Σάββατο, 17 Δεκεμβρίου 2022 19:37

Κλάδεμα δένδρων, του κηπουρού σε δήμο Aris Charalampidis. Cut it Right, fb

Επιλέγων ή Συντάκτης 
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

dendraΈχοντας μια εμπειρία 25 ετών ως κλαδευτής δένδρων σε δήμο έχω να πω τα εξής. Ήρθα άπειρες φορές σε αντιπαλότητα μα συναδέλφους για το Topping Tree κλάδεμα. Γιατί το δικό μου μοντέλο κοπής βασίζεται σε λογικές της φύσης σχετικά με την ανάπτυξη και φυσιολογία του κάθε δένδρου, δεν είναι όλα ίδια, φυλλοβόλα και αειθαλή, νέα ή γέρικα, κάτω από καλώδια ή κολλητά σε μπαλκόνια και οικοδομές. Όταν πας σ' έναν δήμο σου δίνουν γενικές γραμμές και κατευθύνσεις για το  κλάδεμα των δένδρων. Ευτυχώς εγώ έπεσα σε δύο παλαιότερους κηπουρούς με συνείδηση στην εκτέλεση έργου και μου έμαθαν αρκετά για ένα σωστό κλάδεμα, αλλά μελέτησα και πειραματίστηκα και μόνος. Αυτός που δεν γνωρίζει κάνει ζημιά.

Το topping γίνεται για μια σειρά λόγους: Χρόνος απόδοσης στο τελείωμα του έργου, γρήγορο καθάρισμα μιας περιοχής από κλαδιά και φύλλα που πέφτουν απ' τα δένδρα. Άρα οι πολίτες βλέπουν ότι το κλάδεμα προχωράει σε ανεκτές ταχύτητες και δεν ενοχλεί τους πολίτες με κλείσιμο δρόμων και απώλειας χώρων παρκαρίσματος, άρα δεν έχουν παράπονα οι πολίτες απέναντι στον δήμο, άρα όλοι ευχαριστημένοι. Κανείς δεν κάθεται να σκεφτεί την τεράστια απώλεια οξυγόνου στις πόλεις που τόσο έχουμε ανάγκη. Την σημαντική συμβολή κάποιων δένδρων στην καθαριότητα του αέρα αφού λειτουργούν ως αποροφητήρες μόλυνσης του ατμοσφαιρικού αέρα και το βλέπουμε μετά από κάθε βροχή όταν πέφτει μαύρη λάσπη από το φύλλωμα των δένδρων.

Αλλά και για το θέμα των καλωδίων θα έπρεπε η πολιτεία να έχει φροντίσει για την υπογειοποίηση των καλωδίων αλλά και την σωστή κλάδευση των ήδη υπαρχόντων δένδρων και όχι να κλαδεύει ο κάθε υπάλληλος όπως του κατέβει αρκεί να μην ακουμπούν τα κλαδιά στα καλώδια με αποτέλεσμα το δένδρο να χάνει με τον καιρό την ισορροπία του και να έχει μια αφύσικη ανάπτυξη. Φυσικά μπορούν να γίνουν πολλά για να έχουμε μια σωστή ανάπτυξη δένδρων μέσα στον αστικό ιστό. Ακόμη έχουμε στερήσει από τα φαρδιά πεζοδρόμια που θα μπορούσαν να φιλοξενούν δένδρα τον πλεονάζοντα χώρο για να τον κάνουμε χώρους παρκαρίσματος οχημάτων. Αλλά για να γίνουν πράγματα πρέπει να μελετήσουμε με γνώμονα άνθρωπος και φύση και όχι άνθρωπος και κέρδος.

Πηγή: https://www.facebook.com/groups/3717280088397385/user/100003056143828

Τελευταία τροποποίηση στις Σάββατο, 17 Δεκεμβρίου 2022 19:49
Λάκης Ιγνατιάδης

Ραβδοσκοπία ατζαμή

Προσθήκη νέου σχολίου

Κωδικός ασφαλείας
Ανανέωση