Τετάρτη, 02 Νοεμβρίου 2022 09:46

Η μετατροπή του αμαξοστάσιου του ΗΣΑΠ στην πλατεία Ιπποδάμειας σε Αγορά που κακώς δεν έγινε το 2019 ενώ ήταν τελειωμένη ιστορία αλλά γιατί να μην γίνει τώρα;

Συντάκτης 
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)
pireas40Νίκος Μπελαβίλας: Ένα σχόλιο για τον Πειραιά και όχι μόνο. Πριν πέντε χρόνια, ο Γιώργος Γαβρίλης και η Ρένα Δούρου στήριξαν και προχώρησαν μία καλή πρωτοβουλία που για χρόνια διεκδικούσε ο εμπορικός κόσμος: την Ιπποδάμεια Αγορά του Πειραιά στην ομώνυμη πλατεία, στο αμαξοστάσιο του ΗΣΑΠ. Μόλις ανέλαβε η κυβέρνηση της ΝΔ, δεν πέρασαν δύο μήνες και ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης σταμάτησε το έργο, δηλώνοντας ότι θέλει να δώσει το κτίριο για έκθεση αυτοκινήτων. Ένα δωρεάν δημόσιο κτίριο σε  κεντρικό σημείο για να θρονιαστεί μία εταιρεία εισαγωγών αστραφτερών αυτοκινήτων αντί για μία μεγάλη αγορά που θα ολοκλήρωνε το κέντρο του παραδοσιακού εμπορίου γύρω από τον σταθμό.
 Το δυστύχημα είναι ότι δεν έβγαλε κανείς κιχ όταν δημοσιεύθηκαν τα άσχημα νέα, το φθινόπωρο του 2019. Ούτε η δημοτική αρχή, ούτε οι ηγεσίες των εμπορικών φορέων. Και η Ιπποδάμεια Αγορά εγκαταλείφθηκε, όπως και πολλά άλλα τέτοια έργα κοινωνικής και οικονομικής ανταπόδωσης προς την πόλη μας.
Στις εικόνες μία αντίστοιχη αγορά, καλοστημένη, σχεδιασμένη, λαμπερή, ελκυστική, για ντόπιους και για επισκέπτες, με τρόφιμα, μικρά στέκια ποιοτικού φαγητού και ποτού σε ένα μεσοπολεμικό υπόστεγο. Με πραγματικές θέσεις εργασίας, που στηρίζει ουσιαστικά το εμπόριο. Βρίσκεται σε μία μεσαία επαρχιακή πόλη της Αλσατίας με πενήντα χιλιάδες κατοίκους και αρκετό τουρισμό, το Κολμάρ. Αυτό ενοούσαμε το 2018 όταν προγραμματίζαμε την Ιπποδάμεια Αγορά. Δεκάδες τέτοιες αγορές λειτουργούν ως τοπόσημα, ως σημεία αναφοράς και ως πηγή ευημερίας, σε όλα τα λιμάνια και τις πόλεις της Μεσογείου και της Κεντρικής Ευρώπης. Εδώ στον Πειραιά, οι κυβερνήτες μας το θεώρησαν αντιαναπτυξιακό έργο και το εγκατέλειψαν. Ας το θυμόμαστε.
Σχόλιο στο fb του Γιώργου Γαβρίλη πρώην αντιπεριφερειάρχη Πειραιά
Νίκο, το 2018 πετύχαμε την απόλυτη συμφωνία από όλους τους εμπλεκόμενους φορείς.Η εταιρεία ΣΤΑΣΥ ιδιοκτήτρια του οικοπέδου,το υπερταμειο,το υπουργείο υποδομών ,το υπουργείο ανάπτυξης,το γραφείο του πρωθυπουργού ο δημος Πειραιά μια συμφωνία που είχε την  ουσιαστική υποστήριξη και συμπόρευση του εμπορικού βιομηχανικού επιμελητηρίου και του εμπορικου Συλλόγου. Δεν πέρασαν 2 μήνες όπως λες αλλά την επομένη της ορκομωσίας της κυβέρνησης και πριν καθήσουν στις καρέκλες του υπουργείου Ανάπτυξης o Α. Γεωργιάδης και οι υπόλοιποι, έδωσαν εντολή να σταματήσουν οι εργασίες δημιουργίας της κλειστής αγοράς...Βάσιμο συμπέρασμα είναι, ότι είχαν αναλάβει δεσμεύσεις απέναντι σε οικονομικούς ομίλους για την εκμετάλλευση του χώρου που δεν τελεσφόρησαν... Ήταν μια πολιτική ενέργεια εχθρική για τον Πειραιά, για την μικρή επιχειρηματικότητα και σε βάρος του Δημοσίου συμφεροντος
Τελευταία τροποποίηση στις Πέμπτη, 03 Νοεμβρίου 2022 11:06
Λάκης Ιγνατιάδης

Ραβδοσκοπία ατζαμή

Προσθήκη νέου σχολίου

Κωδικός ασφαλείας
Ανανέωση