπολσονάρο, που δεν συνεχάρη ποτέ τον Λούλα για την εκλογή του, έφυγε από τη Βραζιλία δύο ημέρες προτού να λήξει η θητεία του και βρίσκεται στη Φλόριντα.

«Αυτή η παράλογη απόπειρα να επιβληθεί δια της βίας η βούλησή τους δεν θα περάσει» προειδοποίησε ο νέος υπουργός Δικαιοσύνης Φλάβο Ντίνο με ανάρτησή του στο Twitter. «Θα σταλούν ενισχύσεις», πρόσθεσε.

Ο πρόεδρος της Βραζιλίας  Λούλα ντα Σίλβα καταδίκασε την εισβολή σε κυβερνητικά κτίρια στην Μπραζίλια από τους «βάνδαλους φασίστες», όπως τους αποκάλεσε και κήρυξε «ομοσπονδιακή παρέμβαση» στην πρωτεύουσα, μέχρι τις 31 Ιανουαρίου, προκειμένου οι δυνάμεις ασφαλείας να θέσουν ξανά υπό τον έλεγχό τους την πρωτεύουσα και να αποκαταστήσουν την τάξη.

«Θα τους βρούμε όλους και θα τιμωρηθούν», είπε αναφερόμενος σε εκείνους που ευθύνονται για τις λεηλασίες, από την Αραρακουάρα του Σάο Πάουλο όπου πραγματοποιούσε επίσημη επίσκεψη σήμερα. «Αυτό που συνέβη σήμερα στην Μπραζίλια ήταν βαρβαρότητα», τόνισε ο Λούλα, εκφράζοντας την πεποίθηση ότι υπήρξε «κενό ασφαλείας» στην Μπραζίλια.

brazilia1Ο αριστερός πρόεδρος υποσχέθηκε επίσης ότι οι αρχές θα βρουν και τους «χρηματοδότες» των μπολσοναριστών ενώ επισήμανε ότι «υπάρχουν πολλές ομιλίες» του πρώην προέδρου Ζαΐχ Μπολσονάρου με τις οποίες ενθαρρύνει αυτές τις εισβολές.

Μεταξύ άλλων ο πρόεδρος Λούλα ανήγγειλε με οργισμένο ύφος αμείλικτη παρέμβαση της στρατιωτικής αστυνομίας, τονίζοντας ότι τέτοια επίθεση κατά των θεσμών δεν έχει ξανασυμβεί ποτέ στην ιστορία της Βραζιλίας.

Υπογράμμισε ότι έχασε σε τέσσερις εκλογικές αναμετρήσεις αλλά ποτέ δεν αμφισβήτησε το αποτέλεσμα των εκλογών, κάτι που, όπως είπε, κάνει ανοικτά ο Μπολσοναρισμός.

 Οι τελευταίες ειδήσεις αναφέρουν ότι ανδρες των δυνάμεων ασφαλείας έθεσαν ξανά υπό τον έλεγχό τους το Κογκρέσο, το Ανώτατο Δικαστήριο και το προεδρικό μέγαρο στην Μπραζίλια και πως συνελήφθησαν τουλάχιστον 150 μπολσοναριστές. 

Τονίζεται επίσης ότι οι ΗΠΑ, η Ε.Ε. και πολλές λατινοαμερικανικές χώρες καταδίκασαν την Κυριακή την εισβολή των μπολσοναριστών στα κυβερνητικά κτίρια.

«Η βία δεν έχει θέση στη δημοκρατία», έγραψε στο Twitter ο επιτετραμμένος των ΗΠΑ στην Μπραζίλια Ντάγκλας Κόνεφ. «Καταδικάζουμε σθεναρά τις επιθέσεις στους θεσμούς της εκτελεστικής, νομοθετικής και δικαστικής εξουσίας στην Μπραζίλια, που είναι επίσης επίθεση εναντίον της δημοκρατίας. Δεν υπάρχει δικαιολογία για τέτοιες ενέργειες», πρόσθεσε.

Από το Παρίσι, ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν ζήτησε «σεβασμό στους δημοκρατικούς θεσμούς» και υπογράμμισε τη «διαρκή στήριξη της Γαλλίας» στον πρόεδρο Λούλα. «Πρέπει να γίνουν σεβαστοί η βούληση του βραζιλιάνικου λαού και οι δημοκρατικοί θεσμοί. Ο πρόεδρος Λούλα μπορεί να βασίζεται στην αταλάντευτη στήριξη της Γαλλίας», έγραψε στο Twiiter.

Τελευταία τροποποίηση στις Δευτέρα, 09 Ιανουαρίου 2023 11:51
Λάκης Ιγνατιάδης

Ραβδοσκοπία ατζαμή

Προσθήκη νέου σχολίου

Κωδικός ασφαλείας
Ανανέωση