Κυριακή, 09 Οκτωβρίου 2022 10:20

Τη Δευτέρα θα δει ο Πειραιάς να φτάνει το μετρό, θα δει όμως κάποτε έστω κι ένα τετραγωνικό περισσότερο πράσινο;

Επιλέγων ή Συντάκτης 
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)
metro5Δημήτρης Καπράνος. Την Δευτέρα 10.10 εγκαινιάζεται ο σταθμός του “Μετρό” στον Πειραιά! Μπορεί να καθυστέρησαν για κάμποσα χρόνια τα “έργα”, μπορεί ο Πειραιάς να μην είδε ούτε ένα τετραγωνικό μέτρο περισσότερο πράσινο (έστω και ως “αντισταθμιστικά” βρε αδελφέ), αλλά από μεθαύριο θα έχει κι αυτός τους σταθμούς του τού Μετρό.
Όπως τους έχουν, εδώ και κάποια χρόνια, Το Περιστέρι, το Αιγάλεω, η Αγία Βαρβάρα, ο Κορυδαλλός και η Νίκαια. Στον Πειραιά, όμως, το “Μετρό” άργησε να φθάσει. Λέγεται ότι ο “Μετροπόντικας” βρήκε βράχο στα “Μανιάτικα”, όπου θα υπάρχει ένας ακόμη σταθμός.
Βεβαίως, προκαλεί ενδιαφέρον το ότι επελέγη η δημιουργία σταθμού σε μια αραιοκατοικημένη συνοικία και δεν υπάρχει επαρκής συγκοινωνιακή κάλυψη της πυκνοκατοικημένης Καλλιπόλεως, ενώ παραμένουν σχεδόν αποκλεισμένα συγκοινωνιακώς τα δυο μεγάλα Νοσοκομεία “Μεταξά” και ”Τζάννειο”.
 Ας μην γκρινιάζουμε, όμως, εμείς οι Πειραιείς, αφού, επί τέλους, αποκτάμε “Μετρό”. Βεβαίως, είχαμε και θα έχουμε τον “Ηλεκτρικό”, που θα συνεχίσει να εξυπηρετεί (στον πηγαιμό για την Αθήνα) τους κατοίκους της επίσης απομονωμένης συγκοινωνιακώς Καστέλας (ένα τρόλεϊ κάθε μισή ώρα), για τους οποίους ειναι πολύ πιο εύκολο να “ροβολήσουν” μέχρι τον “Ηλεκτρικό” στο Νέο Φάληρο, παρά να περιμένουν το “κίτρινο υποβρύχιο” και να ξεροσταλιάζουν...
Για να λέμε την αλήθεια, ο Πειραιάς, η πόλη που διαθέτει το πολύτιμο θαλάσσιο μέτωπο, ασφυκτιά.
Οι δημοτικές αρχέςτης “ολυμπιακής περιόδου” φάνηκαν ευάλωτες και ανεπαρκείς και δέχθηκαν την κακοποίηση της πόλεως με το αχρείαστο “Τραμ”, το οποίο εκτός του ότι προσέθεσε “τσιμέντο” , στέρησε πολύτιμες και απαραίτητες λωρίδες κυκλοφορίας, με αποτέλεσμα η κίνηση των οχημάτων στο κέντρο και στην είσοδο-έξοδο να γίνεται με τρομακτική δυσκολία.
Με αποφάσεις της κεντρικής εξουσίας, ερήμην -ή χωρίς αντιστάσεις- των τοπικών αρχών, ο Πειραιάς χάνει και την γραφικότητα της Πειραϊκής, καθώς δημιουργούνται-αχρείαστοι επίσης- προβλήτες για “γιγαντιαία κρουαζιερόπλοια”, την στιγμή που έχουν αρχίσει να αποσύρονται για “σκραπ” τα περισσότερα από τα κρουαζιερόπλοια-πόλεις, τα οποία απεδείχθησαν ανοχύρωτα στην επέλαση του covid 19.
Είναι βέβαιο, ότι ο Πειραιάς θα ανακουφισθεί με το νέο μεταφορικό ,μέσο, που θα ενώνει την πόλη με το αεροδόμιο μεσα σε πενήντα λεπτά και θα την συνδέσει ταχύτατα με τα μέχρι πρό τινος “προάστια”, την Νίκαια και τον Κορυδαλλό.
Αλλά η πόλη χρειάζεται επειγόντως πράσινο. Και αυτή θα πρέπει να είναι πλέον η μέριμνα της δημοτικής αρχής.
Καλός είναι ο ”Πύργος”, καλά είναι και τα συγχρονα κτίρια γραφείων που ξεφυτρώνουν στην περιοχή του “Παπαστράτου”, αλλά το πράσινο, οι πνεύμονες αναπνοής, είναι που λείπουν από την πόλη.
Ναι, υπάρχει το υπέροχο θαλάσσο μέτωπο, το οποίο τραυματίζεται άσχημα από τα “μπλόκια” της Πειραϊκής, αλλά δεν αρκεί.
Ίσως αντί να σχεδιάζουμε “ποδηλατόδρομους” στην παραλία, θα ήταν καλύτερα να εντοπίσουμε τους χώρους που μπορεί να “πρασινίσουν”. Ας σκεφθούμε ότι , αυτή την ώρα, το Παρίσι αλλάζει, καθώς ο Δήμος αποφάσισε να προσθέσει πράσινο την πόλη.
Ο Πειραιάς δεν αντέχει ούτε ένα τετραγωνικό μέτρο περισσότερο τσιμέντο. Χρειάζεται πράσινο, για να αναπνεύσει.
Καλό το “Μετρό”, αλλά ας αναρωτηθούμε γιατί ο πληθυσμός της πόλεως μειώνεται συνεχώς!
 
