Παρασκευή, 23 Δεκεμβρίου 2022 21:23

Βραβείο Αριστείας στα Μαθηματικά έλαβε ο Δραμινός μαθητής Πρόδρομος Φωτιάδης από την Ακαδημία Αθηνών

Επιλέγων ή Συντάκτης 
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(1 Ψήφος)

prodromos fotiadisΜΕ ΜΙΑ ιδιαίτερα μεγάλη διάκριση, βραβεύτηκε προχθές ο Δραμινός μαθητής Πρόδρομος Φωτιάδης, ο οποίος έχει πρωτεύσει πολλές φορές, τόσο σε πανελλήνιους όσο και διεθνείς μαθηματικούς διαγωνισμούς.

Συγκεκριμένα, το Βραβείο Αριστείας στα Μαθηματικά «Παναγιώτη Μέγα», που αθλοθέτησαν τα παιδιά του το 2022, από την συμπλήρωση των 100 χρόνων από τη γέννηση του και περιλαμβάνει έπαθλο 3.000 ευρώ, έλαβε ο Δραμινός μαθητής του Γυμνασίου με Λυκειακές Τάξεις ημιορεινού χωριού Νικηφόρο Δράμας, Πρόδρομος Φωτιάδης.

Ο Πρόδρομος Φωτιάδης, βραβεύτηκε για την καλύτερη επίδοση στη Διεθνή Ολυμπιάδα Μαθηματικών 2022, και αυτό αποδεικνύεται με επίσημη ανακοίνωση της Ελληνικής Μαθηματικής Εταιρείας. Είναι 17 χρονών και ζει στη Δράμα. Το βραβείο από την Ακαδημία Αθηνών, ήρθε να διαδεχτεί τα μετάλλια που κατέκτησε σε μαθητικές ολυμπιάδες μαθηματικών. 

Ο Πρ. Φωτιάδης έχει αποσπάσει μέχρι σήμερα τέσσερα μετάλλια σε Μαθηματικές Ολυμπιάδες και θέλει να σπουδάσει στο Τμήμα Μαθηματικών του Πανεπιστημίου Αθηνών.

Ο ίδιος σημειώνει ότι  ανακάλυψε την αγάπη του για τα μαθηματικά, στις τελευταίες τάξεις του Δημοτικού και από την Β΄ Τάξη του Γυμνασίου άρχισε να μελετά πιο συστηματικά, ενώ μέσω των μαθηματικών διαγωνισμών ανακάλυψε ότι του αρέσουν υπερβολικά.

Στην προσπάθειά του αυτή, συνέδραμαν τόσο οι καθηγητές όσο και ο πατέρας του, ο οποίος τον καθοδήγησε  με αποτέλεσμα να εμβαθύνει ακόμα περισσότερο. Επιπλέον, όπως είπε ο ίδιος, δεν κρύβει την αγάπη του και για την αστρονομία καθώς το Γυμνάσιο με Λυκειακές Τάξεις Νικηφόρου, είναι το μοναδικό δημόσιο σχολείο που διαθέτει αστρονομικό παρατηρητήριο.

Όσον αφορά την επιλογή του σχολείου φοίτησης στον Νικηφόρο Δράμας που απέχει 15 χιλ. από την πόλη της Δράμας στην οποία διαμένει, αυτό έγινε «επειδή πρόκειται για ένα πολύ ήσυχο σχολείο το οποίο ευνοεί τον τρόπο μελέτης μου αλλά και η ιδιαίτερη σχέση που έχει το σχολείο με την αστρονομία γεγονός που αξίζει, να βρίσκομαι εκεί».

Το Γυμνάσιο στο Νικηφόρο Δράμας, σύμφωνα με τον καθηγητή Φυσικής του σχολείου κ. Μιχάλη Δογραματζίδη, διαθέτει «το μοναδικό αστρονομικό παρατηρητήριο με τηλεσκόπιο διαστάσεων 17 ιντσών με το οποίο μπορούν να γίνουν παρατηρήσεις αλλά και επιστημονική έρευνα. Μπορούν έτσι να καταγραφούν αποκρύψεις αστέρων από αστεροειδής σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης όπως και παρατηρήσεις για το ευρύτερο κοινό».

 «Ο Ουρανός είναι ιδιαίτερα ελκυστικός για τα παιδιά», είπε ο κ. Δογραματζίδης και σημείωσε πως «συγκεντρώνουμε παιδιά και από την ευρύτερη περιοχή και σε συνδυασμό με το υπαίθριο εργαστήριο φυσικής στο πάρκο ηλιακών ρολογιών γίνεται πόλος έλξης για εκπαιδευτικές εκδρομές». «Το μεγάλο μας όνειρο είναι να φτιαχτεί ένα ψηφιακό πλανητάριο που θα ξεναγεί τους επισκέπτες στον έναστρο ουρανό», κατέληξε ο ίδιος.

Η τελετή βράβευσης στην Ακαδημία Αθηνών, πραγματοποιήθηκε στην πανηγυρική Συνεδρία της Ακαδημίας, όπου ο πρόεδρός της κ. Αντώνιος Ρεγκάκος, εκφώνησε ομιλία με θέμα: «Οι ανθρωπιστικές σπουδές στο Ανθρωπόκαινο» και ο Γενικός Γραμματεύς, κ. Χρήστος Ζερεφός, ανάγνωσε την Έκθεση με θέμα «Το έργο της Ακαδημίας κατά το έτος 2022».

Στη συνέχεια, απονεμήθηκαν μετάλλια, βραβεία και έπαινοι στους τιμώμενους της Ακαδημίας Αθηνών για το έτος 2022 και προκηρύχθηκαν τα νέα βραβεία για το έτος 2023. Χρυσό Μετάλλιο απονεμήθηκε στις Ένοπλες Δυνάμεις της χώρας για την επί σειρά ετών κατάσταση επαγρύπνησης και ετοιμότητας. Αργυρό Μετάλλιο απονεμήθηκε στον Ομότιμο καθηγητή Καρδιολογίας και εκ των εγκυρότερων καρδιολόγων στην Ελλάδα και διεθνώς κ. Βασίλειο-Διονύσιο Κόκκινο, ως ένδειξη αναγνώρισης και έκφραση τιμής για το πλουσιότατο κλινικό, διδακτικό, ερευνητικό και κοινωνικό του έργο.

Πηγή:  proinos-typos.gr  

Τελευταία τροποποίηση στις Σάββατο, 24 Δεκεμβρίου 2022 13:03
Λάκης Ιγνατιάδης

Ραβδοσκοπία ατζαμή

Προσθήκη νέου σχολίου

Κωδικός ασφαλείας
Ανανέωση