Δευτέρα, 10 Οκτωβρίου 2022 18:05

Πέρα από τη σκοτεινή υπάρχει και η φωτεινή πλευρά του ΟΛΠ/Cosco που ως εκ θαύματος είδαμε και τις δύο στο α' εξάμηνο του 2022

Συντάκτης 
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

cosco44Σχετικά με τον ΟΛΠ - Cosco οι γνώμες/κρίσεις που διατυπώνονται δημόσια από το 2015 είναι χοντρικά δύο κατηγοριών. Η μία είναι αυτή που προβάλλει συστηματικά μόνο την σκοτεινή πλευρά του φεγγαριού και που κατά την γνώμη μας έχουν εν μέρει δίκαιο όσοι βλέπουν μόνο αυτήν την πλευρά. Αναφερόμαστε σε κακά που έχουν να κάνουν με τους περιβαλλοντικούς ρύπους που οφείλονται στον ΟΛΠ. Χάνουν πάντως σε ένα σημείο όλοι αυτοί που εστιάζουν στην περιβαλλοντική επιβάρυνση της περιοχής των δήμων που συνορεύουν με το λιμάνι μιας και ποτέ δεν έχουν επεξεργαστεί ένα σχέδιο για την μείωσή τους όπου και όσο είναι δυνατή, διότι είναι προφανές δεν έχει νόημα να συζητάμε για την εξάλειψή τους, διότι τότε το ανήκουστο αίτημα που προκύπτει αβίαστα είναι να κλείσει το λιμάνι.

Στα κακά ανήκει επίσης και η στάση που κράτησε η κυβέρνηση σε τρεις αποφάσεις της ολομέλειας του ΣτΕ τον Μάρτιο του '22 που έκρινε ως μη νόμιμες τις πράξεις έγκρισης των έργων της Cosco στο λιμάνι του Πειραιά διότι δεν είχε προηγηθεί έγκριση ΣΜΠΕ (Στρατηγική Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων).

 Έχουμε και λέμε λοιπόν, τον Μάρτιο του 2022 το ΣτΕ με τρεις αποφάσεις του επί προσφυγών πολιτών και φορέων έκρινε ότι είναι «μη νόμιμες οι πράξεις έγκρισης» των έργων της Cosco/ΟΛΠ στο λιμάνι του Πειραιά καθώς δεν είχε προηγηθεί έγκριση ΣΜΠΕ. Οι προσφυγές από δικηγόρους, φορείς και πολίτες κατατέθηκαν το 2020 και εκδικάστηκαν ενώπιον της Ολομέλειας του ΣτΕ στις 2.4.2021 και η απόφαση του ΣτΕ ήταν καταδικαστική για την Cosco. Από εκεί και πέρα η κυβέρνηση έκανε ότι περνούσε από το χέρι της φτάνοντας στο σημείο να αλλάξει νόμους και συνθέσεις αρμόδιων θεσμικών οργάνων για  να ανάψει τελικά το πράσινο φως στην εκτέλεση των έργων που είχε αποφασίσει η Cosco. Και το πέτυχε. Πίσω όμως ως γνωστόν ενίοτε έχει η αχλάδα την ουρά της και το λέμε αυτό διότι τον Δεκέμβριο, θα εκδικαστεί η εξ αναβολής δεύτερη προσφυγή του Εργατικού Κέντρου Πειραιά και κατοίκων, που είχε υποβληθεί αρχικά το 2021. Παρότι η απόφαση της ΕΣΑΛ ( Επιτροπή Σχεδιασμού και Ανάπτυξης Λιμένων) φέρεται να είναι τελεσίδικη, αναμένονται ανατροπές με τον νέο κύκλο προσφυγών.