Και η ανάρτηση του προηγούμενου αντιπεριφερειάρχη Πειραιά Γιώργου Γαβρίλη, από το fb.
 
Η απόδοση στη κυκλοφορία της επέκτασης του ΜΕΤΡΟ, στον Πειραιά, αποτελεί αναμφίβολα μια θετική εξέλιξη για τον κυκλοφοριακό χάρτη της ευρύτερης περιοχής, τη βιωσιμότητα της και την ποιότητα ζωής των κάτοικων, εργαζομένων και επισκεπτών. Ένα έργο τεσσάρων διαδοχικών κυβερνήσεων.
 
Ακόμη και μετά από 12 χρόνια καθυστερήσεων και διαδοχικών αναμορφώσεων του αρχικού προϋπολογισμού, ο Πειραιάς αποκτά ΜΕΤΡΟ. Αποκτά υπόγειο σιδηρόδρομο ανεμπόδιστης κυκλοφορίας, με πολλά πλεονεκτήματα καθώς είναι φιλικό στο περιβάλλον, δεν καταλαμβάνει ζωτικό χώρο από τους υφιστάμενους οδικούς άξονες, έχει μεγάλη μεταφορική ικανότητα, αναπτύσσει υψηλές ταχύτητες, αντιμετωπίζει επιβαρύνσεις ηχορύπανσης.…
 
Όμως μαζί με την χαρά όλων τα εγκαίνια και τις κορδέλες υπάρχουν αρκετά ζητήματα που οφείλουν να μας προβληματίσουν . Κατ’ αρχήν είναι γνωστή η έλλειψη τροχαίου υλικού, η οποία δεν πρόκειται να καλυφθεί ούτε τα 4 επόμενα χρόνια, με αποτέλεσμα η επέκταση της λειτουργίας προς το Αεροδρόμιο να αυξήσει τις χρονοαποστάσεις με την μείωση 5 δρομολογίων την ημέρα ανά κατεύθυνση.
 
Το δίκτυο του ΜΕΤΡΟ για να είναι ελκυστικό και ανταγωνιστικό στο ΙΧ πρέπει να διαθέτει σταθμούς στάθμευσης και να εξασφαλίζει την συμπληρωματικά με τα αλλά Μέσα Μεταφοράς. Και τα δυο αυτά στοιχεία λείπουν από τον σχεδιασμό.
 
