Κυριακή, 08 Ιανουαρίου 2023 20:10

ΑΚΡΟΠΟΛΗ: Δεν είναι το τσιμέντο το σκάνδαλο, του Yorgos Kyriakopoulos, από το fb

Επιλέγων ή Συντάκτης 
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)
akropolis"Μου επιτρέπετε να σας φωτογραφήσω?", ρώτησα την γλυκύτατη μεγάλη Δανέζα κυρία στην αναπηρική καρέκλα, που συνοδευόταν από τους δύο γιούς της και την Σέρβα νύφη της (όπως έμαθα μετά). Και έσπευσα να δικαιολογήσω την απαίτησή μου προσθέτοντας : " ξέρετε εδώ στην Ελλάδα έχουμε μία πολύ οξεία συζήτηση γιά τον τσιμεντένιο αυτό διάδρομο πάνω στον Βράχο και δίπλα στα μνημεία". Με κοίταξε με μιά μικρή απορία. "Θα ήθελα να ξέρετε", της είπα  αμέσως μετά, "ότι και μόνο γιά εσάς και το χαμόγελο με το οποίο απολαμβάνετε τον Παρθενώνα, αλλάζω άποψη και χαίρομαι με τον τσιμεντένιο αυτό διάδρομο". Η κυρία έστριψε λίγο την καρέκλα της, ζήτησε από την οικογένειά της να ποζάρει μαζί της και μου χάρισε με τα χέρια απλωτά ένα ακόμη πιό διάπλατο χαμόγελο.
Επιφυλάχθηκα εδώ και πολύ καιρό να εκφράσω άποψη γιά τα περί "Τσιμενδώνη" κλπ. Και καλά έκανα, απ'ότι φαίνεται. Διότι ούτε ο διάδρομος έχει το παραπειστικό πλάτος (και μπετονένιο χρώμα) που εμφανίστηκε στην αθέμιτη σχετική ειδησεογραφία, ούτε ο Κορρές και το ΚΑΣ "πουλήθηκαν" στα συμφέροντα κλπ κλπ. Πραγματικά βρίσκω άθλια την σχετική παραπληροφόρηση, ιδίως την "οπτική".
 
Κι ενώ θα μπορούσα να επιστρέψω στο σπίτι μου με την ικανοποίηση ενός ακόμη false alarm γιά την "κατάντια μας", δυστυχώς η όλη διαχείριση του μνημείου παραμένει σκανδαλώδης. Και δεν αναφέρομαι στα ανυπόφορα πολλά 48 χρόνια των γερανών και των βαγονέτων, των σκαλωσιών και των patchwork της διχρωμίας των μαρμάρων κλπ. Αυτά θα μπορούσα να τα υπομείνω, παρ'ότι τίποτα δεν δικαιολογεί να χαθεί η Ακρόπολη γιά τουλάχιστον δύο γενιές προσκυνητών. Αναφέρομαι στην χυδαία εικόνα του χώρου με τους σάκους με τα οικοδομικά υλικά, τα ανυψωτικά, το "τρακτέρ", την υποχρεωτική πορεία με τα κορδονάκια, τα "αρχαιοπρεπή" μαρμάρινα παγκάκια, τους γιγάντιους κόκκινους κάδους του "Νείλου", την κλειστή βόρεια Κλιτύ (αίσχος), το κλειστό Διονυσιακό Θέατρο (αίσχος), το κλειστό Ερέχθειο, το απίστευτο σκουπιδαριό κάτω ακριβώς από την σημαία (τα μπάζα και τα ΣΚΟΥΠΙΔΙΑ της Εφορείας Αθηνών ατάκτως ερριμμένα επί δεκαετία) και τώρα - σαν να μην έφταναν όλα τ' άλλα - και τον τεράστιο μεταλλικό φράχτη γύρω από το παλιό Μουσείο (με την θρασύτατη πινακίδα ΕΣΠΑ 2014-2020 να θυμίζει την μία ακόμη χαμένη προθεσμία της αναποφασιστικότητας και της ανοργανωσιάς).
Το σκάνδαλο είναι η αβελτηρία της ανίκανης αυτής Εφορείας και του Υπουργείου στο οποίο ανήκει. Το τσιμέντο ούτε οπτικά ενοχλητικό είναι, ούτε κατάργησε αυτό το ίδιο τον ρομαντισμό της επίσκεψης. Τελικά με την Δανέζα κυρία το βρήκα ακόμη και συμπαθητικό.
Λάκης Ιγνατιάδης

Ραβδοσκοπία ατζαμή

Προσθήκη νέου σχολίου

Κωδικός ασφαλείας
Ανανέωση