Πέμπτη, 15 Δεκεμβρίου 2022 11:25

O Τούρκος φωτογράφος Olgaç Bozalp χαρτογραφεί τον ανθρώπινο εκτοπισμό

Επιλέγων ή Συντάκτης 
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

bozalp 2O Olgaç Bozalp συνδυάζει το ντοκιμαντέρ με τη στυλιζαρισμένη εικόνα για να χαρτογραφήσει τόσο τις διαφορετικές πορείες όσο και τις διαφορετικές αιτίες της μετανάστευσης.

Αντλώντας από την προσωπική του εμπειρία, το έργο του Bozalp αφηγείται την οικουμενική ιστορία της ανθρώπινης μετακίνησης μέσα από συχνά παιχνιδιάρικες και παράλογες εικόνες, που φέρουν όμως δύσπεπτους συμβολισμούς.

Στη συλλογή Leaving One for Another, που κυκλοφορεί από τον εκδοτικό οίκο Void, φωτογραφίες-ντοκουμέντα που τραβήχτηκαν στα ταξίδια του Bozalp διανθίζονται και αντιπαραβάλλονται με σκηνοθετημένες παρεμβάσεις που δημιουργήθηκαν σε συνεργασία με τον καλλιτεχνικό διευθυντή Raphael Hirsch.

 Ορισμένες από τις κατασκευασμένες εικόνες απεικονίζουν μορφές στο τοπίο, όλες απρόσωπες με κρυμμένη την ταυτότητά τους. Άλλες εικόνες απεικονίζουν γλυπτικές εγκαταστάσεις που ενσωματώνουν σημαντικά αντικείμενα από τις ζωές και τα ταξίδια των μεταναστών: οικογενειακές φωτογραφίες, σωσίβια και τσάντες με υπάρχοντα.

Ο Bozalp έχει επισκεφθεί σχεδόν πενήντα χώρες, εστιάζοντας σε εκείνες με πολύπλοκη μεταναστευτική ιστορία όπως σε περιοχές της Μέσης Ανατολής, της Ασίας και στην πατρίδα του, την Τουρκία. Οι εικόνες του σχηματίζουν ένα οπτικό δοκίμιο για την παγκόσμια ιστορία μετανάστευσης.

Πατώντας  lifo.gr/photography  θα εμφανιστεί το άρθρο με 11 ωτογραφίες του Bozalp

Τελευταία τροποποίηση στις Πέμπτη, 15 Δεκεμβρίου 2022 11:32

Προσθήκη νέου σχολίου

Κωδικός ασφαλείας
Ανανέωση