Κυριακή, 27 Νοεμβρίου 2022 17:22

Μία και μοναδική λύση για το «Σινέ Φαντάζιο»: να περάσει στον Δήμο Πειραιά, να αποκατασταθεί και να λειτουργήσει ως χώρος πολιτισμού

Επιλέγων ή Συντάκτης 
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

fadazioΣτις προθέσεις της δημοτικής αρχής να γίνει το παλιό θερινό σινεμά «Φαντάζιο» δημοτικό πάρκινγκ, όπως περιχαρής ανακοίνωσε στον Ρ/Σ «Κανάλι Ένα 90,4» ο πρόεδρος της Α’ Δημοτικής Κοινότητας, Νικήτας Γκόλφης, απάντησε ο επικεφαλής της δημοτικής παράταξης «Πειραιάς για Όλους», Νίκος Μπελαβίλας με ανάρτηση του στα social media:

«Το καλοκαίρι του 2005 μία μεγάλη ομάδα πολιτών σταμάτησε τις μπουλντόζες την ώρα που κατεδάφιζαν το διατηρητέο "Σινέ Φαντάζιο" στην οδό Αφεντούλη. Από τότε ο Δήμος Πειραιά και ο -σύμφωνα με τις επίσημες δηλώσεις- ιδιοκτήτης του χώρου, ο Ναός Αγίου Σπυρίδωνα, αντί να το αποκαταστήσουν, το εγκατέλειψαν και το άφησαν να εξελιχθεί σε εστία ρύπανσης καταμεσής στην πόλη, δίπλα στο 1ο Γυμνάσιο-Λύκειο. Το Υπουργείο Πολιτισμού είχε παρέμβει ζητώντας ευθύνες για τις καταστροφές, ενώ το ΣτΕ απέρριψε δύο φορές τις προσφυγές της Εκκλησίας εναντίον της κήρυξης.

Τώρα επιχειρούν ξανά να ξεφορτωθούν το μεσοπολεμικό σινεμά, το παλιό σύμβολο της γειτονιάς της Φρεαττύδας και του Βρυώνη, χρησιμοποιώντας ίδια τεχνάσματα.

Η λύση είναι μία και μοναδική· το "Φαντάζιο" περνάει στον Δήμο Πειραιά, αποκαθίσταται και επαναλειτουργεί ως χώρος πολιτισμού και εκδηλώσεων του σχολείου και της συνοικίας

Στο μεταξύ, ο «Πειραιάς για Όλους» σε ενημερωτικό σημείωμα του για το «Φαντάζιο» απευθύνεται στον κ. Γκόλφη, σημειώνοντας:

Κύριε Πρόεδρε, φοβούμαστε ότι δεν έχετε ιδέα για το τι συμβαίνει με το «Σινέ Φαντάζιο» στην οδό Αφεντούλη  . Ανακοινώσατε όλο χαρά στον Ρ/Σ «Κανάλι Ένα» χθες Σάββατο 26.11.2022 ότι στις προθέσεις σας είναι το σινεμά να γίνει δημοτικό πάρκινγκ και είπατε μάλιστα ότι συζητάτε το θέμα με τον δήμαρχο.

Αναδημοσιεύουμε για να ενημερωθείτε ένα Δελτίο Τύπου του 2005(!!!). Εκεί θα βρείτε όλα τα δεδομένα για να αντιληφθείτε το πρόβλημα. Διαβάζοντας το θα δείτε ότι τα πράγματα δεν είναι καθόλου όπως νομίζετε. Αν ήσασταν απλώς κοινοτικός σύμβουλος, η άγνοια μπορεί να ήταν δικαιολογημένη. Όμως, είστε ο εκπρόσωπος της Δημοτικής Αρχής. Το δράμα είναι ότι αντί το «Φαντάζιο» να περάσει στον Δήμο Πειραιά, να επαναλειτουργήσει και να αποτελέσει χώρο εκτόνωσης και εκδηλώσεων του γειτονικού 1ου Γυμνασίου και Γενικού Λυκείου, εγκαταλείφθηκε από τις δημοτικές αρχές Αγραπίδη, Φασούλα, Μιχαλολιάκου αλλά και από τη δική σας και έγινε σκουπιδότοπος. #pireas4all 

