Δευτέρα, 03 Οκτωβρίου 2022 19:46

Δεκάδες νέες γκαλερί στην Αθήνα, τρεις απ'αυτές στον Πειραιά – Πού οφείλεται το booming της τέχνης;

Επιλέγουσα ή Συντάκτρια 
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

intermission 0 Μ.Hulot. Ξεκινώντας να ψάχνω τον αριθμό των νέων γκαλερί και art spaces που έχουν ανοίξει τα τελευταία τρία χρόνια στην Αθήνα, και έχοντας στο μυαλό μου να φτιάξω έναν οδηγό με όλους τους νέους χώρους τέχνης, διαπίστωσα με έκπληξη ότι είναι περισσότεροι από τριάντα!

Από την έναρξη της πανδημίας μέχρι τα Χριστούγεννα του 2021, πάνω από είκοσι χώροι εμφανίστηκαν στο ευρύτερο κέντρο της Αθήνας, αριθμός τεράστιος για μια πόλη που δεν είχε συνηθίσει σε αυτό το art booming. Από μεγάλες διεθνείς γκαλερί που συνεργάζονται με γκαλερί του εξωτερικού ή είναι παράρτημά τους, μέχρι αυτοδιαχειριζόμενους χώρους και artist spaces ή urban galleries, που μπορεί να μην είναι του ίδιου μεγέθους και της ίδιας εμβέλειας, ούτε να απευθύνονται στο ίδιο κοινό, αλλά όλοι προωθούν με κάποιον τρόπο την τέχνη.

Η Αθήνα έχει μπει με πολύ δυναμικό τρόπο στον διεθνή καλλιτεχνικό χάρτη, και αυτό που ξεκίνησε από την εποχή της Documenta σήμερα έχει γιγαντωθεί. Πρόκειται κυριολεκτικά για μια άνθιση των χώρων τέχνης που κανείς δεν ξέρει πού θα οδηγήσει. 

«Αυτήν τη στιγμή σίγουρα έχει ένα vibe η Αθήνα, μιλάει γι’ αυτό πολύς κόσμος κι αυτό την κάνει ελκυστική σε καλλιτέχνες και σε ανθρώπους της δημιουργίας, και όπου πάνε οι καλλιτέχνες ακολουθούν και οι γκαλερί», λέει η ιδιοκτήτρια ενός εκθεσιακού χώρου που συνεργάζεται με γκαλερί του εξωτερικού.

«Υπάρχει μια ελευθερία που μπορεί να μην υπάρχει σε άλλα μέρη, σε όσους καλλιτέχνες την επισκέπτονται αρέσει το urban lifestyle εδώ, έχει διευκολυνθεί και πολύ η κατάσταση για μπίζνες στην Αθήνα σε σχέση με πριν. Μπορεί να υπάρχει ακόμα γραφειοκρατία και τα πράγματα να μην είναι εύκολα σε σχέση με το εξωτερικό, αλλά είναι πολύ καλύτερα σε σχέση με παλιά. Παλιά αυτό λειτουργούσε ως τροχοπέδη, δεν ήταν εύκολο κάποιος ξένος να έρθει και να ανοίξει γκαλερί εδώ. Τώρα είναι πολύ πιο προσβάσιμο.

Κι επειδή όλες μας οι συνεργασίες από τον Γενάρη και μετά ήταν με γκαλερί του εξωτερικού, όλοι τονίζουν ότι κάτι υπάρχει εδώ, κάτι γίνεται, λένε “θέλουμε να ξαναρθούμε” και κυνηγάνε κατευθείαν να κλείσουν μετέπειτα συνεργασίες. Πέρα από τη δουλειά και τις διασυνδέσεις που έχουν ξαφνικά σε μια καινούργια πόλη, και ο τρόπος ζωής τους κρατάει, όλο το lifestyle. Όλοι οι καλλιτέχνες που έχουν έρθει να δουλέψουν εδώ θέλουν να ξανάρθουν».

Ακολουθεί μία αναφορά σε τρεις γκαλερί στον Πειραιά και μετά όλο το άρθρο. 

The Intermission

Πολυδεύκους 37A, Πειραιάς 

Το The Intermission είναι ένα εκθεσιακό πρόγραμμα και χώρος τέχνης στην πόλη του Πειραιά, που ίδρυσε η Άρτεμις Μπαλτογιάννη τον Σεπτέμβριο του 2019. Καλλιτέχνες από όλο τον κόσμο προσκαλούνται να παρουσιάσουν έργα τους, σε συνεργασία με την γκαλερί που τους εκπροσωπεί. Στηρίζει τη δημιουργία νέων παραγωγών έργων τέχνης. Δεν εκπροσωπεί καλλιτέχνες, αλλά στοχεύει στην καλλιέργεια δυναμικών και δημιουργικών συνεργασιών. Αυτό το νέο μοντέλο επιτρέπει έναν ευέλικτο και αντισυμβατικό προγραμματισμό για να καλύπτει τις διαρκώς εναλλασσόμενες ανάγκες της καλλιτεχνικής κοινότητας στην Ελλάδα και διεθνώς. Το The Intermission εκθέτει αναγνωρισμένους, καθιερωμένους αλλά και νέους καλλιτέχνες.
Το The Intermission, σε συνεργασία με την Balice Hertling (Παρίσι), παρουσιάζει μέχρι τις 12/11 την ατομική έκθεση του Alex Ayed, «Coyote». 
www.theintermission.artinstagram

Carwan Gallery

 Πολυδεύκους 39, Πειραιάς

Η Carwan Gallery είναι μια διεθνής γκαλερί με στόχο την προώθηση και την παραγωγή εικαστικών δράσεων από την περιοχή της ανατολικής Μεσογείου και όχι μόνο. Στην Ελλάδα άνοιξε τον Σεπτέμβριο του 2020 υπό τη διεύθυνση των αρχιτεκτόνων Nicolas Bellavance-Lecompte και Quentin Moyse. Επιχειρεί μια ολοκληρωμένη εικαστική προσέγγιση μέσω μιας πληθώρας συνεργασιών μεταξύ αρχιτεκτόνων, καλλιτεχνών και σχεδιαστών, προκαλώντας μια ζωτική και πλούσια ανταλλαγή ιδεών, επιρροών, ιδεών και τεχνογνωσίας.

Τρέχουσα έκθεση: Polina Miliou : carwangallery.comInstagram

Rodeo

 Πολυδεύκους 41, Πειραιάς

Μετά από χρόνια στον χώρο των εικαστικών, η Σύλβια Κούβαλη ίδρυσε την γκαλερί Rodeo το 2007 στην Κωνσταντινούπολη και τη μετέφερε επτά χρόνια αργότερα στο Λονδίνο, ενώ το 2018 έφερε το ομώνυμο παράρτημά της στον Πειραιά. Πρόκειται περισσότερο για ένα «production house», έναν χώρο παραγωγής έργων και διαλόγου, σε μια ανακαινισμένη αποθήκη του Πειραιά που χρονολογείται από το 1900.

Τρέχουσα έκθεση: Thanasis Totsikas, «Miracles»: rodeo-gallery.comInstagram

Πατώντας  lifo.gr/ eikastika/  θα εμφανιστεί ολόκληρο το άρθρο

Τελευταία τροποποίηση στις Τρίτη, 04 Οκτωβρίου 2022 11:50

Προσθήκη νέου σχολίου

Κωδικός ασφαλείας
Ανανέωση