Στη ζώνη ανάμεσα στη σκοτεινή τη φωτεινή πλευρά του φεγγαριού αποφασίσαμε να βάλουμε τις σχέσεις των εργαζομένων στην εταιρεία των κινέζων ημισυντρόφων με την εταιρεία. Κι ενώ, πριν το Μάιο ήταν ασυζητητί στη σκοτεινή αυτές οι εργασιακές σχέσεις, οι αγώνες των εργαζομένων την μετακίνησαν στην ενδιάμεση ζώνη, μιας και υπέγραψαν με την εταιρεία νέα συλλογική τριετής σύμβαση όπου ικανοποιήθηκαν όλα τους τα αιτήματα.  ΕΔΩ το σχετικό άρθρο στη Σταγόνα

Τώρα, η φωτεινή πλευρά του φεγγαριού της Cosco, αυτή που εξηγεί το "εν μέρει δίκαιο", έχει να κάνει με την λειτουργικότητά της, μιας και βελτιώθηκε σημαντικά ο τρόπος των δοσοληψιών του υπηρεσιών του λιμανιού με τον κόσμο που συνεργάζεται μ'αυτόν. Καθώς και με τις εμπορικές δραστηριότητές της Cosco, που επί των ημερών της και ο τζίρος της αυξήθηκε εντυπωσιακά και οι προσλήψεις παρομοίως ( κάτι σημαντικό για μια κοινωνία σαν τη δική μας που πάνω από μια δεκαετία έχει διπλάσια ανεργία από το Μ.Ο της Ε.Ε) αυξήσεις τέτοιες που ο παλιός δημόσιος ΟΛΠ ούτε στα πιο τρελά όνειρά του δεν θα μπορούσε να τις δει. Και ναι, αυτό είναι ένα θέμα για τους ακραιφνείς υποστηριχτές του δημόσιου χαρακτήρα διαφόρων υπηρεσιών, δηλαδή η συχνά μικρότερη οικονομική απόδοσή τους.   

 Κάτι σημαντικό που έχει σημασία και για το κράτος και για τους τέσσερις παραλιμένιους δήμους ( Πειραιάς, Κερατσίνι Δραπετσώνα, Πέραμα και Σαλαμίνα) είναι ο ετήσιος τζίρος της Cosco, που κάθε χρόνο από το 2015 είναι όλο και μεγαλύτερος. Κι αυτό διότι το Ελληνικό Δημόσιο καρπώνεται ένα σημαντικό όφελος καθώς διατηρώντας το 7% των μετοχών μέσω του ΤΑΙΠΕΔ και λαμβάνει παρόμοια ή και μεγαλύτερα μερίσματα σε σχέση με τα χρόνια που κατείχε το 74% του συνόλου. Διαβάσαμε λοιπόν, πως παρόλο που η συμμετοχή του Δημοσίου μειώθηκε κατά 10 περίπου φορές από την πώληση του ΟΛΠ και μετά, τα έσοδα του αυξήθηκαν γιατί και ο τζίρος μεγάλωσε σημαντικά και τα μερίσματα υπερδεκαπλασιάστηκαν από 0,01 έως 0,10 ευρώ ανά μετοχή, ενώ για την οικονομική χρήση του 2021 η Γενική Συνέλευση αποφάσισε 0,628 ευρώ ανά μετοχή.

Όσο για τους τέσσερις δήμους για πρώτη φορά βάσει νόμου δικαιούνται από το 2016 μέσω του τέλους ανταπόδοσης το 3,5% επί των συνολικών εσόδων της εταιρείας. Αναμένεται λοιπόν φέτος βάσει του τζίρου του ΟΛΠ στο α' εξάμηνο, να μοιραστούν το 2023 οι τέσσερις δήμοι, ο καθένας βάσει του ποσοστού που του αναλογεί, πάνω από 7 εκ. ευρώ. Το γεγονός πάντως που οι λίγοι εκείνοι συμπολίτες μας που παρακολουθούν τα τεκταινόμενα στους δήμους είναι απίθανο να γνωρίζουν τα ποσά που παίρνουν κάθε χρόνο από την Cosco οι 4 δήμοι, εξηγείται από το ότι οι δημοτικές τους αρχές δεν το δημοσιοποιούν. Λες και ντρέπονται γι'αυτά τα νόμιμα χρήματα, και είναι παράξενο μιας και στο δια ταύτα η πρόθεσή τους  είναι να διατείθονται υπέρ του καλού των δημοτών. Ή μήπως  ο λάκκος της φάβας βρίσκεται αλλού, μήπως δηλαδή υπάρχει η δυνατότητα αυτά τα χρήματα να διαγράφουν μία αδιαφανή πορεία;

Να σημειώσουμε εδώ για τον κύκλο των εργασιών της Cosco στο α' εξάμηνο του 2022, που αυξήθηκε κατά 29% φτάνοντας τα 93,1 εκατ. ευρώ έναντι 72εκατ. ευρώ της αντίστοιχης περιόδου του προηγούμενου έτους. Κι αυτό επιτεύχθει εξαιτίας του τομέα της κρουαζιέρας που σημείωσε αύξηση εσόδων κατά 182,1% καθώς επίσης και του τομέα της διακίνησης εμπορευματοκιβωτίων που σημείωσε αύξηση εσόδων κατά 53,6%. 

