Παρασκευή, 16 Σεπτεμβρίου 2022 18:29

Νίκη του συνασπισμού της δεξιάς στη Σουηδία με την ακροδεξιά να βγαίνει δεύτερο κόμμα μετά τους σοσιαλδημοκράτες

Συντάκτης 
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

swedenΣ.Δ. Φαίνεται πως στη Σουηδία με τη μεγάλη παράδοση κοινωνικού κράτους, αυτού με ένα ισορροπημένο συνδυασμό δικαιωμάτων και υποχρεώσεων, με τις δημοκρατικές κατακτήσεις και τις πολλές ελευθερίες, για να ανέβει σε τόσο λίγο χρόνο και τόσο πολύ το ακροδεξιό κόμμα θα συντρέχουν λόγοι σοβαροί ώστε να ανταποκριθεί ένας στους πέντε ψηφοφόρους στην ατζέντα τους, που στις πάνω θέσεις της βρίσκεται η αντιμεταναστευτική πολιτική. Αυτό άραγε δεν σημαίνει ότι οι πολιτικές διαχείρισης του μεταναστευτικού και του προσφυγικού προβλήματος μέσα στην τρέχουσα συγκυρία μιας κρίσης σε πολλά επίπεδα που οξύνει τις ανισότητες, οι πολιτικές της αριστεράς δεν ήταν απ'αυτές που έλυσαν κι αυτά τα προβλήματα ανάμεσα στα άλλα και έτσι ένα σημαντικό πλήθος Σουηδών εμπιστεύτηκε τις προτάσεις των δεξιών και των ακροδεξιών;

 

 Αυτό στην πολιτική πρακτική σημαίνει ότι αν η κεντροαριστερά θέλει να ξανακερδίσει την πλειονότητα του εκλογικού σώματος θα πρέπει να δουλέψει πολύ για να φτιάξει νέες προτάσεις και σχέσεις με το εκλογικό σώμα σε συνδυασμό με τον εντοπισμό των ανεπάρκειών της και των λαθών που έκανε τα προηγούμενα χρόνια και ως προς τις πολιτικές που εφάρμοσε και ως προς τα πρόσωπα που επέλεξε να τις εφαρμόσουν και τους λόγους που προέκυψαν. Πιο συγκεκριμένα, πέρα από αυτές τις γενικότητες δεν μπορούμε να μιλήσουμε, μιας και είμαστε έξω από τον χορό της Σουηδίας, αλλά είναι φορές που οι γενικότητες κρύβουν κάποιες αναμφισβήτητες αλήθειες κρύβουν, αρκεί να θέλει κάποιος να τις βρει. 

Ρεπορτάζ. Η πρωθυπουργός της Σουηδίας Μαγκνταλένα Άντερσον παραδέχθηκε χθες Πέμπτη την ήττα της αριστεράς και τη νίκη του συνασπισμού της δεξιάς και της άκρας δεξιάς στις βουλευτικές εκλογές, αφού σχεδόν ολοκληρώθηκε η καταμέτρηση των ψήφων.

Η επικεφαλής των σοσιαλδημοκρατών ανακοίνωσε στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου την παραίτησή της, την οποία υπόβαλλε επισήμως χθες, Πέμπτη.

Η Μαγκνταλένα Άντερσον, πάντως απέρριψε το ενδεχόμενο να παραιτηθεί από την ηγεσία των Σοσιαλδημοκρατών, λέγοντας με νόημα «έχουμε κάνει καλές επιλογές, ανυπομονώ να ηγηθώ του κόμματος στην αντιπολίτευση». Η Άντερσον θα ηγείται μιας μεταβατικής κυβέρνησης μέχρι η επόμενη να μπορέσει να αναλάβει καθήκοντα. 

Σύμφωνα με τα τελευταία αποτελέσματα, ο συνασπισμός των τεσσάρων δεξιών κομμάτων κερδίζει 49,6 των ψήφων και 176 έδρες και η κεντροαριστερά 48,9% και 173 έδρες. Στην κεντροαριστερά οι σοσιαλδημοκράτες πήραν 30,33% των ψήφων και κέρδισαν 107 έδρες.

«Θα αρχίσω τώρα το έργο του σχηματισμού μιας νέας κυβέρνησης, που να μπορεί να φέρει εις πέρας τα πράγματα, μια κυβέρνηση για όλη τη Σουηδία και όλους τους πολίτες, δήλωσε στους δημοσιογράφους ότι θα σχηματίσει ο Ουλφ Κρίστερσον, ηγέτης του κόμματος των «Μετριοπαθών» και υποψήφιος της δεξιάς για την πρωθυπουργία.

Οι εκλογές αυτές σηματοδοτούν ένα ορόσημο για τη σουηδική πολιτική, καθώς οι Σουηδοί Δημοκράτες, οι οποίοι τάσσονται κατά των μεταναστών και είχαν απομονωθεί από όλα τα μεγάλα κόμματα όταν μπήκαν για πρώτη φορά στο κοινοβούλιο, το 2010, θα αποκτήσουν τώρα σημαντική επιρροή μιας και θα συμμετέχουν στην κυβέρνηση του Κρίστερσον. 

Οι Σουηδοί Δημοκράτες κέρδισαν το 20,6% των ψήφων και 73 έδρες, ξεπερνώντας τους Μετριοπαθείς δεξιούς, που συγκεντρώνουν 19,1%, και καθίστανται το μεγαλύτερο κόμμα της δεξιάς.

Μολονότι το κόμμα του Κρίστερσον είναι μικρότερο, ο αρχηγός των Σουηδών Δημοκρατών, Τζίμι Άκεσον, δεν μπορεί να συγκεντρώσει ευρεία υποστήριξη από τη δεξιά για να αναλάβει αυτός την πρωθυπουργία.

Ανάλυση Νew York Times: Πώς η προοδευτική Σουηδία έδωσε 20% στους ακροδεξιούς 

Τελευταία τροποποίηση στις Κυριακή, 18 Σεπτεμβρίου 2022 20:46

Προσθήκη νέου σχολίου

Κωδικός ασφαλείας
Ανανέωση