Τετάρτη, 26 Οκτωβρίου 2022 04:10

Λέτε να κοκκινίζει το Σταγονίσιο σχόλιο στην επιστολή διαμαρτυρίας του δημάρχου Χρ.Βρεττάκου προς τον υπουργό Στ. Πέτσα για τη μη χρηματοδότηση δημοτικών έργων του προγράμματος Α.Τρίτση;;

Επιλέγων ή Συντάκτης 
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

keratsini2Σ.Δ. Η επιστολή διαμαρτυρίας του δημάρχου Χρ.Βρεττάκου προς τον αναπληρωτή υπουργό Εσωτερικών Στέλιο Πέτσα αναφορικά με τη χρηματοδότηση του προγράμματος  ανάπτυξης και αλληλεγγύης της αυτοδιοίκησης  "Αντώνης Τρίτσης" και την άδικη διάκριση που υφίσταται ο δήμος Κερατσινίου-Δραπετσώνας, κατά τη γνώμη μας καλώς εστάλη. Και ελπίζουμε εξ αιτίας της να ικανοποιήσει ο υπουργός το αίτημά του. Αυτό που βασικά παίζεται είναι ένα άραχνο έργο που διατρέχει εκ γενετής κι απ'άκρη σε άκρη τη χώρα και το μόνο ελπιδοφόρο είναι πως αραιά και που νάτοι πετιόνται κάτι περίεργοι τύποι εξαιρέσεις. Ένας τίτλος του έργου θα μπορούσε να είναι "Τους δικούς μας τους προσέχουμε για να έχουμε, οι υπόλοιποι ας πάνε να κόψουν το λαιμό τους". Διότι περί αυτού πρόκειται και αν έχεις ασχοληθεί όσο πατάει η γάτα με τα κοινά θα πρέπει να είσαι ούφο για να μην το καταλάβεις ή το πιο φοβερό, να το καταγράψεις σαν κεραυνό εν αιθρία.

Ναι, είναι αυτή η πολιτική πρακτική που λες και έχει περάσει στο DNA του πολιτικού προσωπικού της χώρας και που δεν καταλαβαίνει Χριστό όταν παίζεται το μοίρασμα χρημάτων και θέσεων και εξουσιών μεροληπτώντας ασύστολα κι αδίστακτα, φτάνοντας μάλιστα στο σημείο πολλές φορές να παραβιάζει και τους σχετικούς νόμους. Μιλάμε για μια παλιά τους τέχνη κόσκινο που την ξέρουν απ'έξω κι ανακατωτά όλοι, μικροί και μεγάλοι και λίγο πολύ την εφαρμόζουν και μάλιστα τόσο απέναντι σε θεσμούς όσο και σε πρόσωπα που αντιμετωπίζουν προβλήματα. Αν μια εξουσία τοπική, υπερτοπική, περιφερειακή, κεντρική δεν σε λογαριάζει δικό της άνθρωπο, δεν προσδοκά τίποτα από σένα, ή αν δεν έχεις τα μέσα και τις άκρες σε κάποια συντεχνία, σε κάποια ομάδα ή ρίζες σε κάποιο τόπο, ή ακόμα αν δεν έχεις το χρήμα και τη δύναμη για να επηρεάσεις πράγματα και πρόσωπα σε θέσεις κλειδιά, τότε είναι σχεδόν βέβαιο ότι καμιά υπηρεσία δε θα κουνήσους το δακτυλάκι της για να ασχοληθεί μαζί σου, για να προσπαθήσει να λύσει ένα πρόβλημά σου ακόμα κι αν ανήκει σαφώς στις αρμοδιότητές της.

Το δυστυχώς είναι πως για την αλλαγή αυτής της νοοτροπίας δεν έχουμε καταγράψει δυνάμεις που αναγορεύοντάς την σε θέμα αρχής να επιδιώκουν να την αλλάξουν. Ίσως η στάση κάποιων προσώπων που έχουν ως βασική αρχή ότι όλες οι θεσμικές αρχές και όλοι οι πολίτες δικαιούνται την ισότιμη αντιμετώπιση ανεξάρτητα σε ποιο χώρο αναπνέουν, κινούνται κι ονειρεύονται, κάνουν ότι μπορούν για να τους δώσουν αυτό που ο τύπος και το πνεύμα του νόμου προστάζει, αυτό που αποτελεί καταστατική αρχή του κράτους δικαίου, ίσως αυτή η σιγανή και ταπεινή στάση να αλλάζει τη συμπεριφορά της πλειονότητας, τόσο εκείνης που κράτα τα όποια πεπόνια και μαχαίρια όσο και των ψηφοφόρων που επιλέγουν ποιοι θα τους αντιπροσωπεύουν. Κάπως έτσι μπορεί και να περάσουμε κάποτε σε ένα στάδιο όπου η αξιοκρατία και η ισότιμη αντιμετώπιση θεσμών και πολιτών θα φιλοτεχνούν ένα νέο πολιτικό κανόνα σε αυτήν την χώρα όπως το έχουν καταφέρει σε μεγάλο βαθμό κι αρκετές άλλες χώρες.

