Κυριακή, 18 Σεπτεμβρίου 2022 23:54

Η συνέντευξη του Τσίπρα στην 86η Διεθνή Έκθεση Θεσ/νίκης ( βίντεο)

Επιλέγων ή Συντάκτης 
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

tsipras2Μετά την ομιλία των αρχηγών των κομμάτων στη ΔΕΘ την επομένη μέρα είθισται να ακολουθεί η συνέντευξη τύπου που δίνουν στο Βελλίδειο Συνεδριακό Κέντρο. Ελάχιστες φορές έχω στηθεί να παρακολουθήσω αυτές τις συνεντεύξεις και κάθε φορά ένα μικρό μέρος τους μόνο καταφέρνω να παρακολουθήσω. Κάτι ουσιαστικό και διαφωτιστικό νομίζω ότι είναι πολύ δύσκολο να βγει από αυτές τις σχεδόν τυποποιημένες συνεντεύξεις και έχω μία αίσθηση ότι έχουν μικρή ακροαματικότητα. Κατά βάθος οι ψηφοφόροι, έστω και διαισθητικά, γνωρίζουν ότι το θέμα δεν είναι μόνο τι λέει και υπόσχεται ο κάθε αρχηγός, αλλά και πόσα από αυτά έχει κατά νου να πραγματοποιήσει ή πόσα του επιτρέπει η κατάσταση να το κάνει. Κι ένα παράπλευρο θέμα είναι πως πολλά από αυτά που λέει ο αρχηγός είναι πολύ δύσκολο να γίνουν κατανοητά σε όλες τις διαστάσεις τους από τους τηλεθεατές. 

Όλα αυτά όμως δεν αναιρούν το γεγονός ότι τα κανάλια το δίκαιο και το σωστό είναι να προβάλλουν εξ ίσου όλες τις ομιλίες και τις συνεντεύξεις των αρχηγών. Όχι γιατί τους υποχρεώνουν νόμοι και διατάξεις, αλλά διότι μια τέτοια στάση έχει τη δυνατότητα να βοηθήσει στην άνοδο του πολιτικού επιπέδου της χώρας. Κι επειδή τα κανάλια ποτέ δεν έχουν ισχυριστεί ρητά ότι είναι εναντίον αυτής της ανόδου, αυτής της βελτίωσης της πολιτικής κουλτούρας κομμάτων και πολιτών, άρα δεν εξυπακούεται ότι το σωστό είναι να τηρούν τον κανόνα της ισοτιμίας;  

Φέτος στήθηκα να παρακολουθήσω τις συνεντεύξεις στο Βελλίδειο του πρωθυπουργού και του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Και διαπίστωσα ότι σχεδόν όλα τα ιδιωτικά κανάλια πανελλαδικής εμβέλειας έδειξαν όλη τη συνέντευξη του Μητσοτάκη, ενώ την συνέντευξη του Τσίπρα το μόνο κανάλι που την μετάδωσε όλη ζωντανά ήταν η ΕΡΤ1. 

Το πόσο μεροληπτούν τα κανάλια ευνοϊκά υπέρ της κυβέρνησης της Ν.Δ το έχουν υπόψη τους όλοι ακόμα κι εκείνοι που στη χάση και στη φέξη παρακολουθούν τη δημόσια ζωή του τόπου, άσχετα αν άλλοι το επικροτούν άλλοι το προσπερνούν αδιαφορώντας κι άλλοι το στηλιτεύουν. Το ότι άλλα κανάλια μεροληπτούν πολύ κι άλλα λιγότερο αυτό δεν αλλάζει το γενικό κλίμα, ότι δηλαδή το τηλεοπτικό παιχνίδι δε βοηθάει στην χειραφέτηση των πολιτών, δεν συνεισφέρει στο να διαμορφώνονται οι καλύτερες δυνατές λύσεις.

Αυτή η μεροληψία είναι μία γνώμη που την έχω σχηματίσει χρόνια πριν, αλλά μέρα με τη μέρα δεν με εξοργίζει όσο στην αρχή. Εν τούτοις στη συγκεκριμένη περίπτωση ενοχλήθηκα. Όχι ότι ανακάλυψα την Αμερική, αλλά ενοχλήθηκα διότι μου φάνηκε ότι οι ιδιοκτήτες των καναλιών αποφάσισαν απο κοινού να στείλουν στα άλλα κόμματα της αντιπολίτευσης και στον κόσμο γενικά, ένα επιθετικό μήνυμα, με αυτή τη σχεδόν μαφιόζικη επίδειξη δύναμης του στυλ, δικά μας είναι τα κανάλια και τα χρησιμοποιούμε όπως μας συμφέρει μην νιώθοντας καμία υποχρεώση να τηρήσουμε ούτε κατ'ελάχιστον τα προσχήματα. 

Κάπως έτσι, μέσα από τέτοιους συλλογισμούς αποφάσισα να κοντράρω αυτό το κλίμα ροκανίζοντάς το με τις μικρές  σταγονίσιες δυνάμεις μας. Όχι ότι θα αλλάξει κάτι, έστω και λίγο, αλλά η εκδήλωση μιας άρνησης από πολλούς αυτού του επιθετικού αποκλεισμού νομίζω ότι μπορεί να λειτουργήσει τελικά υπέρ της χώρας και των πολιτών της δημιουργώντας μια περιρρέουσα ατμόσφαιρα που θα ενισχύει την αρχή της αναλογικής προβολής από όλα τα ΜΜΕ όλων των κομμάτων σύμφωνα με τα εκλογικά αποτελέσματα. Τέλος για μένα είναι δεδομένο ότι τις λύσεις που θα διαμορφώσουμε για να αντιμετωπίσουμε τα μεγάλα προβλήματα που έχουμε, μόνο μέσα από την τήρηση των δημοκρατικών κανόνων θα μας προκύψουν εκείνες που θα φέρουν τα καλύτερα δυνατά αποτελέσματα. 

Τελευταία τροποποίηση στις Τρίτη, 20 Σεπτεμβρίου 2022 08:27
Λάκης Ιγνατιάδης

Ραβδοσκοπία ατζαμή

Προσθήκη νέου σχολίου

Κωδικός ασφαλείας
Ανανέωση