Το ρεζουμέ για κάποιους που γενικά νοιάζονται για το κοινό καλό θα μπορούσε να είναι το πως θα μειωθούν οι αρνητικές συνέπειες των δραστηριοτήτων του ΟΛΠ και πως θα αυξηθούν οι θετικές για τις τοπικές κοινωνίες. Αυτό όμως θέλει καλή διάθεση, προπάντων από τον Γολιάθ ΟΛΠ, και οι πιέσεις από τους τέσσερις εν δυνάμει Δαβίδ δήμους να ασκούνται βάσει συγκεκριμένων και δουλεμένων προτάσεων. Και είναι ένα ανοιχτό ζήτημα του πως θα τυχαίνουν της κυβερνητικής υποστήριξης και όχι όπως φέτος που για ποιους λόγους άραγε η κυβέρνηση υποστήριξε εν ψυχρώ ότι όλα όσα κάνει ο ΟΛΠ είναι καλώς καμώμενα; Πάντως το πρωτεύον θέμα είναι ένα, πως θα περάσουμε από τη σύγκρουση συμφερόντων σε μία σχέση επωφελής και για τη cosco των κινέζων ημισυντρόφων και για τους τέσσερις δήμους του Πειραιά που θέλουν να είναι υπέροχοι. 

Το κλου ανήκει στη διαίσθησή μου που μου λέει ότι στον κόσμο της περιοχής μας περισσότεροι είναι εκείνοι που συμπαθούν την Cosco από εκείνους που την πολεμούν, δίχως αυτό να σημαίνει ότι κάποια από τις δύο ομάδες έχει όλο το δίκαιο με το μέρος της. Να λάβουμε επίσης υπόψη και τον παράγοντα εκείνων που δεν έχουν γνώμη/ δεν απαντούν, που δυστυχώς/ευτυχώς ζουν κι αυτοί ανάμεσα στις δύο άλλες ομάδες. Και ίσως να έχει ενδιαφέρον το που μπορεί να οδηγήσει στις δημοκρατικές κοινωνίες το γεγονός ότι αυτή η αδιαφανής ομάδα είναι το κατ'εξοχήν σκοτεινό αντικείμενο του πόθου όλων όσων θέλουν περισσότερη δύναμη και γόητρο και όπου στο βάθος τους πάντα παίζει ο πειρασμός του χρήματος.