Η επέκταση του ΜΕΤΡΟ στον Πειραιά, όπως συνήθως συμβαίνει, σχεδιάστηκε μέσα στους 4 τοίχους των γραφείων, χωρίς να «συνομιλεί» με την κοινωνία και την τοπική αυτοδιοίκηση, που γνωρίζουν τις πραγματικές ανάγκες. Δεν αποφάσισαν την επέκταση του ούτε μέχρι τα δύο νοσοκομεία, για τα οποία προς και από κινείται ένας τεράστιος αριθμός πολιτών και αυτοκινήτων.
 
Την ίδια στιγμή η επέκταση της γραμμής του Πειραιά δεν είχε καμμιά πρόβλεψη για Κερατσίνι και Πέραμα που θα άλλαζε θεαματικά τον κυκλοφοριακό χάρτη της ευρύτερης περιοχής και του Πειραιά.
 
Έτσι ένα σημαντικό έργο η επέκταση του ΜΕΤΡΟ στον Πειραιά, παραμένει ατελές, όπως και η υπογειοποίηση της γραμμής Φάληρο- Πειραιά παρόλο που είναι ένα υπερώριμο έργο, με έτοιμες μελέτες, μικρές ελλείψεις και θα μπορούσε να πάρει χρηματοδότηση από τα διαθέσιμα χρήματα του ΕΣΠΑ 2014- 2021 του Υπουργείου Υποδομών.
 
 Αυτές οι επισημάνσεις προφανώς δεν μειώνουν σε τίποτα την αξία της έλευσης του μετρό στον Πειραιά, αλλά αποδεικνύουν για μια ακόμα φορά ότι τα μεγάλα συγκοινωνιακά έργα απαιτούν τόλμη και φαντασία στο σχεδιασμό και μια ολιστική αντίληψη στη διαχείριση των δημοσίων συγκοινωνιών.
Και η ανακοίνωση της δημοτικής παράταξης ΠΕΙΡΑΙΑΣ για όλους.

Το Μετρό είναι το μέλλον που χτίσαμε πάνω στο όραμα των προηγούμενων γενιών και στις προσδοκίες των επόμενων. Το Μετρό είναι έργο πέντε (5) Κυβερνήσεων και τεσσάρων (4) Δημοτικών Αρχών. Το Μετρό είναι αποτέλεσμα συνεργειών και συνεργασιών. Και πιέσεων... όλων μας, για να ξελασπώσουμε ένα έργο που έπρεπε σύμφωνα με την αρχική σύμβαση του 2012 να είχε παραδοθεί το 2017, αλλά το 2015 ήταν ακόμη στου δρόμου τα μισά. Εντέλει, το ξεκόλλησε η προηγούμενη κυβέρνηση και επιταχύνθηκε τα δύο τελευταία χρόνια με την ασφυκτικά πιεστική παρακολούθηση συμπολίτευσης και αντιπολίτευσης του Δήμου Πειραιά. Οι σταθμοί Μανιάτικα, Πειραιάς, Δημοτικό Θέατρο παραδόθηκαν δύο χρόνια αργότερα από τους σταθμούς της Νίκαιας και του Κορυδαλλού, που λειτουργούν ήδη από το 2020. Ας είναι! Τώρα, η Γραμμή 3 φθάνει Πειραιά!

Στο σημείο αυτό αξίζει να γίνουν ορισμένες διευκρινίσεις:

· Ήταν αφέλεια προηγούμενης δημοτικής αρχής να επιμένει να γίνει τερματικός σταθμός στην Ευαγγελίστρια. Δεν υπήρχε τέτοια δυνατότητα. Ούτε μία στο εκατομμύριο. Και με την επιμονή αυτή χάθηκε η ευκαιρία να πάει το Μετρό στην Πειραϊκή.

·  Η καθυστέρηση του έργου οφείλεται στις αστοχίες της μελέτης της «Αττικό Μετρό» που δεν είχε υπολογίσει ότι θα βρει νερό στο λιμάνι και σκληρό βράχο στα Μανιάτικα. Αστοχίες σε δύο από τους τρεις σταθμούς. Δεν φέρει καμία ευθύνη η αρχαιολογική υπηρεσία, όπως επιχειρήθηκε να παρουσιαστεί. Αντίθετα, η αρχαιολογική είχε ολοκληρώσει ό,τι της αναλογούσε από το 2017 με αποκορύφωμα την παρουσίαση της σπουδαίας έκθεσης αρχαιολογικών ευρημάτων.

