Τετάρτη, 02 Νοεμβρίου 2022 19:21

Marina Papaioannou, "Cut it Right" στο fb: Για το σωστό κλάδεμα των δένδρων από τους δήμους

Επιλέγων ή Συντάκτης 
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)
klademaΤα τελευταία χρόνια πολλοί δήμοι (και ο δικός μας) επιλέγουν το βαθύ κλάδεμα ή καρατόμηση (tree topping) των δέντρων. Η τεχνική αυτή επιλέγεται για να αποφεύγεται το συχνό κλάδεμα που επιβαρύνει οικονομικά τον δήμο. Η τεχνική, προκαλεί μείωση, κατά 50-100%, του πράσινου φυλλώματος του δέντρου που είναι η παραγωγική του βιομηχανία. Με λιγότερα φύλλα, το δέντρο λιμοκτονεί, γιατί δεν μπορεί να παράγει την τροφή που του χρειάζεται, κι εμείς ασφυκτιούμε, γιατί δεν παράγεται αρκετό οξυγόνο.
Προσπαθώντας να επιβιώσει, το δέντρο αντλεί από τα αποθέματά του και δημιουργεί πολλούς νέους βλαστούς, οι οποίοι όμως είναι πιο αδύναμοι και δεν αντέχουν στον αέρα ή το χιόνι. Μάλιστα το δέντρο παρουσιάζει μεγαλύτερη αντίσταση στον άνεμο, επειδή οι νέοι βλαστοί είναι πυκνότεροι.
Συνάμα, οι μεγάλες τομές επιτρέπουν την είσοδο παθογόνων μικροοργανισμών ή εντόμων τη στιγμή ακριβώς που το δέντρο αδυνατεί να αντιδράσει, γιατί δεν έχει ενέργεια (αφού του λείπουν τα φύλλα). Συνεπώς, το δέντρο μετά από την καρατόμηση μένει πιο αδύναμο, ασταθές και ευάλωτο σε φυτασθένειες. Αυτός ο τρόπος κλαδέματος είναι επιστημονικά λανθασμένος και στερεί από τις πόλεις μας απαραίτητο οξυγόνο, σκιά και θερμορύθμιση.
Οι υπηρεσίες πρασίνου συνήθως ανατίθενται σε εργολάβους έναντι αμοιβής. Οι εργολάβοι έχουν συμφέρον να κάνουν όσο το δυνατόν βαθύτερο κλάδεμα, καθώς πουλούν την κομμένη ξυλεία για καύσιμο (pellets) ή άλλες χρήσεις. Οι εργασίες κατά κανόνα γίνονται χωρίς την παρουσία γεωπόνου, ενώ τα κοπτικά εργαλεία δεν απολυμαίνονται, με αποτέλεσμα τη μεταφορά φυτονόσων από δέντρο σε δέντρο. Ως αποτέλεσμα τα δέντρα αρρωσταίνουν και πεθαίνουν πριν την ώρα τους.
Έτσι λοιπόν, για το χρήμα στερούμαστε τη δροσιά και την ομορφιά. Ο αέρας που αναπνέουμε γίνεται χειρότερος, οι πόλεις μας πιο ζεστές και δεν υπάρχει μια γωνιά με ίσκιο να ξαποστάσει ένας άνθρωπος.
Πηγές
Σύμφωνα με τον αείμνηστο Καθηγητή της Δασολογίας Σπύρο Ντάφη (2001) "το κλάδεμα αποτελεί μια διαδικασία που ενδέχεται να μειώσει την ευρωστία του δένδρου. Αυτός είναι ο λόγος που επιβάλλεται να εφαρμόζεται από εκπαιδευμένο προσωπικό, με την ενσυναίσθηση της σοβαρότητας που φέρει η συγκεκριμένη επέμβαση στο δένδρο": https://dasarxeio.com/2018/02/16/53021/
Γιατί είναι βλαπτική η καρατόμηση: https://dasarxeio.com/2019/04/13/66748/
kladema1"Τα 'καρατομημένα' δέντρα είναι επιρρεπή στο σπάσιμο και μπορεί να γίνουν επικίνδυνα. Επειδή η 'καρατόμηση' δεν είναι αποδεκτή δενδροκομική πρακτική, φθορές ή τραυματισμοί από καρατομημένα δέντρα επισύρουν ποινικές ευθύνες και μπορεί να θεωρηθούν αμέλεια (στα αγγλικά):
Σύγκριση κανονικού και βαθέος κλαδέματος, με εικόνα (αγγλικά): https://www2.illinois.gov/.../Documents/Tree%20Topping.pdf
Η χρήση προστατευτικής πάστας στις τομές, δεν ωφελεί το φυτό (αγγλικά): https://www.lawnstarter.com/.../tree-pruning-sealer-bad.../
Τελευταία τροποποίηση στις Τετάρτη, 02 Νοεμβρίου 2022 19:29

Προσθήκη νέου σχολίου

Κωδικός ασφαλείας
Ανανέωση