Τελευταία τροποποίηση στις Παρασκευή, 14 Οκτωβρίου 2022 19:29
Λάκης Ιγνατιάδης

Ραβδοσκοπία ατζαμή

Σχόλια   

0 # Ιγνατιάδης Λάκης 11-10-2022 17:33
Διαφωνίες ελάσσονες και περισσότερο στο τόνο. Με λίγα λόγια έχουμε, από την μια μεριά τον διεθνή ανταγωνισμό σε συνδυασμό με την αχαλίνωτη απληστία των μεγάλων οικονομικών μονάδων που στην προκειμένη περίπτωση είναι ο ΟΛΠ και από την άλλη τους τέσσερις παραλιμένιους δήμους που αμύνονται στην επεκτατική πολιτική του. Το θέμα είναι να μην πάρει απόλυτο χαρακτήρα αυτή η αντιπαλότητα. Η καλύτερη επιλογή κατά την γνώμη μου είναι να προκύψουν με επεξεργασμένες προτάσεις και με σοβαρό και ειλικρινή διάλογο συνθέσεις κι αυτό προαπαιτεί να ρίξουν και οι δύο νερό στο κρασί τους. Θεωρώ πάντως το πρόβλημα της ανεργίας ζωτικό για την πλειονότητα του κόσμου, όχι φυσικά με την έννοια να υποταχθούν όλα σ'αυτήν, αλλά ούτε και να περνάει εντελώς στο ντούκου από τα εκλεγμένα δημοτικά συμβούλια των τεσσάρων δήμων, όπως συνέβαινε μέχρι τώρα.
Παράθεση
0 # Μανόλης Γλαμπεδάκης 11-10-2022 11:15
Προσπερνώ στα γρήγορα με δυο παρατηρήσεις την (τελειωμένη) συζήτηση για τον δημόσιο ή ιδιωτικό χαρακτήρα διαχείρησης του ΟΛΠ, ανήκει πια στην σφαίρα των πολιτικών φιλοσοφιών.
Α) με αυτή την μορφή ο ΟΛΠ είναι κερδοφόρος (ήταν ζημιογόνος με τον δημόσιο χαρακτήρα του για πάρα πολλά χρόνια) κι αυτό αποφέρει κέρδη στην Πολιτεία και για πρώτη φόρα κέρδη στους δήμους με την πρόβληψη του 3,5% επί του τζίρου την οποία δεν είχε ο δημόσιος ΟΛΠ.
Β) Ο ΟΛΠ υπήρξε πάντα αντίπαλος της Πόλης. Οι ανάγκες του υπήρξαν πάντα υπεράνω των συμφερόντων της Πόλης και «επί δημόσιου χαρακτήρα» ήταν πιο βουλιμικές μια που οι νόμοι για «δημόσιο συμφέρον» που στήριζαν της Κοινωφελείς επιχειρήσεις υπερέβαναν κατά πολύ τις νομικές δυνατότητες αντίδρασης των πόλεων.
Μοναδικός σκεπτικισμός αν θα ήταν καλύτερα να υπήρχαν περισσότεροι του ενός διαχειριστές όπως ζητούσαν επίμονα οι οδηγίες της ΕΕ και στις οποίες δεν «υπέκυψαν» οι Ελληνικές κυβερνήσεις.
Ως αντίπαλος όμως, έχουμε ανοικτά μέτωπα που χρειάζονται την «Χάγη» τους.
Δεν είναι δυνατόν ο ΟΛΠ «για το καλό της οικονομίας» να επεκτείνεται εσαεί. Αν δεν υπήρχε πόλη, ας έφτανε και στην Θήβα. Οι πόλεις όμως υπάρχουν. Και δεν του επιτρέπουν να γίνει το μεγαλύτερο λιμάνι του κόσμου. Οι ανατροπές κάθε τόσο στα δεδομένα (τεράστια επέκταση των προβλητών κρουαζιερόπλοιων, μπάζωμα της περιοχής του Αγ. Γεωργίου που υποτίθεται ότι θα παραδιδόταν στην πόλη, βλέψεις για «κατάκτηση» και μετατροπή; σε κάτι άλλο της ναυπηγοεπισκευαστικής ζώνης Περάματος, μεταφορά των χώρων αποθήκευσης κοντέινερ-λοτζίστικ από τον Ασπρόπυργο στο Σχιστό, δημιουργία μονάδας παραλαβής και επεξεργασίας; στερεών απόβλητων πλοίων στο Νέο Μώλο Δραπετσώνας, επαναλειτουργία; του εργοστάσιου της ΔΕΗ Αγ. Γεωργίου για τις ανάγκες τροφοδοσίας πλοίων) είναι επιθυμίες που ανατρέπουν την ήδη κακή ποιότητα ζωής στην Πόλη.
Σε αυτά πρέπει να εξαντλήσουμε την μέγιστη κοινή αγωνιστηκότητα και επινοητικότητα μας για να βρούμε το ελάχιστο κοινό επίπεδο συμβίωσης με την Εταιρεία.
Α και να μην το ξεχάσω επειδή είναι δευτερεύον.
Παρά την συμπαράσταση που απολαμβάνει ο ΟΛΠ από την κυβέρνηση, ο ιδιωτικός χαρακτήρας της διαχείρισης του κάνει πιο εφικτό να υπάρξουν θετικά αποτελέσματα στην προσπάθεια μας.
Παράθεση

Προσθήκη νέου σχολίου

Κωδικός ασφαλείας
Ανανέωση