Κυριακή, 08 Ιανουαρίου 2023 10:04

Φιλοσοφικά ρεύματα αναβάθμισης του ανθρώπου

Επιλέγων ή Συντάκτης 
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(1 Ψήφος)

HumanPlusΕάν η διακαής επιθυμία του ανθρώπου είναι η αθανασία, τότε πρέπει να προσπαθήσει να την πραγματώσει, αξιοποιώντας στο έπακρο τις δυνατότητές του.
Μήπως αν δεν την πετύχει θα αφανιστεί ή θα χάσει την περίοπτη θέση του στον πλανήτη κατά την επιταχυνόμενη ανάπτυξη της τεχνο-επιστήμης η οποία μοιάζει να έχει αυτονομηθεί;
Άραγε προκειμένου να υπερασπιστεί την πρωτοκαθεδρία του έναντι της τεχνητής νοημοσύνης ο άνθρωπος έχει καθήκον ν' αναβαθμιστεί σωματικά, διανοητικά και ηθικά εξελισσόμενος ενδεχομένως σ' έναν κυβερνο-οργανισμό;

Η παρούσα μελέτη, μέσα από το βιβλίο «Φιλοσοφία της ανθρώπινης αναβάθμισης», από τον Θεοφάνη Τάση, καθηγητή φιλοσοφίας,  αποτελεί το πρώτο έργο στα ελληνικά για την φιλοσοφία της ανθρώπινης αναβάθμισης. Συνιστά μια πολυεπίπεδη εισαγωγή, στο πλαίσιο του υπερανθρωπισμού και του τεχνικού μετανθρωπισμού, δυο σύνθετων ανομοιογενών ρευμάτων μεταξύ φιλοσοφικής ανθρωπολογίας, φιλοσοφίας της τεχνικής και φιλοσοφίας του νου.
Ο Θεοφάνης Τάσης ασκεί κριτική σε αυτά τα ρεύματα και εξετάζει τους κινδύνους και τις ηθικές συνέπειες αυτής της αναβάθμισης.


Υπερανθρωπισμός : Το ρεύμα που υποστηρίζει την αναβάθμιση του ανθρώπου υλικά, συναισθηματικά, πνευματικά και ηθικά. Αυτό θα γίνει με την χρήση φαρμακευτικών σκευασμάτων, τεχνητών αντικαταστάτων συστατικών του σώματος, ενφυτευμάτων κ.α. Δηλαδή μία σύνθεση βιολογική και τεχνική, έτσι ώστε ο άνθρωπος  να παρατείνει την ζωή. Επίσης με αυτό μπορεί να πετύχει την αντίσταση στην πίεση της τεχνητής νοημοσύνης των μηχανών.


Τεχνικός μετανθρωπισμός : Το ρεύμα που πιστεύει ότι το ανθρώπινο βιολογικό είδος δεν μπορεί να εξελιχθεί πλέον και έχει ένα τέλος. Μετά την επίτευξη της γενικευμένης τεχνητής νοημοσύνης, είναι θέμα χρόνου οι μηχανές να αυτονομηθούν από τον βιολογικό άνθρωπο. Γι’ αυτό θα πρέπει ο άνθρωπος να μεταφορτώσει στις μηχανές τις μνήμες του και όλη την ανθρώπινη εμπειρία του και  επιδιώξει την επέκταση του στο σύμπαν.

Τελευταία τροποποίηση στις Κυριακή, 08 Ιανουαρίου 2023 10:12
Σάκης Σιδηρόπουλος

Σταγονόμετρο

Προσθήκη νέου σχολίου

Κωδικός ασφαλείας
Ανανέωση