Κατά τα άλλα, θεωρώ ότι ανάμεσα σ'αυτούς που έχουν μολύνει το πολιτικό πεδίο είναι και ο υπουργός Στέλιος Πέτσας, γνωστός από τις περίφημες λίστες του και που γι'αυτήν του τη στάση επιβραβεύτηκε από τον πρωθυπουργό μιας και τον αναβάθμισε από υφυπουργό σε υπουργό. Στο δια ταύτα, θεωρώ απίθανο να αλλάξει τώρα που μοιράζει χρήμα για έργα σε δήμους, όπου και για ποιο λόγο άραγε αυτός ο βαμμένος κομματάνθρωπος να μην ευνοήσει τους δημάρχους που βασικά υποστηρίζονται από τη Ν.Δ, όταν μάλιστα σε ένα χρόνο θα έχουμε και δημοτικές εκλογές;

Και βεβαίως μακάρι να αποκατασταθεί το δίκαιο όσον αφορά όχι μόνο στο δήμο μας αλλά και σε όλους τους δήμους που αδικήθηκαν, και που σίγουρα θα υπάρχουν αρκετοί, αλλά ειλικρινά χλωμό το βλέπω, ιδιαίτερα αν ποντάρουν σ'αυτές τις αποδεδειγμένα ατελέσφορες επιστολές διαμαρτυρίας. Ίσως αν μπει στο χορό η Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδας (ΚΕΔΕ) και πιέσει ακόμα και οργανώνοντας μία συγκέντρωση διαμαρτυρίας έξω από το υπουργείο του κ.Πέτσα, όπου στην πρώτη γραμμή θα βρίσκονται όλοι οι ριγμένοι δήμαρχοι μαζί με τα δημοτικά τους συμβούλια, ίσως μπορεί κάτι να αλλάξει προς το καλύτερο. Μια ιδέα είναι κι αυτή που απευθύνεται σε όσους κρίνουν ότι αξίζει να παλέψουν στα σοβάρα γι'αυτό το θέμα. Διαφορετικά ας βολευτούν με τις θεαθήναι διαμαρτυρίες τους. 

Υ.Γ.Θα θέλαμε πάντως να μας ενημερώσει ο δήμαρχος αν στο τέλος κέρδισε ο δήμος κάτι και τι απ'αυτήν της έντονης διαμαρτυρίας επιστολή του.

Ακολουθεί το ακριβές κείμενο της επιστολής:

 ΘΕΜΑ: «Χρηματοδότηση του Δήμου Κερατσινίου-Δραπετσώνας από το πρόγραμμα Α. Τρίτσης»

 Κύριε Υπουργέ,

ο Δήμος μας κατέθεσε έγκαιρα τις προτάσεις του με πλήρεις φάκελους για να ενταχθούν προς χρηματοδότηση στο πρόγραμμα Α. Τρίτσης σημαντικά για το Δήμο μας έργα.
Μεταξύ των έργων αυτών είναι βρεφονηπιακός σταθμός, κλειστό γυμναστήριο κ.α.
Με πικρία όμως διαπιστώνουμε ότι μέχρι και σήμερα οι εγκρίσεις των έργων μας προσεγγίζουν το 40% όταν σε άλλους Δήμους το ποσοστό φτάνει στο 100%.
Δεν κατανοούμε τη διάκριση αυτή που γίνεται σε βάρος μας και διαμαρτυρόμαστε έντονα.
Ζητούμε από εσάς κύριε Υπουργέ την ύστατη στιγμή που κλείνουν οι εντάξεις στο πρόγραμμα να αποκατασταθεί η αδικία που έχουμε υποστεί.
Δεν ζητούμε ευνοϊκή μεταχείριση, αλλά ισότιμη και δίκαιη αντιμετώπιση.
Αναμένουμε τις ενέργειες σας.

 Με εκτίμηση,

Ο ΔΗΜΑΡΧΟΣ

ΧΡΗΣΤΟΣ ΒΡΕΤΤΑΚΟΣ

Τελευταία τροποποίηση στις Πέμπτη, 27 Οκτωβρίου 2022 10:37
Λάκης Ιγνατιάδης

Ραβδοσκοπία ατζαμή

Προσθήκη νέου σχολίου

Κωδικός ασφαλείας
Ανανέωση