 Από την Τρίτη συνεχίζουμε. Σειρά έχουν τα επόμενα που πρέπει να δρομολογηθούν:

· Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις οι οποίες θα λαμβάνουν υπόψη τους και το σχέδιο ανάπλασης στην Πειραϊκή.

·  Άμεση επεκτάση της γραμμής του μετρό καθώς και του τραμ προς Πειραϊκή, νοσοκομεία, Κερατσίνι και Πέραμα.

·   Μελέτη άμεσης ανάπλασης της πλατείας Κοραή.

·   Μελέτη για ελεγχόμενες θέσεις στάθμευσης και στις πέντε Δημοτικές Κοινότητες.

 Το μετρό είναι υπόθεση όλων μας, γι’ αυτό θα το προσέχουμε και θα το προστατεύουμε#pireas4all

Σ.Δ. Πιο συγκεκριμένα, τη Δευτέρα θα γίνουν τα εγκαίνια των τριών σταθμών «Μανιάτικα», «Πειραιάς» και «Δημοτικό Θέατρο», με την συνολική επιβατική κίνηση στο δίκτυο του μετρό να αναμένεται να αυξηθεί κατά 132.000 πολίτες ημερησίως. Και φυσικά με το Μετρό στον Πειραιά ο χρόνος Πειραιά-Ελ. Βενιζέλος μειώνεται σε μόλις 55 λεπτά. Την ίδια ώρα, η κυκλοφορία των αυτοκινήτων αναμένεται να μειωθεί κατά 23.000 ημερησίως, όπως επίσης αναμένεται μείωση στις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα κατά 120 τόνους ημερησίως.Τα δρομολόγια του Μετρό στους σταθμούς του Πειραιά και τα δρομολόγια για Αεροδρόμιο Η συχνότητα των δρομολογίων στο τμήμα Δημοτικό Θέατρο-Δουκίσσης Πλακεντίας τις ώρες αιχμής (07.30-11.00 & 13:30 - 17:30) παραμένει στα 4' και τις νυχτερινές ώρες (22:00-00:20) μειώνεται στα 9', από 10'. Στο τμήμα Αεροδρόμιο-Δημοτικό Θέατρο η συχνότητα διαμορφώνεται στα 36'. Το πρώτο δρομολόγιο από τους σταθμούς Δημοτικό Θέατρο και Δουκίσσης Πλακεντίας θα ξεκινά στις 05:30. Πρώτα δρομολόγια στις 05:30 θα ξεκινούν και από τους σταθμούς Αιγάλεω και Μοναστηράκι στην κατεύθυνση προς Δουκίσσης Πλακεντίας και από τον σταθμό Εθνική 'Αμυνα στην κατεύθυνση προς Δημοτικό Θέατρο. Το τελευταίο δρομολόγιο (Δευτέρα-Πέμπτη & Κυριακή) από το Δημοτικό Θέατρο θα γίνεται στις 23:59 και από τη Δουκίσσης Πλακεντίας στις 00:03. Παρασκευή και Σάββατο, οπότε και ισχύει η επέκταση του ωραρίου λειτουργίας, οι τελευταίοι συρμοί θα αναχωρούν στη 01:06 από το Δημοτικό Θέατρο και στη 01:10 από τη Δουκίσσης Πλακεντίας. Τελευταίοι συρμοί από τον σταθμό Σύνταγμα προς όλες τις κατευθύνσεις θα αναχωρούν στις 00:23 (Δευτέρα - Πέμπτη και Κυριακή) και στη 01:30 (Παρασκευή και Σάββατο).

Τελευταία τροποποίηση στις Δευτέρα, 10 Οκτωβρίου 2022 09:18
Λάκης Ιγνατιάδης

Ραβδοσκοπία ατζαμή

Προσθήκη νέου σχολίου

Κωδικός ασφαλείας
Ανανέωση