Τρίτη, 03 Ιανουαρίου 2023 17:10

Μια φάση στον Ηλεκτρικό παραμονή πρωτοχρονιάς και του βιβλίου "Η τυραννία της αξίας" η αστροφεγγιά

Επιλέγων ή Συντάκτης 
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(1 Ψήφος)

sandel2Είδαμε την "Λεοπάρδαλη του χιονιού", δηλαδή δυο δυτικούς τύπους που είχαν πάρει τα όρη και τα βουνά του Θιβέτ και που αν και διαφέραμε πολύ μας έκανε ένα κλικ η ζωή τους στην οθόνη, ζωή παρατηρητή βασικά της άγριας φύσης. Μετά τα σουβλάκια στο θορυβώδες Μοναστηράκι επιστρέφαμε με καλή διάθεση στον Πειραιά με τον ηλεκτρικό κι από εκεί με τα πόδια στη Δραπετσώνα.

Με το που μπήκαμε στο τρένο μια μικρούλα εν μέσω της πολυκοσμίας παραχώρησε τη θέση της για να καθίσει μια φίλη από την παρέα μας. Στην απέναντι θέση ένας κάπως μαζεμένος τύπος που σκάλιζε το προϊστορικό κινητό του μας πληροφόρησε ανάμεσα στα άλλα ότι η μικρή ήταν το 8ο παιδί του. Το 8ο λοιπόν, είχε όχι μόνο γλώσσα και μιλιά, αλλά και γνώμη. Υπερασπίστηκε με τα δικά της λόγια την επιλογή της, υποστηρίζοντας πως καλό είναι να βοηθάμε όσους έχουν ανάγκη ακόμα και για μικρά πράματα και πως όταν έχουμε αξίες και τις εφαρμόζουμε μας κάνουν όλους καλύτερους. Ήταν φανερό πως έμμεσα επιζητούσε την αποδοχή της πράξης της, και που όπως μας φάνηκε ο πατέρας της την πέρασε στο ντούκου, αν και μέσα του μπορεί και να καμάρωνε. Η φίλη μας όμως μετά χαράς συμφώνησε μαζί της.

 Παίρνοντας αμπάριζα απ' αυτό το επεισόδιο η διαβαστερή φίλη μας είπε πόσο πολύ της άρεσε το βιβλίο "Η τυραννία της αξίας - Τι έχει απογίνει το κοινό καλό;" που διάβασε πρόσφατα και μας ανέφερε λίγα λόγια για την οπτική του στο σημαντικό θέμα της αξιοκρατίας, που τη βρήκε εξαιρετικά ενδιαφέρουσα. Συγγραφέας, ο συνομήλικος καθηγητής Πολιτικής Φιλοσοφίας στο Χάρβαντ Μάικλ Σανέλ (Μινεάπολη, 1953).

Ακολουθούν τέσσερις κριτικές παρουσιάσεις του βιβλίου και μία συνέντευξη του Μάικλ Σανέλ

Η τυραννία της αξιοκρατίας  του Κώστα Αναγνωστόπουλου. Η αρετή της ταπεινοφροσύνης είναι το απαραίτητο αντίδοτο στην αξιοκρατική ύβρη που δηλητηριάζει τις κοινωνίες μας, φαινόμενο που μελετά ένα οξυδερκές βιβλίο του καθηγητή του Χάρβαρντ Μάικλ Σαντέλ.

“Τυραννία της αξίας”, μια κριτική της αξιοκρατίας: Ένας διανοούμενος κατά του δόγματος “αν θέλεις, μπορείς”…  της Lola Galan. Η Ισπανία κατέχει μια ιδιαίτερη θέση στη βιογραφία του Μάικλ Σαντέλ,  του καθηγητή του Χάρβαρντ που έχει μετατρέψει τις πανεπιστημιακές του διαλέξεις σε μπεστ-σέλερ. Σε ένα σπιτάκι που νοίκιαζε στη Φουενχιρόλα τον χειμώνα του 1976 διάβασε για πρώτη φορά Καντ, Χάνα Αρεντ και Ρολς, που του προκάλεσαν ενδιαφέρον για τη φιλοσοφία.

