Κυριακή, 16 Οκτωβρίου 2022 11:06

Ο έρωτας στο θέατρο

Συντάκτης 
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

georgousopoulosΜία διάλεξη του Κώστα Γεωργουσόπουλου, συγγραφέα και κριτικού του θεάτρου, στο Ανοιχτό Πανεπιστήμιο του Δήμου Αλίμου, με τίτλο "Θέατρο και έρωτας, μια σχέση αιώνων".

Πως το θέτρο παρουσιάζει τον έρωτα και τα πάθη της ζωής. Ο λόγος του Γεωργουσόπουλου κάνει την παρακολούθηση της διάλεξης, παρά την μεγάλη διάρκεια της, ευχάριστη.

 

 

 Είναι η πρώτη από τρείς διαλέξεις που έγιναν εκεί.

2η. Η θεματολογία του νεοελληνικού θεάτρου
https://www.youtube.com/watch?v=nmaxQbYx924

 3η. Η τραγωδία διδάσκει ότι δεν διδάσκει τίποτα.  
https://www.youtube.com/watch?v=USt_A9M_0io

 Ο Κώστας Γεωργουσόπουλος, γεννήθηκε στη Λαμία το 1937. Σπούδασε στη Φιλοσοφική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών (Τμήμα Ιστορίας - Αρχαιολογίας) και θέατρο στη Δραματική Σχολή του Ωδείου Αθηνών με δασκάλους του τους Δημήτρη Ροντήρη και Γιάννη Σιδέρη. Εργάστηκε στην ιδιωτική και δημόσια εκπαίδευση. Το 1978 ανέλαβε, κατόπιν ανάθεσης του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων, την επιμέλεια του βιβλίου Δραματική ποίηση, που αποτέλεσε επί είκοσι πέντε χρόνια διδακτέα ύλη στα ελληνικά Γυμνάσια. Από το 2003 είναι πρόεδρος του Κέντρου Μελέτης και Έρευνας του Ελληνικού Θεάτρου - Θεατρικού Μουσείου.
Μπήκε στον στίβο της θεατρικής κριτικής το 1971 από τις στήλες της εφημερίδας Το Βήμα και συνέχισε στην εφημερίδα Τα Νέα, όπου εργάζεται ως κριτικός και επιφυλλιδογράφος μέχρι σήμερα, ενώ εκτάκτως συνεργάζεται με διάφορα λογοτεχνικά περιοδικά.

Έχει μεταφράσει τα ακόλουθα έργα:
Αισχύλος: Ικέτιδες, Ορέστεια, Προμηθέας Δεσμώτης, Επτά επί Θήβας
Σοφοκλής: Ηλέκτρα, Αντιγόνη, Τραχίνιες, Οιδίπους Τύραννος, Οιδίπους επί Κολωνώ, Αίας
Ευριπίδης: Ιφιγένεια εν Αυλίδι, Βάκχες, Ιφιγένεια εν Ταύροις, Εκάβη (τραγωδία), Κύκλωψ (Σατυρικό Δράμα), Ελένη (τραγωδία), Ανδρομάχη, Τρωάδες (τραγωδία)
Αριστοφάνης: Λυσιστράτη, Πλούτος, Θεσμοφοριάζουσες, Εκκλησιάζουσες, Νεφέλες, Ιππής
Μολιέρος: Ταρτούφος

Τελευταία τροποποίηση στις Κυριακή, 16 Οκτωβρίου 2022 13:31
Σάκης Σιδηρόπουλος

Σταγονόμετρο

Προσθήκη νέου σχολίου

Κωδικός ασφαλείας
Ανανέωση