Κυριακή, 25 Σεπτεμβρίου 2022 12:41

Η νέα χρονιά ξεκινάει στο Mathesis με δύο νέα μαθήματα και δύο επαναλήψεις

Επιλέγων ή Συντάκτης 
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)
mathesis3Φίλες και φίλοι,

Μια ακόμα ακαδημαϊκή χρονιά, η όγδοη από το ξεκίνημά μας, αρχίζει στο Mathesis, με νέα μαθήματα από τις θεωρητικές και τις θετικές επιστήμες.

Στον πρώτο φετινό μας κύκλο θα δούμε πώς η σύγχρονη φιλοσοφία ερμηνεύει τα συναισθήματα, ενώ στην ενότητα της επιστήμης υπολογιστών θα εξετάσουμε την ανάπτυξη διαδικτυακών εφαρμογών, ολοκληρώνοντας τη θεματική σειρά με αντικείμενο την ανάπτυξη ιστοσελίδων. Δύο ακόμα μαθήματα, για την ποίηση και τη σχέση μας με αυτή καθώς και για τον μηχανισμό των Αντικυθήρων θα προσφερθούν επίσης σε επανάληψη.

Κλείνοντας, θα θέλαμε να σας ευχαριστήσουμε για την συμπόρευσή μας όλα αυτά τα χρόνια στο ταξίδι μας. Το ενδιαφέρον σας και η συμμετοχή σας έχουν επιτρέψει την δημιουργία και την εξέλιξη ενός μορφωτικού οργανισμού στηριζόμενου πρωτίστως στην κοινωνία των πολιτών, προς την οποία άλλωστε απευθύνεται. Από την πλευρά μας, 110.000 ευχαριστώ στις φοιτήτριες και τους φοιτητές της διαδικτυακής μας κοινότητας!

Καλή χρονιά!

Η ομάδα του Mathesis
 
 

ΦΛΣ6 Φιλοσοφία των συναισθημάτων (Νέο)

Υπάρχει λογική στον θυμό, τη ζήλεια, ή τη νοσταλγία; Πώς διακρίνουμε ανάμεσα στην αγάπη και την εμμονή, την αιδώ και την ενοχή, τον φθόνο και τη ζήλεια; Και τι είναι τελικά αυτό για το οποίο μιλάμε όταν μιλάμε για το πώς νιώθουμε; Κάθε συναίσθημα διέπεται από τη δική του λογική την οποία η φιλοσοφία επιχειρεί να φωτίσει.

Θα παρουσιάσουμε τις σημαντικότερες απόπειρες ορισμού του συναισθήματος, και θα διερευνήσουμε τις σχέσεις του με τη φαντασία, τη μνήμη, τις πεποιθήσεις, και τις επιθυμίες μας. Θα εστιάσουμε στο φαινόμενο της ντροπής, και θα εξηγήσουμε γιατί αποτελεί το επώδυνο βίωμα μιας ποιότητας ή μιας συμπεριφοράς που αντανακλά την ανικανότητα του ατόμου να ανταποκριθεί στα αιτήματα που θέτουν οι αξίες τις οποίες το ίδιο ενστερνίζεται. Θα εξετάσουμε κατόπιν ένα συναίσθημα που αν και εξαιρετικά οικείο, είναι ιδιαίτερα δύσκολο να ορισθεί: την αγάπη. Ο κοινός νους προκρίνει τη συνάφεια μεταξύ αγάπης και ενάρετου χαρακτήρα, θεωρώντας ότι οι πράξεις όποιου αγαπά προάγουν τις αρχές της ηθικής. Ως αποκλειστική σχέση μεταξύ δύο προσώπων, όμως, η αγάπη βρίσκεται συχνά στον αντίποδα της ηθικής. Η διερεύνηση αυτού του ζητήματος θα αντλήσει από τον φιλοσοφικό προβληματισμό γύρω από τα φαινόμενα της φιλαυτίας, της εξιδανίκευσης, και της αυταπάτης. Θα διερευνήσουμε επίσης ένα σύνολο θεμελιωδών διαθέσεων, η κατανόηση των οποίων δύναται να μας αποκαλύψει σημαντικές αλήθειες για την ύπαρξή μας. Θα αναλύσουμε τις ποικίλες διαστάσεις της διάθεσης της αγωνίας, και θα εξηγήσουμε τους λόγους για τους οποίους η αγωνία κατέχει στις μέρες μας τόσο σημαντική θέση σε διαφορετικά πεδία των επιστημών του ανθρώπου.

Στο μάθημά μας θα δούμε πώς η σύγχρονη φιλοσοφία ερμηνεύει τα ανθρώπινα πάθη, θα εστιάσουμε στις φωτεινές μα και τις σκοτεινές όψεις των συναισθημάτων, και θα κατανοήσουμε γιατί αποτελούν μέσο ανακάλυψης της πραγματικότητας μα και πολύτιμη πηγή αυτογνωσίας.

Διδάσκων: Αντώνης Χατζημωυσής, Πανεπιστήμιο Αθηνών
Έναρξη: 3/10/2022
Εγγραφείτε Τώρα
 

ΗΥ3.3 Aνάπτυξη διαδικτυακών εφαρμογών με node.js (Νέο)

Στο μάθημα αυτό παρουσιάζεται ένα σύγχρονο σύνολο τεχνολογιών για την ανάπτυξη διαδικτυακών εφαρμογών στην πλευρά του εξυπηρετητή που βασίζονται κυρίως στην JavaScript, τη γλώσσα που είναι σήμερα στο επίκεντρο της ανάπτυξης διαδικτυακών εφαρμογών.

 

Το μάθημα είναι διαρθρωμένο σε τέσσερις ενότητες στη διάρκεια των οποίων χτίζουμε μια διαδικτυακή εφαρμογή και τη δημοσιεύουμε στο διαδίκτυο. Κατά τη σταδιακή ανάπτυξη της εφαρμογής μας έχουμε την ευκαιρία να δούμε βασικές έννοιες των εφαρμογών διαδικτύου, να εμβαθύνουμε σε νέα στοιχεία της γλώσσας JavaScript και να χρησιμοποιήσουμε συγκεκριμένες δημοφιλείς τεχνολογίες.

 

Στις δύο πρώτες εβδομάδες θα καλύψουμε αρχικά τη Node.js, το περιβάλλον εκτέλεσης εφαρμογών JavaScript που θα χρησιμοποιήσουμε, και στη συνέχεια το Express.js, πάνω στο οποίο θα στηριχτούμε για την ανάπτυξη της εφαρμογής μας.

 

Την τρίτη εβδομάδα η εφαρμογή μας θα επικοινωνήσει με τη σχεσιακή βάση δεδομένων Postgres χρησιμοποιώντας το Sequelize.

 

Το μάθημα θα κλείσει την τέταρτη εβδομάδα όπου η εφαρμογή μας θα χρησιμοποιείται από πολλούς χρήστες και θα είναι πλέον δημόσια διαθέσιμη. Επίσης θα δούμε την εκφώνηση της τελικής εργασίας.

Διδάσκοντες: Χρήστος Σιντόρης-Νίκος Αβούρης, Πανεπιστήμιο Πατρών
Έναρξη: 3/10/2022
Εγγραφείτε Τώρα
Λάκης Ιγνατιάδης

Ραβδοσκοπία ατζαμή

Προσθήκη νέου σχολίου

Κωδικός ασφαλείας
Ανανέωση