Η ύβρις της αξιοκρατίας του Βασίλη Μουρδουκουτά. Ποια είναι η αξία της εργασίας ενός νοσοκόμου ή ενός υπαλλήλου στη δημοτική υπηρεσία καθαριότητας; Είναι άραγε μικρότερη ή μεγαλύτερη εκείνης ενός μεγιστάνα των καζίνο; Πώς μπορούμε αλήθεια να κάνουμε μια τέτοια αντιπαραβολή; Αρκεί το να συγκρίνουμε το ύψος της αμοιβής τους ή το κέρδος που αποκομίζει κανείς από αυτές; Μήπως οφείλουμε να συνυπολογίσουμε σε αυτά και το μέγεθος της συνεισφοράς τους στο κοινό καλό; Κι αν ναι, αναγνωρίζουμε πάντα αυτό το τελευταίο ως κοινωνίες;

sandel3Αξιοκρατία και λαϊκισμός του Νικόλα Βρούσαλη. «Το βαθύτερο πρόβλημα είναι ότι ο Σαντέλ μπερδεύει το σύμπτωμα με την αιτία. Η σοσιαλδημοκρατία δεν απέτυχε επειδή πήγε στην αξιοκρατία, πήγε στην αξιοκρατία επειδή απέτυχε»

Μανιφέστο κατά του κοινωνικού φιλελευθερισμού  του Πάνου Καζάκου. Η ιδιότυπη κριτική του καθηγητή Μάικλ Σαντέλ στην «καθοδηγούμενη από την αγορά αξιοκρατική ηθική» και η επίθεσή του κατά του κοινωνικού φιλελευθερισμού εκκινεί από ενδιαφέρουσες επισημάνσεις, αλλά καταλήγει μετέωρη. Αλλά θα ήταν καταστροφή αν η σκέψη του εύρισκε εφαρμογή στην Ελλάδα, που παλεύει να αφήσει πίσω το παρελθόν της και να επενδύσει στην αξιοκρατία. 

Η αξιοκρατία εδραιώνει την κοινωνική ανισότητα. Το αξιοκρατικό ιδεώδες διαβρώνει την αλληλεγγύη, καθώς συνοδεύεται από μιαν ηθική κρίση: αν δεν πετύχεις είσαι χαμένος και φταις εσύ γι’ αυτό. Mία συνέντευξη του Σαντέλ που δημοσιεύτηκε στην La Stamba

Περιεχόμενα

ΠΡΟΛΟΓΟΣ
ΕΙΣΑΓΩΓΗ: ΜΠΑΙΝΟΝΤΑΣ
Η ηθική διάσταση της εισαγωγής στο πανεπιστήμιο
Αναμέτρηση για την αξία
ΚΕΡΔΙΣΜΕΝΟΙ ΚΑΙ ΧΑΜΕΝΟΙ
"ΕΙΝΑΙ ΜΕΓΑΛΗ ΕΠΕΙΔΗ ΕΙΝΑΙ ΚΑΛΗ": ΜΙΑ ΣΥΝΤΟΜΗ ΗΘΙΚΗ ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΗΣ ΑΞΙΑΣ
Η ΡΗΤΟΡΙΚΗ ΤΗΣ ΑΝΕΛΙΞΗΣ
ΠΡΟΣΟΝΤΙΣΜΟΣ: Η ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΠΟΔΕΚΤΗ ΠΡΟΚΑΤΑΛΗΨΗ
Η ΗΘΙΚΗ ΔΙΑΣΤΑΣΗ ΤΗΣ ΕΠΙΤΥΧΙΑΣ
Ο ΜΗΧΑΝΙΣΜΟΣ ΔΙΑΛΟΓΗΣ
Η ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΗ ΤΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ
ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑ: Η αξία και το κοινό καλό
Πέρα από την ισότητα των ευκαιριών
Δημοκρατία και ταπεινοφροσύνη
ΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ
ΕΥΧΑΡΙΣΤΙΕΣ

Εκδόσεις ΠΟΛΙΣ, σελίδες 464, τιμή 18€

Τελευταία τροποποίηση στις Κυριακή, 12 Φεβρουαρίου 2023 17:10
Λάκης Ιγνατιάδης

Ραβδοσκοπία ατζαμή

Προσθήκη νέου σχολίου

Κωδικός ασφαλείας
Ανανέωση