 Το Δελτίο Τύπου της 9/9/2005 το οποίο υπέγραφε η «Επιτροπή Πολιτών για τη σωτηρία του "Σινέ Φαντάζιο"» είχε τίτλο:

ΚΟΛΑΦΟΣ ΓΙΑ ΟΣΟΥΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΑΝ ΝΑ ΚΑΤΕΔΑΦΙΣΟΥΝ ΤΟ ΣΙΝΕ ΦΑΝΤΑΖΙΟ ΣΤΟΝ ΠΕΙΡΑΙΑ

ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΤΟΥ ΥΦΥΠΟΥΡΓΟΥ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ Π. ΤΑΤΟΥΛΗ

Η 1η ΕΦΟΡΕΙΑ ΝΕΩΤΕΡΩΝ ΜΝΗΜΕΙΩΝ ΖΗΤΑΕΙ ΝΑ ΒΡΕΘΟΥΝ ΟΙ ΥΠΕΥΘΥΝΟΙ ΤΩΝ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΩΝ

Και συνέχιζε:

«Το Υπουργείο Πολιτισμού με δύο διαφορετικά έγγραφα ξεκαθαρίζει το θέμα του θερινού κινηματογράφου "Σινέ Φαντάζιο" στην οδό Αφεντούλη 7, στον Πειραιά. Συγκεκριμένα ο υφυπουργός πολιτισμού κ. Πέτρος Τατούλης απαντώντας στις 8 Αυγούστου 2005, σε ερώτηση του βουλευτή κ. Γιάννη Δραγασάκη, απαντά ότι το "Σινέ Φαντάζιο" έχει κηρυχθεί διατηρητέο μνημείο και ιστορικός τόπος, που χρειάζεται ειδική κρατική προστασία μαζί με τον περιβάλλοντα χώρο του, και ότι η απόφαση αυτή του ΥΠΠΟ δεν έχει ανακληθεί. Ο υφυπουργός ενημερώνει επίσης, ότι ο Ιερός Ναός Αγίου Σπυρίδωνα προσέφυγε στο Συμβούλιο της Επικρατείας για την ακύρωση της απόφασης, αλλά το ΣτΕ απέρριψε την προσφυγή. Στη συνέχεια, με δεύτερο έγγραφό της, η Εφορεία Νεωτέρων Μνημείων Αττικής, προειδοποιεί τους υπευθύνους των καταστροφών για τις προβλεπόμενες ποινικές κυρώσεις. Με το ίδιο έγγραφο της, ζητά να ενημερωθεί, για το πως και από ποιόν έγιναν οι εργασίες με αποτέλεσμα την καταστροφή του τοίχου του μνημείου, των δαπέδων και την εκθεμελίωση του κτιρίου της εισόδου.

 

Θυμίζουμε, ότι όλα τα παραπάνω είναι αποτέλεσμα των κινητοποιήσεων των κατοίκων της οδού Αφεντούλη, οι οποίοι όλο το καλοκαίρι εμπόδιζαν τους εργάτες να ξεκινήσουν εργασίες, δημοσιοποίησαν το θέμα και βρήκαν τις αποφάσεις τις οποίες απέκρυβαν, η Εκκλησία και η Πολεοδομία του Δήμου Πειραιά. Η κινητοποίηση συνεχίζεται με στόχο την απόδοση του "Σινέ Φαντάζιο" στον Δήμο Πειραιά, την αποκατάσταση και επαναλειτουργία του.»

Τελευταία τροποποίηση στις Κυριακή, 27 Νοεμβρίου 2022 17:29
Λάκης Ιγνατιάδης

Ραβδοσκοπία ατζαμή

Προσθήκη νέου σχολίου

Κωδικός ασφαλείας
Ανανέωση