Κυριακή, 09 Οκτωβρίου 2022 18:05

Νόμπελ Ειρήνης 2022: Απονεμήθηκε στον Λευκορώσο Άλες Μπιαλιάτσκι και σε δύο οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων από Ρωσία – Ουκρανία

Επιλέγων ή Συντάκτης 
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)
nobel-eirinisΗ Νορβηγική Επιτροπή Νόμπελ αποφάσισε να απονείμει το φετινό Nόμπελ Ειρήνης στον υπερασπιστή των ανθρωπίνων δικαιωμάτων Ales Bialiatski από τη Λευκορωσία, τη ρωσική οργάνωση ανθρωπίνων δικαιωμάτων Memorial και την ουκρανική οργάνωση ανθρωπίνων δικαιωμάτων Center for Civil Liberties.

Οι βραβευθέντες εκπροσωπούν την κοινωνία των πολιτών στις χώρες τους. Έχουν προωθήσει για πολλά χρόνια το δικαίωμα να ασκούν κριτική στην εξουσία και να προστατεύουν τα θεμελιώδη δικαιώματα των πολιτών, όπως ανακοίνωσε η επιτροπή από το Όσλο. Μαζί αντιπροσωπεύουν τη σημασία της κοινωνίας των πολιτών για την ειρήνη και τη δημοκρατία», ανέφερε η εκπρόσωπος της Νορβηγικής Επιτροπής Νόμπελ. «Έχουν κάνει μια εκπληκτική προσπάθεια να καταγράψουν εγκλήματα πολέμου, την κατάχρηση της εξουσίας και την παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Η ανακοίνωση των τριών νικητών έγινε σήμερα Σάββατο στο Όσλο.
 

Ποιος είναι ο Αλές Μπιαλιάτσκι

Ο Μπιαλιάτσκι ήταν ένας από τους εμπνευστές του δημοκρατικού κινήματος που εμφανίστηκε στη Λευκορωσία στα μέσα της δεκαετίας του 1980. Από το 1988, ο Λευκορώσος Bialiatski οργάνωσε δημόσιες εκστρατείες για να τιμήσει τη μνήμη των θυμάτων του σταλινισμού και αργότερα έκανε εκστρατεία για τον εκδημοκρατισμό στη χώρα του. Έχει αφιερώσει τη ζωή του στην προώθηση της δημοκρατίας και της ειρηνικής ανάπτυξης στη χώρα του. Ίδρυσε την οργάνωση Viasna (Άνοιξη)  το 1996.

Η Viasna εξελίχθηκε σε μια ευρείας βάσης οργάνωση για τα ανθρώπινα δικαιώματα που τεκμηρίωσε και διαμαρτυρόταν για τη χρήση βασανιστηρίων από τις αρχές εναντίον πολιτικών κρατουμένων.

Οι κυβερνητικές αρχές προσπάθησαν επανειλημμένα να φιμώσουν τον Αλές Μπιαλιάτσκι. Από το 2020, παραμένει υπό κράτηση χωρίς να έχει προηγηθεί δίκη.

Παρά τις τεράστιες προσωπικές δυσκολίες, ο Μπιαλιάτσκι δεν έχει κάνει πίσω στον αγώνα του για τα ανθρώπινα δικαιώματα και τη δημοκρατία στη Λευκορωσία.

Ποια είναι η ρωσική οργάνωση Memorial

Η οργάνωση Memorial ιδρύθηκε το 1987 από ακτιβιστές ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην πρώην Σοβιετική Ένωση που ήθελαν να διασφαλίσουν ότι τα θύματα της καταπίεσης του κομμουνιστικού καθεστώτος δεν θα ξεχαστούν ποτέ.

Η οργάνωση βασίζεται στην αντίληψη ότι η αντιμετώπιση εγκλημάτων του παρελθόντος είναι απαραίτητη για την πρόληψη νέων.

Στέκεται επίσης στην πρώτη γραμμή των προσπαθειών για την καταπολέμηση του μιλιταρισμού και την προώθηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και της κυβέρνησης που βασίζεται στο κράτος δικαίου.

Κατά τη διάρκεια των πολέμων στην Τσετσενία, η Memorial συγκέντρωσε και επαλήθευσε πληροφορίες για καταχρήσεις και εγκλήματα πολέμου που διαπράχθηκαν στον πληθυσμό από ρωσικές και φιλορωσικές δυνάμεις.

Το 2009, η επικεφαλής του παραρτήματος της Memorial στην Τσετσενία, Ναταλία Εστεμίροβα, δολοφονήθηκε. 

Ποια είναι η ουκρανική οργάνωση Center for Civil Liberties

Η οργάνωση Center for Civil Liberties ιδρύθηκε με σκοπό την προώθηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και της δημοκρατίας στην Ουκρανία.

Έχει λάβει θέση για να ενισχύσει την ουκρανική κοινωνία των πολιτών και να πιέσει τις αρχές να κάνουν την Ουκρανία μια πλήρη δημοκρατία.

Μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία τον Φεβρουάριο του 2022, η οργάνωση έχει εμπλακεί σε προσπάθειες εντοπισμού και τεκμηρίωσης των ρωσικών εγκλημάτων πολέμου κατά του ουκρανικού πληθυσμού. Διαδραματίζει πρωτοποριακό ρόλο στην προσπάθεια να λογοδοτήσουν οι ένοχοι για τα εγκλήματά τους.

naftemporiki.gr

Τελευταία τροποποίηση στις Κυριακή, 09 Οκτωβρίου 2022 19:12

Προσθήκη νέου σχολίου

Κωδικός ασφαλείας
Ανανέωση